A mesterséges intelligencia jelenti Magyarországnak a kitörési pontot? - Öt javaslat érkezett

A mesterséges intelligencia jelenti Magyarországnak a kitörési pontot? - Öt javaslat érkezett

Az IVSZ közzétette álláspontját a hétköznapjainkba egyre inkább begyűrűző mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Az iparági szövetség szerint semmiképp nem járható út hátráltatni az MI-vel kapcsolatos innovációt, ugyanakkor kulcsfontosságú a megfelelő szabályozási környezet kialakítása, és a hazai munkavállalók felkészítése a magasabb hozzáadott értékű feladatok elvégzésére - a monoton feladatokat úgyis algoritmusok végzik helyettük - olvasható az IVSZ közleményében.

Új funkciók jelentek meg a ChatGPT-ben

Új funkciók jelentek meg a ChatGPT-ben

Az OpenAI kedden jelentette be, hogy új kontrollfunkciókat vezet be az általa fejlesztett mesterséges intelligenciába, a ChatGPT-be. A funkcióval a felhasználók megtilthatják a ChatGPT-nek, hogy elmentse a beszélgetési előzményeket, amivel megakadályozhatják, hogy az OpenAI képzési adatként használja fel azokat – írja az Arc Technica.

A  TikTok is megvillantotta, mivel készül ringbe szállni az AI-versenyben

A TikTok is megvillantotta, mivel készül ringbe szállni az AI-versenyben

A TikTok egy generatív mesterséges intelligenciával működő funkción dolgozik, amellyel a felhasználók animált avatárt készíthetnek a profiljukhoz. A funkció leginkább a Prisma Labs népszerű Lensa nevű applikációjához hasonlít, de teljesen integrálva lesz a TikTok felületébe – írja a The Verge.

Létrehoztak egy kísérleti várost, amelyben mesterséges intelligenciák élnek: egészen elképesztő, ami ott történik

Létrehoztak egy kísérleti várost, amelyben mesterséges intelligenciák élnek: egészen elképesztő, ami ott történik

A Stanford Egyetem és a Google kutatócsoportja egy, a The Sims nevű játékhoz hasonló, miniatűr virtuális világot hozott létre, ahol 25 különböző személyiséggel rendelkező mesterséges intelligencia éli az életét. A karaktereket egyedileg módosított ChatGPT változatok működtetik, így azok önállóan és meglepően realisztikusan lépnek egymással interakcióba.

Példátlan bírságot osztottak ki Magyarországon egy kamerás megfigyelés miatt

Példátlan bírságot osztottak ki Magyarországon egy kamerás megfigyelés miatt

30 milliós bírságot szabott ki egy budapesti szépségszalonra a NAIH, ugyanis számos ponton sértették meg a GDPR szabályait. A szalon összesen 32 kamerát üzemeltetett, melyekkel nem csupán megfigyelte munkavállalóit és vendégeit, hanem hangrögzítésre is sor került. Az eset egyik fontos tanulsága, hogy a minket körülvevő világban a digitalizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével az adatvédelem újabb és újabb dimenziókat nyit meg, és kihívásokat jelent, amelyekhez minden piaci szereplőnek alkalmazkodnia kell.

Színt vallott a Google: olyan dolgot művelt az egyik mesterséges intelligenciájuk, amire sosem tanították meg

Színt vallott a Google: olyan dolgot művelt az egyik mesterséges intelligenciájuk, amire sosem tanították meg

A Google kutatói nemrég felfedezték, hogy az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia olyan dolgokat tud, amelyeket a kiképzése alapján nem kellene neki: olyan nyelven „szólalt” meg, amilyenre sosem tanították meg – derül ki abból az interjúból, amelyet a CBS 60 Minutes készített a Google technológiai vezetőjével.

Forradalmi változáson megy keresztül hamarosan a Google keresője

Forradalmi változáson megy keresztül hamarosan a Google keresője

A Google az OpenAI és a Microsoft jelentette fenyegetés miatt rákapcsolt egy teljesen új mesterséges intelligenciával működő keresőmotor kifejlesztésére. Egyelőre nem tudni, pontosan mikor dobják piacra az új verziót, de állítólag már idén találkozhatnak vele a felhasználók - írja az Engadget.

