koronavirus nyaralás
Portfolio signature

Hatalmas kamateső a kölcsönöknél: melyik neked a legjobb?

Portfolio
5,9%-ban maximálta az idei évre a kormány a személyi kölcsönök hiteldíját, hogy így korlátozza az új hitelfelvevők adósságterhét. Azzal azonban kevesen számoltak, hogy ennek hatására szigorodik a bankok hitelkínálata, ezért jóval kevesebben jutnak kölcsönhöz, ráadásul akik kapnak kölcsönt, azoknak 2021 elején - igaz, előre látható mértékben, lásd alábbi táblázatainkat - megugrik e hitelek törlesztőrészlete. Megnéztük, melyek ma a legkedvezőbbek e „dupla THM-es” és „lépcsős törlesztőrészletű”, jelzálogfedezetet nem igénylő és akár néhány órán belül folyósított kölcsönök közül. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Mi történt a piacon az elmúlt hónapokban?

Mielőtt bemutatnánk a konkrét ajánlatokat a kalkulátor segítségével, érdemes felidézni röviden, mi történt a személyi kölcsönök piacán. Áprilisiak a legfrissebb MNB-adatok: miközben az egy évvel korábbihoz képest a lakáshitelek új kihelyezése 18%-kal, a személyi kölcsönöké 74%-kal esett vissza. Míg a lakáshitelek új kihelyezése a 2018-ashoz, a személyi kölcsönöké a 2015-öshöz hasonló szinten volt. Utóbbiak esetében joggal feltételezhetjük, hogy az alacsony THM-plafon és alacsony idei marzs miatt a banki hitelkínálat is jócskán visszaesett, miközben a hitelezési feltételek szigorítása (pl. jövedelemelvárások) általános volt a lakossági hitelezésben.

szk1

Bár hozott néhány tizedszázalékos bankközi hozamemelkedést az elmúlt néhány hónap, ez a lakossági hitelek kamatlábán nem igazán látható, vagyis szűkültek a banki felárak. Különösen a személyi kölcsönök esetében, amelyben igazán látványos esést láthatunk a hitelköltségekben a THM-plafon miatt: átlagos hiteldíjuk valóban 6% alá esett.

A törlesztési moratórium lassítja a lakossági hitelállomány amortizációját is. Az elmúlt egy évben a lakosság banki hiteltartozása így 18,0%-kal volt magasabb áprilisban, mint egy évvel korábban. Míg a lakáshitelek állománya 9,2%-kal, a a személyi kölcsönöké 21,2%-kal volt magasabb április végén, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy a folyósítások tavasszal visszaestek.

A Pénzcentrum kalkulátora és a Bank360.hu gyűjtése alapján érdemes megnézni, mit ajánlanak a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások a lakosságnak a jelzálogfedezetet nem igénylő, akár néhány órán belüli folyósítással felvehető kölcsönök közül. Ezúttal azokat a kedvezőbb kamatozású konstrukciókat néztük meg, amelyekhez a bankok (ahol van számlavezetés) a jövedelemátutalást is megkövetelhetik. Táblázatainkban a THM1 és a Törlesztőrészlet 1 oszlopok a 2020 december végéig, a THM2 és Törlesztőrészlet 2 oszlopok pedig a 2021 januárjának elejétől érvényes számokat tartalmazzák.

Ezek a legjobb ajánlatok

 Ha 600 ezer forintot szeretnénk felvenni 2 évre nettó 200 ezer forintos jövedelem mellett, akkor a Provident hitele a legkedvezőbb (igaz, itt 15 hónapos futamidő érhető el), a nagybankok közül pedig a CIB áll az első helyen.

szk4

3 millió forint 5 évre történő felvétele esetén szintén nettó 200 ezer forintos jövedelem mellett a Cofidis, a nagybankok közül pedig az UniCredit található az élen. Érdemes figyelembe venni, hogy ebben az esetben a törlesztőrészlet 2021 elején akár kétszámjegyű százalékos mértékben is emelkedhet.

szk5

Ha 600 ezer forintra van szükségünk és 2 év alatt visszatörlesztenénk, jövedelmünk pedig (esetleges adóstárssal együtt) eléri a nettó 500 ezer forintot, akkor szintén a Providentet és a CIB-t találjuk az élen.

szk6

Ha 3 millió forintot 5 évre vennénk fel ezen magasabb jövedelemszint mellett, akkor az UniCredit és a Cofidis személyi kölcsönét érdemes fontolóra venni.

szk7

Személyre szabott kalkulációhoz aPénzcentrum kalkulátorátajánljuk.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
szegény