Deviza

"Visszafogjuk a hosszú kötvények aukciós értékesítését" (ÁKK-interjú)

Nem indokolják a piaci fejlemények, hogy az Államadósság Kezelő Központ jelentősen módosítson a decemberben közzétett 2008. évi bruttó és nettó állampapír kibocsátási mértékeken - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjúban Borbély László András. Az intézmény vezérigazgató-helyettese kijelentette: az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett magyar hozamszint önmagában nem indokolja azt, hogy az év egészét tekintve a forintalapú kibocsátás rovására a devizaalapú kibocsátás mértékét növeljék a tervekhez képest. Arra azonban számítani lehet, hogy a kötvényaukciókon bevont források aránya átmenetileg a hosszabbak felől a rövidebb futamidők felé tolódik el.

Borbély kifejtette, hogy az elmúlt év második félévében kedvezőtlenné váló nemzetközi hitelpiaci környezetben az eredetileg tervezettől némileg elmaradó módon teljesült a devizaforrás bevonás, amelyre azonban az előirányzatnál kisebb finanszírozási igény miatt nem is lett volna feltétlenül szükség. Az elmaradt deviza kibocsátás egy részét szeretnék majd idén bevonni, de egyelőre kivárnak ezzel, mert jelentős a bizonytalanság a befektetők körében a (régiós) kockázatok árazása terén. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese az elmúlt hetek aukciós tapasztalatai alapján hangsúlyozta, hogy a bizonytalanabb nemzetközi befektetői hangulatban sincsenek állampapír értékesítési gondjaik. Arra számít: a befektetők idővel hozzászoknak majd ahhoz, hogy a számszerint kevesebb állampapír-aukción a korábban jellemzőnél magasabb összegeket kínálnak fel értékesítésre.

1 2 3 4

Átmenetileg visszafogott hosszú kötvénykibocsátások.
Portfolio.hu: Mit szól az elmúlt hetekben bekövetkezett magyar hozamemelkedéshez?

Borbély László András: Sajátos a helyzet, mert a nemzeti valuták gyengültek a régióban, de ilyen masszív hozamemelkedés csak nálunk következett be.

P.: Minek tulajdonítja ezt?

B.L.A.: Magyar sajátosság lehet, aminek piaci, strukturális és spekulatív okai is lehetnek. Piaci információk szerint egyes amerikai alapok likvidálták a forint állampapírjaikat, mert arra vártak sokáig, hogy a jegybank majd kamatot csökkent. És mivel nem az, vagy nem olyan ütemben következett be, mint amit korábban vártak, értékesíteni kezdték a viszonylag rövid futamidejű állampapírjaikat. Ez hatással lehetett a hozamokra. A másik tényező, amelynek hatását egyelőre nehéz megítélni, hogy az elmúlt év végén megindult a magánnyugdíjpénztáraknál a befektetések átstrukturálása, és lehet, hogy ez is hatott a piacra.

P.: A mostani magas forinthozamok láttán elképzelhető-e, hogy a devizakibocsátás felé tolja el az ÁKK a forrásbevonást?

B.L.A.: Önmagában a magas forint hozamszintek miatt nem szoktuk a forint/deviza arányt felülvizsgálni, hiszen itt rövid távú hozamalakuláshoz képest esetleg potenciálisan egy hosszabb távú árfolyamproblémába szaladhatna bele a kibocsátó.

