Vagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés
Befektetés

Vagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés

Az elmúlt években úgy tűnt, a piramisjátékozás új reneszánszát éli Magyarországon, egy tucat gyanús befektetésről írtunk, melyek ezreket, ha nem tízezreket vonzhattak be hazánkban. Kétség kívül a kriptopénzek térnyerése is jót tett az ilyen sémáknak, sok közülük a virtuális devizákkal kapcsolatos joghézagokra épített. Szerencsére mára rengeteg olyan piramisjáték eltűnt, ami tavaly még erős volt, a rossz hír viszont az, hogy többnyire azért történt ez, mert nem tudták kifizetni befektetőiket és bedőltek, dollár milliárdokkal megrövidítve közben őket. Sok esetben a hatósági fellépés hiányában a sémákat üzemeltető bűnözők még mindig szabadlábon vannak, sőt, bizonyos esetekben már újabb piramisjátékokat terítenek. Megnéztük, hogy áll 9+1 olyan hangzatosnak tűnő befektetés, melyről megírtuk, hogy piramisjáték lehet.

1 2 3

1.-3..

1. Questra / Five Winds / AGAM / QW Lianora Swiss ConsultingVagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés
Kép: Facebook / Questra World
Tavaly márciusban írtunk először a Questra World nevű értékesítési hálózatról, illetve zöld-foki alapkezelőjéről, az Atlantic Global Asset Managementről. A cégpáros azzal reklámozta magát, hogy a "világ legjobb portfóliómenedzsereit" összegyűjtötte, akikkel a Tesla, Facebook és az Alibaba IPO-jában is részt vettek.

A befektetőket MLM-rendszerben toborozták, akiknek 300-500%-os éves hozamot ígértek a szakembergárda legambiciózusabb projektjéből:

a "legendás" zöld-foki légitársaság tőzsdére viteléből.

Miután megírtuk, hogy az IPO kacsa és az AGAM valószínűleg piramisjáték, az MNB kiadott egy közleményt, melyből kiderült, vizsgálják a céget, majd feljelentésük nyomán a rendőrség is rászállt. Mindössze hét hónap után a rendőrség lezárta a nyomozást, majd miután megírtuk, hogy bizonyítékok sokaságát hagyták figyelmen kívül, újranyitották az ügyet. Megkerestük a rendőrséget is, ahol tájékoztattak minket, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van.

Az AGAM egyébként már bedőlt, majd megpróbálták megmenteni egy újabb piramisjáték-párossal, a Five Winds-szel és a QW Lianora Swiss Consultinggal, de úgy tudjuk, már ezek sem fizetnek. A Questra helyi vezetői egyébként kiugrottak a cégből, többen közülük az Invia World (lásd alább) nevű "bitcoinbányász" céghez csatlakoztak.

2. YotaVagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés
Kép: Facebook
A Yota egy különösen fantáziátlan kínai piramisjáték volt, az orosz és kínai befektetők mellett kiemelt célcsoportként szerepeltek a magyar és lengyel lakossági befektetők is. Adott volt az ellenőrizhetetlen céges háttér, a brutálisan magas (napi 1,5-3%) garantált hozam, a zavaros befektetési célterület, a piramisjátékoknál gyakran felmerülő MLM-rendszer és az engedélyek teljes hiánya is; egyszóval ez a kínai befektetés tankönyvi példája volt a modern internetes piramisjátékoknak.

Mégis bőven voltak Magyarországon, akik a Yotára bízták a pénzüket, alig pár hónapra, hogy megjelent hazánkban, a kínai cég és weboldala eltűnt, vélhetően a befektetők pénzével együtt.

3. OneCoinVagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés
Ruja Ignatova, a OneCoin mögött álló "kriptopénzguru, lángész, feltaláló," ahogy a OneCoin-tisztelgést mutatja be. Kép: Facebook.
A OneCoin egy kriptopénzes piramisjáték, könnyen lehet, hogy az emberiség történelmének egyik legnagyobbja. Különlegessége, hogy annak ellenére hízott hatalmasra, hogy a befektetett tőke kivonására soha nem adott lehetőséget, csak úgy juthatott valaki pénzhez a OneCoinozásból, hogy új tagokat toborzott.

Bár évekig el tudták kerülni a hatóságok figyelmét azzal, hogy egyrészt szabályozatlan virtuális devizákkal, másrészt oktatási csomagokkal és nem befektetéssel reklámozták magukat, tavaly nemzetközi rendőrségi és jegybanki razzia célkeresztjébe került a OneCoin és a "kriptopénzt" értékesítő OneLife. A cég bolgár irodáját rendőrök rohamozták meg, lefoglalták az informatikai eszközeiket és kihallgattak 50 embert, Indiában és Kínában pedig több tucat értékesítőt őrizetbe vettek. Tiltották a céget és vizsgálják többek közt még Németországban, Olaszországban, Magyarországon, Vietnamban és Belize-ben is. A céget vezető "lángész feltaláló," Ruja Ignatova pedig eltűnt.

Csak Kínában 2 milliárd dollárnyi vagyont szívott fel a OneCoin, mindössze találgatni lehet arról, hogy a világon összesen mennyi pénzt szifonoztak ki a befektetők zsebéből.

Jellemző egyébként, hogy

akárhányszor hatósági fellépés indul a OneCoin valamelyik ága ellen valamilyen országban, a cég kiad egy közleményt, ami letagadja, hogy az aktuálisan megcélzott helyi tagszervezetükhöz bármi köze lenne.

Hasonló törődésre számíthatnak anyacégüktől a magyar értékesítők is, ha egyszer a hatóságok nyomozása végre lezárul.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Találd meg a neked való befektetési alapot!
lengyelorszag_shutter-20181119
ausztria_tajkep_hegy_haz
brazilia_riodejaneiro
tőzsde, sp500
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Óriási száguldás után esik nagyot a Bitcoin