szegény gyerek sír_ getty stock
Gazdaság

A magyarok harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus miatt

Portfolio
A koronavírus-járvány komolyan érintette az aktív korú felnőtt lakosság jövedelmi helyzetét, sokaknak kellett bevételcsökkenést elkönyvelniük, jellemzően az elvégzendő munka mennyiségének csökkenése vagy az állásuk megszűnése miatt. Különösen a 30-49 éves korosztályban és az alacsony végzettségűek között érezték meg a jövedelem csökkenést. A Scale Research friss Bankindex kutatása szerint a felnőtt lakosság több mint harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus hatására, és minden tízedik személy vesztette el az állását, de többségük talált már új munkahelyet.

A Scale Research Kft reprezentatív Bankindex kutatása évente több hullámban vizsgálja a 18-69 éves lakosság pénzügyi szokásait és ezek változásait. A 2020. szeptemberi hullámban azt is kutattuk, hogy a lakosság körében milyen mértékben csökkent a jövedelem, és hány százalék veszítette el az állását a COVID járvány hatására.

Az aktív korú lakosság 38%-ának csökkent a jövedelme a járvány hatására az idei év szeptemberéig, ez 2,5 millió ember jelent. Ha csak az aktív dolgozó személyeket nézzük, körükben minden második személynek. A COVID hatására leginkább a 30-49 éves korosztálynak kell összehúzni a nadrágszíjat, közülük minden második személynek, noha állásukat a 40-59 éves korosztályban veszítették el legnagyobb arányban a vírus miatt.

Az aktív korú lakosság 18%-nak csökkent munkahelyén az elvégzendő munka mennyisége (az aktív dolgozók közül minden negyedik személynek), hasonló arányban, a lakosság 15%-nak csökkent a nettó munkabére (az aktív dolgozók 23%-nak). A 18-69 évesek 7%-nak lecsökkentették vagy megszüntették a korábbi béren kívüli juttatásait, a Cafeteria keretét, ami a tényleges elkölthető jövedelem csökkenését erősítette. A lakosság 8%-nak csökkent a szerződéses munkaórái, azaz kevesebb órára jelentették át őt az elmúlt időszakban.

A 18-69 éves lakosság 10%-a veszítette el az állását 2020. szeptemberig a járvány következtében, ez 678 ezer embert jelent.  Közülük közel kétharmad (6%) már talált is új munkahelyet, így a lakosság 4%-a, kb. 270 ezer ember kénytelen még állást keresni a COVID hatására.

A munkahely elvesztése nagyobb arányban súlytotta a 40-59 éves korosztály tagjait, valamint a kisvárosban vagy falun élő személyeket. Az 50 évnél idősebb munkakeresők sajnos kevésbé voltak sikeresek az állástalálásban, kisebb arányban tudtak eddig újra elhelyezkedni, mint a fiatalabb sorstársaik. A munka mennyiségének csökkenését viszont a 30-39 évesek érezték meg leginkább, közülük minden harmadik személynek kellett kevesebbet dolgoznia, és jobban érezték a kieső munkaórákat a budapesti személyek is (29%).

„Az, hogy a lakosság harmadának csökkent a fizetése jelentős arány, és az adatokból látjuk, hogy közülük minden második személynek van élő hitelszerződése. Bár a jövedelem csökkenése egyénenként eltérő mértékű, érezhető kihatással van a fogyasztási lehetőségekre és a hitel törlesztési képességre is. Bár a nyári adatok alapján még nem látjuk, hogy érdemben megnövekedett volna a törlesztési nehézségekkel küzdők aránya – hála a moratóriumnak is – de növekedésnek indult azon ügyfelek részaránya, akik a jövőben nehézségekre számítanak a hitelek törlesztése terén. Az általános moratórium megszűnését követően pedig ez a félelem valósággá is válhat sokaknak, különösen, ha a COVID második hulláma tovább erősödik, illetve, ha az országnak ismét a bezárkózásra kell berendezkednie.” – kommentálta az adatokat Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója.

A Bankindex kutatásról

A Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlapkép: Getty Images

Jensen  Huang
london egyesült királyság
parlament
varga mihály költségvetés
Kína indítja a GDP-adatok sorát, itthon pedig kiderül, mennyit keresünk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
london egyesült királyság