Bank

Magyar bankvezérek üzentek az új kormánynak

Portfolio
A különadók csökkentését, a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel szabályozásának átalakítását és az adminisztrációs terhek enyhítését várják a bankvezérek az újonnan felálló kormánytól. Mai Hitelezés 2018 konferenciánkon első hallásra értékelték a bankvezérek az MNB friss bankszektori jövőképét is.
A bankvezéri panelbeszélgetésnek erőteljes alaphangot adott Nagy Márton MNB-alelnök mai előadása, az első kérdés is erre reflektált. Az előadásról itt számoltunk be:

Mit szólnak a jegybank növekedési elképzeléseihez?

Zolnai György (Raiffeisen) szerint a bankár akkor tud prudensen hitelezni, ha olyannak ad hitelt, aki jogosult rá és valószínűleg vissza tudja fizetni. A betéteken nem nagyon lehet pénzt keresni, marad tehát a hitelezés. Kérdés, hogy találnak-e olyan háztartásokat, kkv-kat elégséges számban, amelyek vennének fel hitelt. A kkv-hitelezés akkor fog megindulni, ha tőke oldalon is erősödnek a cégek. A legnagyobb kihívás a biztonságosan hitelezhető ügyfelek felhajtása lesz, ehhez kell az óvatos gazdasági növekedés. Wolf László (OTP)úgy véli, még valóban van hova növekedni, évi 10% körüli növekedést látnak a következő években a hitelezésben, az új szabályozások rengeteg erőforrás-költséget elvisznek, egyre több az egyéb ilyen költségtényező. Van kapacitás növekedni, de egyre több pénzt visz el a munkaerő tisztességes megfizetése, a digitalizáció, a szabályozás. Vida József (Takarékbank) szerint a felvázolt számok eléréséhez a több mint hétmillió vidéki ember hozzájárulása is kell majd. El kell velük fogadtatni, hogy a hitelezés jó. A takarékok betétben erősek, hitelezésben viszont nehezen tudják teljesíteni az elvárásokat. Meg kell tanítani az embereket hitelt felvenni, valamint egyszerűsíteni kell a hitelezés folyamatát is - vélte. A takarékoknak 1162 fiókjuk van, ezzel együtt azokat az elvárásokat is teljesíteni kell, melyek a jogszabályokból erednek. A digitalizáció nagy térhódítást hoz majd a piacon, de a robotika még érdekesebb lesz - utóbbival lehet majd teljesíteni hosszú távon az MNB növekedési elvárásait. Jelasity Radován (Erste) hangsúlyozta: a múlt év utolsó negyedévében végre megindult a lakosság hitelállomány-növekedése, ami az előtörlesztések, NPL-eladások miatt ez eddig csökkent, remélhetően 2018-ban a növekedés folytatódni fog. Az Erstének van egyébként a legalacsonyabb NPL-állománya, 1% a vállalati, 5% a lakossági üzletában. Bakonyi András (MKB): tavaly fogadta el az MKB a 2020-2021-ig tartó növekedési tervét. Lakossági és vállalati piacon is tudják produkálni a növekedési terveket, a 10% fölötti növekedési cél reális, a körülmények erre alkalmassá tehetik a bankszektort, viszont óvatosan kell eljárni. Komoly a szakemberhiány, rengeteg költség van, nehéz nagyokat lépni.

Hogy fogják bírni tőkével és költséggel a bankok a növekedési elvárások teljesítését?

Wolf László (OTP) szerint 10% fölötti ROE szükséges a növekedéshez, és sokat segítene az adóterhelés csökkentése is. Zolnai György (Raiffeisen) szerint nem igaz, hogy a digitalizációval alacsonyabbak lennének a költségek. Az üzleti volumen növelése mellett az adminisztrációs teher folyamatos növelése is a költségek növekedése felé hat, egyáltalán nem optimista a költségcsökkentéssel kapcsolatban. Jelasity Radován (Erste) szerint az ügyfélszám 50%-os növelését úgy is meg tudná oldani a bankszektor, hogy időközben a költségei nem 50%-kal növekednek. A kapacitások sok tekintetben adottak a növekedéshez.

Mit kérnének az új kormánytól?

Zolnai György (Raiffeisen) elmondta: a készpénzhasználattal szemben a digitális pénzhasználatot szeretnék motiválni. Bakonyi András (MKB) szerint az elektronikus tranzakciókra vonatkozó illetéket el kellene törölni, és a túlszabályozottságot enyhíteni. Jelasity Radován (Erste) szerint a mostani bankadóval lehetetlen 160%-ra növelni GDP-arányosan a bankszektor mérlegfőösszegét, hiszen közel 20 bázispont mértékben terheli a mérleget. A készpénz is a szürke- és feketegazdaság melegágya. Vida József (Takarékbank) hozzátette: a kockázati költségeket jelentősen csökkentené, ha a végrehajtási szabályok kedvezőbbé válnának, és a tranzakciós illeték szabályozása is racionálisabbá válna. Wolf László (OTP) is felszólalt az ingyenes, ugyanakkor banki oldalon megadóztatott készpénzfelvétel ellen. A legfontosabbnak a (pénzügyi) oktatás fejlesztését nevezte, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány és a bankszektor kapcsolata sokat javult az elmúlt években.

Mikor fog tetőzni vagy visszaesni a hitelezés?

Zolnai György (Raiffeisen) a közönségszavazás során arra szavazatott, hogy 5-7 év múlva fog ez bekövetkezni, a következő megingást, bankválságot szerinte egy nemzetközi pénzügyi megingás hozhatja. Wolf László (OTP)szerint a következő nemzetközi megingást ellenálló, sokkal kevésbé sérülékeny állapotban várja a magyar gazdaság és a bankszektor. Kiegyezne egy 5 éves gyors növekedéssel, rövid visszaeséssel, majd újabb növekedéssel. Vida József (Takarékbank) szerint a hitelállomány csökkenésére nem kell számítani a következő évtizedben, legfeljebb megtorpanásra. Az egyik legnagyobb kockázatnak a humán erőforrás hiányát nevezte. Egyelőre ugyanis nem trendi a bankárság. Jelasity Radován (Erste) szerint túl régóta tart az alacsony kamatok kora. Mindenki építkezik, az idei lakástranzakciók száma és a lakáscélú hitelek volumene hasonló lehet a 2008-ashoz. A nagy különbség a két év között a szabad felhasználású hitelek relatív hiánya. Bakonyi András (MKB) szerint nehéz megmondani, mikor jön először fordulat, 3-5 évnél hosszabb időre nehezen látunk.

Magyar bankvezérek üzentek az új kormánynak
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
unicredit