Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában csütörtökön tartott szavazással. A képviselőház 159 igen, 53 nem szavazattal és 34 tartózkodással elfogadta a Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter nevével fémjelzett törvényt.
A Lidl import húsai körül kirobbant botrány ismét előtérbe helyezte az import élelmiszerek kérdéskörét. A helyzet azért nem drámai, a Pénzcentrum által megkérdezett, Magyarországon működő élelmiszerláncok 50-90 százalékban hazai forrásból szerzik be az élelmiszereket és egyik boltnál sem billen az import irányába a mérleg.
A világon először az osztrák boltok polcain kezdenek el 3D-nyomtatott élelmiszert árulni, mégpedig vegán lazac formájában – számol be a hírről a iflscience.com.
Élelmiszer-biztonsági eljárás indult a Lidl ellen az akciós német import darált hús miatt, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki nyár végén forgalomba került termékeknél - írja a hvg.hu.
A McDonald's bejelentette, hogy a növekvő eladások reményében továbbfejleszti leghíresebb hamburgereit, a Big Macet és a sajtburgert - számolt be a CNN alapján a 444.
Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
Friss német lapjelentések szerint a Lidl diszkontlánc a következő években a húskínálat drasztikus csökkentését tervezi, miután az új intézkedései között kevesebb állati fehérje értékesítése szerepel.
Annyira megszaporodtak a bolti lopások az Egyesült Királyságban, hogy a Tesco Express áruházakban biztonsági chipeket tesznek a csirkecsomagokra - írja a Grocery Gazette kiskereskedelmi szakportál.
Több mint egy évtized telt el a magyar húsipar mélyrepülése óta, amelynek során néhány csőd mellett nagymúltú cégeket is a szakadék szélére sodort az akkori helyzet. Az emlékezetes önkormányzati mentőakciók, a javuló gazdasági helyzet és néhány jó fejlesztés rendezte a sorokat, az elmúlt években – kevés kivételtől eltekintve - jobbára nem is lehetett hallani csődveszélybe került húsipari cégekről. 2023 lehet a bírája annak az útnak, amelyet az ágazat az elmúlt években bejárt, hiszen a drága energia, a csökkenő reálbér nyomán visszaeső kereslet, a magas kamatok révén nehézkes fejlesztés időszakában kiderül, hogy milyen felkészültséggel vág neki az ágazat az idei évnek. A vélemények megoszlanak: akad, aki szerint a nehézségek léteznek ugyan, de a korábbi strukturális problémákat jobbára kinőtte az ágazat. Mások szerint a magyar húsipar továbbra sem készült fel arra, ami előttünk áll, lehetnek nehézségek és adott esetben csődök is.
Nem is gondolnánk, milyen különbségek és hasonlóságok vannak egyes országok között, ha azt nézzük, mi kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. A Chef’s Pencil egy érdekes térképet állított össze arról, hogy a világ egyes részein mi ilyenkor a legnépszerűbb étel.
Az amerikai élelmiszer-és gyógyszeripari felügyelet először mondta ki, hogy biztonságos a laborban előállított hús emberi fogyasztásra – írja a CNBC.
Letartóztatták az egyik legnagyobb amerikai húsfeldolgozó vállalat pénzügyi igazgatóját a hétvégén, miután betévedt egy idegen ember házába és ott elaludt.
Egy holland város lesz az első a világon, amely a fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében kitiltja a húsreklámokat a közterületekről – számol be a hírről a The Guardian.
A marhahús egyre olcsóbbá válik, ami némi megkönnyebbülést jelent az amerikai fogyasztóknak. A marhahús ára - amely jellemzően a legdrágább élelmiszerüzletekben vásárolt termékek közé tartozik - több mint egy évnyi emelkedés után csökken, mivel a fogyasztói kereslet enyhül egyes húsrészek iránt. A húsüzemek jobb munkaerőhelyezete miatt javul a kínálat, és a szupermarketek több kedvezményt kínálnak a rib-eye-ra, a New York strips-re, és más, gyakran drága termékekre.
Megjelent a Portfolio Checklist, lapunk napi podcastjének szerdai adása. A mai műsor első részében a közelgő húsvét apropóján Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezető igazgatója beszélt a hazai húspiaci trendekről, a szektorban tapasztalt őrült áremelkedésről, és arról is, hogy tervez-e a Pápai vegán húsvéti sonkát piacra dobni. Az adás második részében Biró Attilát, a Pénzcentrum elemzőjét kérdeztük a húsvéti asztalt érintő áremelkedésről, és arról, hogy mire kell figyelni, mikor húsvéti sonkát veszünk a boltban.
Sem a magyar lakosság ízlése, sem az anyagiak nem tették eddig lehetővé, hogy tömegesen kövessék idehaza is a nyugaton már erőteljesen terjedő étkezési szokásrendszereket. Ez azonban hamarosan megváltozhat: amire a klímaváltozás elleni harc nem volt képes, azt hamarosan elérheti a gazdasági válság és az élelmiszer-drágulás. Erről, és a megváltozóban lévő élelmiszer-fogyasztási szokásokról beszéltünk a Portfolio heti podcastjében Sziráki Zsófi dietetikussal, valamint Braunmüller Lajossal és Orosz Mártonnal, a Portfolio elemzőivel. Adásunk előzménye néhány héttel ezelőtti műsorunk, melyben egyebek mellett a háború élelmiszerárakra gyakorolt hatásáról volt szó, és ide kattintva hallgatható meg.
Szinte ismeretlen szigetek kerülnek rivaldafénybe.
A Citadealla Alap portfóliómenedzsere a Checklsit vendége volt.
Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.
Kirill pátriárka adta ki a rendeletet, indoklást nem írt.
Eladja az MVM a legolcsóbb orosz gázt, ha nincs rá szükségünk – mondta.
A Citadealla Alap portfóliómenedzsere a Checklsit vendége volt.
Kell-e aggódnunk az amerikai árindex növekedése miatt?
A megújulós erőművi projektek másodlagos piacát pörgetheti fel az energiahivatal transzparenciája.