Gazdaság

Olajsokk "fenyegeti" a világot

Portfolio
Szemmel láthatóan megtorpant, majd lassú csökkenésbe váltott át az utóbbi néhány napban az amerikai típusú olaj, a WTI, mely az utóbbi egy hónapban több mint 10%-ot emelkedett. Ennek okát az IEA által közzétett pozitív olajkínálati sokk várakozás keddi megjelenésével magyarázza a marketwatch.com. Az ár csökkenését segítette az a Platts által közzétett adatsor is, mely szerint az OPEC országok áprilisban a márciusihoz képest 250 ezer hordóval növelték kitermelésüket.
Áprilisban 30,5 millió hordó/napra emelték kitermelésüket az OPEC tagországai a Platts legfrissebb felmérése szerint. Ez 1 millió hordóval haladja meg azt az értéket, mely az IEA becslése szerint egyensúlyban tartaná a világ kőolaj keresletét és kínálatát. A Platts elemzői azonban fontosnak tartották kiemelni, hogy ez az állapot - bár nem egyensúlyi - a valóságban közelebb van a normálishoz, mint azt gondolnánk. Ennek oka, hogy világ olajkitermelői jellemzően a második negyedévben, a nyári benzincsúcs előtt töltik fel tartalékaikat. Az április adat szerint az OPEC tagországok által plafonként megállapított 30 millió hordó/napos értéket fél millió hordóval haladta meg a kitermelés.

Olajsokk
Az előző havi kitermeléshez képest regisztrált negyedmillió hordós növekedés több mint fele Szaúd-Arábia számlájára írható, az ország a márciusi 9,13 millió hordóról 9,27 millió hordóra növelte a termelést, a másik feléért nagyrészt az iraki kitermelés növekedése "tehető felelőssé". A kitermelés visszaesésével szembesültek viszont a nyugat-afrikai országok (Angola és Nigéria), melyek fő export piaca az egyre jobban önellátásra berendezkedő USA, másrészt az egyre gyakoribbá váló szabotázsakciók is gátolták a kitermelés növekedését.

Eközben az IEA közzétette a nem-OPEC országokra vonatkozó legfrissebb statisztikáját is, melyben a középtávú kilátásait vázolja a párizsi központú szervezet. A kínálati sokk a szervezet szerint 1,1 millió hordós többlet kitermelést eredményezhet idén, mely nagyrészt az észak-amerikai rekord ütemű kitermelés növekedésének köszönhető. A növekedés üteme hasonló lehet a következő 6 évben, melyre évente átlagosan 1 millió hordós növekedéssel kalkulál a szervezet, ennek 75%-a származhat Észak-Amerikából. Ebben nincsen benne a fenti OPEC országok által szezonális okok miatt megnövelt kitermelés.

A szervezet szerint az észak-amerikai olajkitermelés olyan hatással lesz az olajpiacra az elkövetkező 5 évben, mint amilyen hatással volt a kínai fogyasztási boom az utóbbi 15 évben. A trendekkel kapcsolatban mindent elmond, hogy a legközelebbi Brent lejárat hordójáért több mint 102 dollárt kérnek a világpiacon, míg a 2017-es leszállítású határidős olajkontraktusok 12 dollárral olcsóbban, 90 dolláron cserélnek gazdát, vagyis az olajkínálat jelentős bővülését árazzák a piacok.

A Platts holnap napra kiadott konszenzusa alapján egyébként a piaci szakértők az olajtartalék további növekedésével számolnak, mellyel ismét új csúcsot döntene az USA olajtartalék. Eközben az amerikai benzinárak csökkenésével párhuzamosan fennmaradhat a benzintartalékok rohamosan csökkenő trendje is.

Olajsokk
Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szijjártó péter