Figyelmeztet a kutató: akár évtizedeken belül megszűnhet a globális ipari civilizáció

Figyelmeztet a kutató: akár évtizedeken belül megszűnhet a globális ipari civilizáció

A civilizációnk sokkal törékenyebb, mint azt hinnénk, a modern társadalom összetettsége olyan nagy, hogy elég egy-két elemét kiemelni, és összeomlik az egész - mondja Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató. Május 3-ai Digital Transformation konferenciánk nyitóelőadója szerint számtalan tényező együttes hatásának eredményeként életkörülményeink a közeljövőben lényegesen megváltoznak, nekünk pedig az élhető élet fenntartásának érdekében a legjobb tudásunk és szándékaink szerint alkalmazkodnunk kell az új feltételekhez. A kutató úgy véli, a jelenleg zajló események léptéke, gyorsasága és súlyossága nem hasonlítható semmi máshoz, ami a szervezett emberi társadalmak létezése alatt eddig történt.

Felveszi a kesztyűt az Amazon a Microsofttal AI-fronton: bárki elkészítheti saját chatbotját az új eszközzel

Felveszi a kesztyűt az Amazon a Microsofttal AI-fronton: bárki elkészítheti saját chatbotját az új eszközzel

Az Amazon Web Services (AWS) egy sor olyan terméket adott ki, amelyek célja, hogy segítsenek más vállalatoknak saját, mesterséges intelligencia-alapú chatbotok és képgeneráló alkalmazások kifejlesztésében. Ezek közé a termékek közé tartozik a Bedrock nevű generatív AI szolgáltatás és az Amazon CodeWhisperer kódolási asszisztens – írja a Finextra.

Mindenki az emberiséget szolgasorba taszító gépektől retteg, de van néhány terület, ahol már most felbecsülhetetlen károkat okoz  a mesterséges intelligencia

Mindenki az emberiséget szolgasorba taszító gépektől retteg, de van néhány terület, ahol már most felbecsülhetetlen károkat okoz a mesterséges intelligencia

A generatív mesterséges intelligenciák felbukkanásával sokan azonnal az emberiség végét vizionálták, egy olyan mindenható gépi értelemtől tartva, amely előbb-utóbb igába hajtja a civilizációnkat. Ha ez a jövőkép meg is marad egy közhelyes science fiction film forgatókönyvének, a mesterséges intelligencia nyakló nélküli fejlesztése ettől függetlenül számos veszélyt rejteget magában, és bizonyos területeken már most súlyos anyagi és környezeti károkat okoz. Cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Új világ jön a bankoknál, megszólalt az MNB az

Új világ jön a bankoknál, megszólalt az MNB az "új GDPR"-ról

A DORA rendelet egyik legfőbb célja, hogy egységesítse szabályok szerint azonos követelményeket határozzon meg a teljes pénzügyi szektor digitális ellenállóképességével szemben - fejti ki Biró Gabriella, az MNB informatikai felügyeleti főosztályának vezetője, aki a témáról Digital Transformation konferenciánkon tart előadást. A rendelet már hatályba lépett, 2025 január 17-étől kell alkalmazni, ám addig még egy sor részletszabály érkezik, illetve jogharmonizációra is szükség lesz. A bankoknak évente kockázatelemzést kell elvégezniük, változnak az incidensjelentési szabályok, a jelentős intézmények számára pedig fenyegetettségalapú penetrációs teszteket ír elő a rendelet.

Jöhetnek a

Jöhetnek a "nonstop bankfiókok, posták" Magyarországon: ügyfélkiszolgáló pontokat telepítenek

Elsőként Magyarországon debütálhatnak azok a hazai fejlesztésű, univerzális ügyfélkiszolgáló pontok, amelyekben akár emberi közreműködés nélkül intézhetjük az államigazgatási, postai, banki, közüzemi ügyeinket. A magyar tulajdonú, a Budapesti Értéktőzsdére készülő FaceKom egy olyan eszközt fejlesztett, melyben többek között érintőképernyő, bankkártyaterminál, dokumentumolvasó és más eszközök biztosítják az ügyfélkiszolgálást - olvasható a társaság közleményében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.