Itt a beruházási lista, ami felrázza Magyarországot
Gazdaság

Itt a beruházási lista, ami felrázza Magyarországot

Portfolio
Harmincnégy nagy értékű és további tizennégy kisebb projektet azonosított a Magyar Nemzeti Bank, amelyek a következő évek beruházási fejleményeit meghatározhatják. Ezek közül a legnagyobb a BMW fejlesztése, amely önmagában 0,5%-kal emeli a GDP-t.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai és versenyképessége lesz a Budapest Economic Forum egyik kiemelt témája október 4-én.


Az elmúlt évek során több nagy volumenű kapacitásfejlesztő vállalati beruházás elindítása vagy bejelentése történt meg, amik az elkövetkező évek beruházási folyamatainak meghatározó elemeit képzik. Ezen vállalati szektorban megvalósuló nagyberuházások közül kiemelkedik a Mercedes és a MOL már zajló bővítése, illetve az újonnan bejelentett BMW beruházás. A járműipari és vegyipari beruházások mellett azonban további szektorokban — például élelmiszeripar, építőipar, gépgyártás stb.— is számos nagyobb léptékű fejlesztés valósul meg a közeljövőben. A Magyar Nemzeti Bank a héten megjelent inflációs jelentésében egy listát közölt, amely ezeket a beruházásokat sorolja fel:

Itt a beruházási lista, ami felrázza Magyarországot
A fejlesztések több, egymást követő csatornán keresztül fejtik ki növekedési hatásukat. Első körben a beruházásokon keresztül támogatják a gazdasági növekedést, később pedig az új kapacitások termelőre fordulásával az ipari termelés járul hozzá a növekedéshez. Továbbá a termelés beindulásával párhuzamosan vagy azt megelőzően felfutó foglalkoztatás és azok további hatásai (fogyasztásbővülés, a munkaerőpiac mobilitásának függvényében lakáspiaci élénkülés) is támogathatják a gazdasági növekedést.

Ezek a nagy volumenű beruházások a lefutásukról elérhető információk alapján az elkövetkező évek során meghatározó elemei lehetnek a hazai gazdasági növekedésnek. Méretük alapján a MOL, a Mercedes korábban és a BMW újonnan bejelentett beruházásai jelentős súllyal bírnak a nagyberuházásokon belül is. A három kiemelkedő mértékű projekt az általuk érintett hat évre szétosztva, évente átlagosan közel 200 milliárd forinttal emeli a nemzetgazdasági beruházások pályáját. A korábbi nagy kapacitásbővítő beruházások alapján azonban a projektek lefutása feltehetően farnehéz lehet, mely jelen esetben az előrejelzési horizonton túlra nyúlik.

A nagyberuházások egymással átfedésben valósulnak meg, így összességében a legnagyobb közvetlen hatást a 2018-2019 években gyakorolhatják.

A kapacitásbővítő beruházások közvetlen, importvonzattal korrigált hatása 0,3 százalékkal emelheti a hazai GDP szintjét 2018 és 2020 között.

A legfrissebb beruházás a BMW által júliusban bejelentett kapacitásbővítés, ami előretekintve érdemben támogathatja a hazai gazdaság növekedését. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a BMW gyár építése 2020-tól indul, így a beruházás jelentős része az MNB 2020-ig tartó előrejelzési horizontján kívülre esik. A BMW beruházás hosszútávon (a beruházás, a termelésbővülés és egyéb másodkörös hatások) mintegy 0,5 százalékponttal emelheti meg a hazai GDP szintjét. A beruházás kezdeti szakasza során feltehetően alacsonyabb hozzáadott értékkel bíró munkálatok zajlanak. A beruházás első jelentősebb költségeleme, a gyárépület kialakítása várhatóan a 2020-as év során fog csak megkezdődni, így a fejlesztés első makrogazdasági szempontból mérhető növekedési hatása is erre az évre esik. Így érdemi növekedési hozzájárulás először 2020-ban jelentkezhet az ekkor várható infrastruktúrafejlesztéseket, valamint a beszállítói hálózat várható beruházásait is figyelembe véve 0,1 százalékponttal járulhat hozzá a fejlesztés a hazai GDP növekedéshez.

Itt a beruházási lista, ami felrázza Magyarországot
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2