P. Akkor mire számíthatunk?

B.L.A.: Az mindenképpen várható és ezt a piac pozitívan szokta fogadni, hogy a forintbefektetéseknél a hosszabb futamidőtől egy kicsit a rövidebb felé toljuk átmenetileg a kibocsátást. Ez azonban nem lesz drámai változás, mivel csak annyit jelent, hogy az ÁKK valamelyest visszafogja a hosszabb futamidejű kötvények aukcióin értékesített mennyiségeket. Példát is tudok erre mondani: a január végi 10 éves kötvényaukció alkalmával a kibocsátó a meghirdetett 55 milliárdról jelzésértékkel 50-re csökkentette az elfogadott mennyiséget, miközben 87 milliárd forint volt a benyújtott ajánlat. Hasonló volt a helyzet a múlt héten megrendezett 3 és 15 éves kötvények aukcióin, ahol a piaci helyzetre tekintettel részben már meghirdetésnél, részben az elfogadott mennyiség meghatározásánál csökkentette az ÁKK az említett kötvények kibocsátási mennyiségeit. Ezek a lépések az ÁKK megítélése szerint nemcsak a kibocsátó, hanem a piac többi szereplője számára is kedvező hatásúak.

P.: Valószínűleg érdekli a befektetőket, hogy az átmenetileg visszafogott hosszú forintkötvény kibocsátás milyen időtartamot ölelhet fel?

B.L.A.: Ez attól függ, hogy ez a piaci helyzet meddig áll fenn. Azt reméljük, hogy ez rövid távú dolog lesz és viszonylag hamar normalizálódni fog a piac. Rövid időn belül ki fog alakulni az az egyensúlyi hozamszint, ami megfelelő kiindulópontul szolgál a piac későbbi fejlődéséhez. Akkor majd az is ki fog derülni, hogy visszatekintve mi volt az olcsó és mi a drága, mert ma ezt nem igazán lehet megmondani.

P.: Összességében a jelenlegi információk alapján van-e rá ok, hogy módosítsák a decemberben közzétett, 2008-ra vonatkozó finanszírozási tervet a bruttó, vagy a nettó kibocsátás tekintetében?

B.L.A.: Semmi sem indokolja a jelenlegi ismereteink alapján, hogy változtassunk az akkor jelzett, az év egészére vonatkozó számokon.

P.: Év elején indult az új állampapír aukciós rend. Kíván-e mérleget levonni az eddigi kötvényaukciókról?

B.L.A.: Sajnálatos módon egy olyan helyzetben került bevezetésre az új rendszer, amikor egyrészt a magyar befektetők körében erőteljes portfolió átalakítási folyamat zajlik le, másrészt a nemzetközi tőkepiacokon bizonytalanság uralkodik. E tényezőkre tekintettel mindenképpen elfogadhatónak kell tekintetnünk az eredményeket. Az intézkedés igazán pozitív hatásai, elsősorban a megemelkedő aukciós kereslet és másodpiaci forgalom azonban csak később, a piaci helyzet normalizálódása után tudnak majd csak jelentkezni. Az első két tranzakció, vagyis a januárban megrendezett három éves és öt éves aukció sikeresnek tekinthető, annak ellenére, hogy a legjelentősebb aukciónkénti mennyiségemelések éppen e két kötvénytípusnál voltak. A hároméves kötvényből korábban 75 milliárdot kínált fel az ÁKK, amit idén 100-ra emelt, az ötévesnél 45-ről 75-re növekedett az aukción felkínált mennyiség. (Itt volt a legnagyobb ugrás a meghirdetett tételnél.) A következő három aukció sajnos már nem volt ennyire sikeres, ennek azonban egészen más, korábban említett okai vannak. Az aukciós rendszerrel kapcsolatban ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a bruttó kötvényértékesítés összességében, az egész évet tekintve kevesebb lesz, mint tavaly. Tehát az új rendszer nem jelent egyúttal mennyiségemelést, csak mivel ritkábbak az alkalmak, nagyobb az egyes alkalmakkor felkínált összeg.

P.: Összegszerűen mennyi volt tavaly a kötvénykibocsátás és mennyi lesz idén?

B.L.A.: Tavaly a kettő évestől a 15 évesig 2329 milliárd forint volt a bruttó kötvénykibocsátás, az idei terv pedig 2200 milliárd forint körül alakul. (Ez utóbbi összeg az év során természetesen még változhat.)
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint deviza euró