Gazdaság

Most akkor tényleg újra jönnek a kamatcsökkentések?

Portfolio
A reggeli, nagy meglepetést okozó inflációs adat után a Magyar Nemzeti Bank is megjelentette az inflációs alapmutatókat. Ezek szintén az egyre kisebb inflációs nyomásra utalnak. Az elemzői kommentárok szerint a piac szemében nőtt a kamatcsökkentés valószínűsége, de alapestben továbbra sem számolnak vele.
Ahogy reggel írtuk, szeptemberben 0,5 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árszínvonal, mint egy évvel korábban. Az adat meglepetést jelent, hiszen a szakértők inflációs várakozásainak konszenzusa mindössze -0,2% volt. A részletes adatok általánosan is gyenge árnyomásról tanúskodtak, jellemző például, hogy az utóbbi három hónap ármozgásait egy évre kivetítve mindössze 0,7%-os maginfláció adódik, ami azért nagyon messze van a jegybank 3%-os inflációs céljától.

A rendkívül alacsony infláció felveti azt a lehetőséget, hogy a jegybank esetleg mégis folytatja a kamatcsökkentési sorozatát. Éppen ezért érdekes, hogy miként alakult az MNB három inflációs alapmutatója. Nos, ezek az indexek szintén csökkentek, igaz, mivel kisebb volatilitású mutatók, kevésbé látványos a süllyedés. A három mutató közül az adószűrt maginfláció a legérdekesebb, hiszen ez próbálja a legintelligensebben megragadni az alapvető árfolyamatokat. Ez az árindex 1,5%-ról 1,2%-ra süllyedt, ami elég alacsony szint, de nem példa nélküli. Tavaly év végén és idén év elején járt már itt a mutató, igaz, előtte csak négy évvel korábban, a válság legmélyén láthattunk hasonlóan alacsony értékeket. Ugyanez a minta mondható el a keresletérzékeny termékek árváltozását vizsgáló inflációs mutatóról, ami 1,7%-ról süllyedt 1,4%-ra.

Most akkor tényleg újra jönnek a kamatcsökkentések?
A jegybank a mutatókhoz kiadott rövid értékelésében azt írja, hogy az "inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatóink enyhén csökkentek az előző hónaphoz képest...", illetve "a mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflá-ciós környezetre utalnak". Ezen kívül a dokumentum több helyen megjegyzi, hogy "a visszafogott áralakulás a termékek széles körében megfigyelhető volt".

Érthető módon a megfogalmazás olyan, hogy ebből erős következtetések nem vonhatók le a kamatpolitikára vonatkozóan. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az alapmutatók nem cáfolják azt a tézist, miszerint az egyszeri tényezők mellett a tartós inflációs alapfolyamatokat is átírhatják a friss adatok. Hasonló következtetésekre jut mai elemzésében Gárgyán Eszter, a Citi elemzője. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy az MNB szeptember végén megjelent inflációs jelentése alapján a -0,5%-os infláció a jegybank számára is meglepetést jelenthet. Ha az inflációs pálya a következő hónapokban is a várakozások alatt húzódik, akkor növekedhet a kamatcsökkentés valószínűsége. Gárgyán ugyanakkor hozzáteszi: nem valószínű, hogy erre még az idén sor kerülne. Mindenesetre a közgazdász szerint tartósan 2% alatt marad az infláció, és csak a jövő év végére kanyarodik fel 2,4%-ra - ami még mindig alatta van a jegybank legutóbbi inflációs előrejelzésének. (Az MNB úgy kalkulál, hogy jövő év végére az infláció eléri a 3%-os jegybanki célt.)

A mai adatok láttán Szentiványi Nóra, a JP Morgan elemzője azonnal levágta az inflációs előrejelzését. Az új előrejelzés szerint jövőre az éves átlagos infláció 1,8% lehet, ez lényeges korrekció az előző, 2,4%-os prognózishoz képest. Gárgyánhoz hasonlóan Szentiványi is úgy látja, hogy nőtt az újabb kamatcsökkentés esélye, de abban is megegyezik a véleményük, hogy egyelőre a tartósan a jelenlegi szinten (2,1%) maradó irányadó rátával számolnak. Szentiványi arra hivatkozik, hogy amennyiben a belső kereslet bővül, illetve a kibocsátási rés szűkül, úgy az inflációs nyomás erősödhet. Amennyiben a fellendülés elakad, úgy a kamatcsökkentés esélye is emelkedik.

Az OTP elemzési központja transzparensen a saját előrejelzéséhez viszonyítva értékelte a mai inflációs adatokat, feltárva a meglepetés faktorokat. (Igaz, az OTP a legjobb előrejelzők között volt, mert előzetesen0,4%-os árindexet várt.) Az egyik ilyen tényező az volt, hogy az élelmiszerek körében a tartósabbnak ígérkező árfolyamatok alapján az inflációs trend érdemben alacsonyabban húzódik a korábbi várakozásokhoz képest. A másik fontos meglepetést okozó jelenség az OTP számára is az volt, hogy a gyenge forint hatása egyáltalán nem akar jelentkezni az importtermékek árában. (Ez egyébként a jelenlegi inflációs alapfolyamatok egyik legkarakteresebb eleme.) Az OTP elemzői jövőre éves átlagban 2 százalékos inflációt várnak, de megjegyzik, hogy a friss adat alapján a lefelé mutató kockázatok erősebbek.

A fentiek alapján látható, hogy a piac elkezdte már emészteni a mai meglepő inflációs adatot, de egyelőre a kamatpolitikai következményekkel kapcsolatban óvatosak. Feltehető, hogy több inflációs adatra is szükség lesz, hogy az elemzők komolyabban elkezdjenek kalkulálni a kamatcsökkentés jelentőségével. Persze addig még várhatóan néhányszor megszólalnak a Magyar Nemzeti Bank döntéshozói is, ami eligazító lehet a monetáris politika szándékait illetően.

Az elemzők részletesebb értékelései a Portfolio angol nyelvű oldalán olvashatók, itt.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
standard and poors