Gazdaság

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak

Idén folytatódhat a foglalkoztatás növekedése a Portfolio előrejelzése szerint az elmúlt évek kedvező folyamatai után, miközben a munkanélküliség kismértékben tovább csökkenhet a vállalatok munkakeresletének növekedése nyomán, és a közfoglalkoztatottak is kevesebben lehetnek, mint korábban.
Tavaly év végén 4 millió 450 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérése szerint, ami új történelmi csúcsot jelentett, de érzékelhető, hogy már lelassult a foglalkoztatás növekedési üteme a korábbi évekhez képest. A foglalkoztatottak száma 1%-kal sem haladta meg a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakéban mért szintet, miközben 2015-2016-ban még 3% körüli éves dinamikát láthattunk. A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulása azonban nem a gazdasági növekedés vagy a kilátások esetéeges romlásával magyarázható, hanem azzal, hogy a munkaerőpiacon egyre komolyabb korlátokat láthatunk, ugyanis nagyon visszaesett a folglalkoztatásba bevonható munkaerő-tartalék. Megjegyzendő, hogy az elsődleges munkaerőpiac ennél gyorsabban bővül.

  • A foglalkoztatottság idén tovább növekedhet és a munkanélküliség is csökkenhet, miután
  • a GDP-növekedés a tavalyihoz hasonló, 4%-hoz közeli lehet,
  • ami a vállalatok munkaerő-keresletének erőteljes növekedésével párosul.


Idén nyár végén megközelítheti, kis szerencsével el is érheti a 4 millió 500 ezret a foglalkoztatottak száma, ami új rekord lehet. A munkaerő-kereslet szempontjából ennél erőteljesebb növekedés is lehetne, viszont mostanra 200 ezer fő alá csökkent a munkanélküliek száma, a közfoglalkoztatottaké pedig 180 ezer fő.

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak

A munkanélküliség dinamikus mérséklődésére már aligha számíthatunk, hiszen a területi problémák mellett foglalkoztathatósági gondok is vannak (akik most munka nélkül vannak, azok már nehezen foglalkoztathatóak), a közmunkások azonban már "közelebb kerültek a munka világágához", miközben a vállalatok jelentősen csökkentik a felvételi kritériumokat, így a munkaerőhiányos környezetben nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el, mint a munkanélküliek.

A közfoglalkoztatottaktól és a külföldön dolgozóktól megtisztítva 4 millió 160 ezer munkavállaló volt Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévben, ami 2%-os növekedés egy év alatt. Ez gyorsabb, mint a teljes foglalkoztatotti létszám növekedése, miután kissé csökken a külföldön dolgozók száma és mérséklődik a közfoglalkoztatottaké.

Összességében azt látjuk, hogy az elsődleges munkaerőpiac továbbra is erős, és arra számítunk, hogy a közmunkások száma tovább fog csökkenni, amit részben az is okoz, hogy a közfoglalkoztatotti bér és a minimálbér közötti különbség növekszik. Várakozásunk szerint idén megérinthetjük a 4 millió 250 ezer fő körüli foglalkoztatotti létszámot az elsődleges munkaerőpiacon (közmunkásokról és külföldön dolgozóktól megtisztítva).

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak

Szezonális hatások miatt természetesen lehetnek olyan hónapok, amikor a jelenleginél alacsonyabb foglalkoztatotti számokat látunk majd, és kissé megugorhat a munkanélküliség is (ami a tavalyi negyedik negyedévben 3,8% volt), de lehetnek olyan hónapok, amikor 3%-hoz lehet közelebb a munkanélküliségi ráta, mintsem a 4-hez.

De az idei év nagy jelentősége vélhetően nem ez lesz, hanem az, hogy a közmunkások és a munkanélküliek együttes aránya a mostani 8%-os szintről 6-7% közé süllyedhet, ami sokkal relevánsabb mutató, ha tisztán akarunk látni abban a tekintetben, hogy vajon hol tartunk a teljes foglalkoztatás kérdésében.

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak

A "foglalkoztatási rekord és a csökkenő munkanélküliség" forgatókönyvét reálisan csak az írhatja felül valamelyest, ha a kormány valóban belekezdene a közszféra átalakításába - a közfoglalkoztatottak nélküli költségvetési szférában ugyanis valóban látszik tartalék, akik a versenyszférában is foglalkoztathatók -, amely átmenetileg ugyan növelhetné a munkanélküliségi rátát, ugyanakkor mérsékelhetné a munkaerőhiányt. A jelenlegi magas GDP-növekedés és a fokozódó munkaerőhiány közepette kisebb áldozatokkal lehetne megvalósítani ezt, mintsem a konjunktúra lanyhuló időszakában, amikor egyébként is csökken a munkaerő iránti kereslet.



(Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi / Oláh Tibor. Dolgozók az 1250 tonnás présgépnél. Az Autótechnika Ipari Zrt-ben külföldi márkákhoz készítenek több mint 300 féle alkatrészt.)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű