Rengetegen építenének naperőművet Magyarországon, ez áll a nagy érdeklődés mögött
Gazdaság

Rengetegen építenének naperőművet Magyarországon, ez áll a nagy érdeklődés mögött

A második hazai Metár-tender iránti óriási érdeklődés is igazolta, hogy a koronavírus-válság a fenntartható befektetéseket kevésbé érintette súlyosan. A hozamra vonatkozó befektetői elvárások ugyanakkor lefeleződtek a KÁT rendszerben megszokotthoz képest, ami a jövőbeni tendereken további komoly áresést vetít előre - véli a kiíráson jelentős tervezett naperőmű kapacitással sikeresen induló  Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa, Lugos Roland.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Amint arról a Portfolio is beszámolt, több mint ötszörös volt a túljelentkezés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által meghirdetett Metár-pályázaton, amelyen megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre lehetett támogatásért pályázni. 

A hatalmas, elsősorban naperőművek építésére vonatkozó érdeklődés több tényezőnek is köszönhető.  A befektetők számára jelentős motivációs erőt jelentett, hogy a piaci árakkal működő mind több nemzeti és nemzetközi megújulóenergia-befektetéshez képest a Metár némi többlet profitot eredményezhet.

Ez azzal együtt is igaz, hogy a korábbi KÁT- (kötelező átvételi) rendszer feltételeihez képest a zöld prémiumot kínáló Metár-pályázaton elérhető bevétel körülbelül  50 százalékkal csökkent, hiszen kevesebb az átvételi idő és az átvételi ár is.

Mintegy 270 pályázat érkezett, ebből összesen 179 db 1 MW alatti, amiből 107 db 0,5 MW alatti. Ebben az 1 MW alatti kategóriában a beadott pályázott erőművek közül 30 db nyerhet az áraik sorrendjében, ha azok mindegyike hibátlan ajánlatot adott. A több mint száz beadott pályázat jelzi, hogy a befektetők nem kizárólag anyagi oldalról közelítik meg a projekteket, hanem szem előtt tartják azt is, hogy ezek zöld beruházások, tehát fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás is – mondta el Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével, kivitelezésével és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa.

Emellett a külföldi befektetők számára az EU által garantált jogbiztonság, a kormányzati és uniós klímapolitika, Magyarország pénzügyi stabilitása és a hosszú távú, előre meghirdetett piac is vonzerőt jelentett, de a bontási adatok szerint a hazai nagyvállalatok, illetve kkv-k is jó lehetőséget látnak a naperőmű-építésben.

Várható volt a nagy érdeklődés

A tender résztvevőit két fő csoportba lehet sorolni: vannak, akik hosszú távon számolnak a megújulós beruházással, míg a pályázók másik része majd el fogja adni az üzemelő erőművet, például biztosítási, nyugdíj-, illetve egyéb befektetési alapok számára. Ez utóbbiak kapcsán ugyan egyesekben felmerülhet a támogatás jogosságát illető kérdés is, azonban a lényeg az, hogy a végvevő jellemzően szintén hosszú távon gondolkodik, tevékenysége pedig éppen olyan hasznos az országnak, mint az első csoportba tartozó pályázóké – mondja a cégvezető.

A tender az Optimum Solar (OS) csoport számára egyértelműen sikeres volt; a fejlesztési cég két külföldi partnerrel is indult a tenderen, amelyekkel az első és második helyet is elhozták. A benyújtott első tíz, összesen 277,73 MW új naperőmű kapacitásra vonatkozó pályázat közül a társasághoz és partnereihez fűződik 182,26 megawattnyi. A bontási dokumentum alapján - feltételezve, hogy nem változik a sorrend - az OS csoport az 1 MW feletti kategóriában nyertes hat projekt közül kettőben befektetőként, egyben pedig tervezőként vesz részt.

A feltételezhetően nyertes pályázatok által igényelt 184,79 MW kapacitásból 99,9 MW kapacitást az OS csoport két projektje igényelt. A feltételezhetően nyertes pályázatok által igényelt 302 661 MWh/év villamos teljesítményből pedig 167 832 MWh/év villamos teljesítmény fűződik az OS csoport két projektjéhez, vagyis több mint 50 százalékos arányt sikerült elérniük.

Az érdeklődés nagysága nem igazán okozott meglepetést a társaságnál, miután a válság – amint ez más területeken is bebizonyosodott - a fenntartható befektetéseket tartó ESG-alapokat kevésbé érintette és a legrezisztensebb befektetések közé sorolta azokat. A kollégák előzetes, a tenderen támogatásra igényelt, összesített energiamennyiségre vonatkozó várakozásai 1-1,5 GWh között oszlottak meg, de egy külföldi partnerünk akár 3 GWh-t sem tartott elképzelhetetlennek, vagyis a beérkezett 2,2 gigawattórányi igény csaknem őt igazolta – mondta el Lugos Roland.

Elérte a célját

A cégvezető szerint a kiírás elérte a célját, hiszen olcsóbban biztosítja a zöldáram beszerzését, mint az előző tender. A társaságnál várták az árcsökkenést és arra számítottak, hogy a nagy kategóriában kevés szereplő fog tudni nyerő árat adni. A drasztikus árcsökkenést ugyanis nem kis részben az tette lehetővé, hogy az építések jövőbeli időpontjára a főberendezések alacsony árszintje várható, ez azonban olyan kockázat, melyet csak kevesen képesek vállalni.

A jelenség okai között a nemzetközi tendenciákat is meg kell említeni, hiszen aki tud Németországban alacsony árat adni, az tud Magyarországon is – fogalmaz a cégvezető.

A külföldiek megjelenésével a hozamra vonatkozó befektetői elvárások lefeleződtek a KÁT rendszerben megszokotthoz képest, ami a jövőbeni tendereken mindenképpen további komoly áresést vetít előre.

A saját befektetett tőkére vetített kétszámjegyű hozam ugyanakkor a bankkondíciók függvényében továbbra is elérhető. Jelentős mértékben tehát a hazai bankrendszeren múlik a hazai vállalkozók EU-konform módon történő helyzetbe hozása a megfelelő finanszírozással, ami mindenkinek érdeke.

Az első pályázati kiíráshoz képest nem mutatkoztak radikális eltérések, a különbségek pedig nem befolyásolták érdemben a pályázatok benyújtásának a menetét vagy a pályázók potenciális számát.

Biomassza, geotermia, tetőre telepíthető nagyobb rendszerek – van még tér az előrelépésre

A pályázati rendszer ugyanakkor a tender sikere és a pilot kiíráshoz képesti pozitív változtatásokat követően is tovább csiszolható – vélik a társaságnál. Eszerint évente két tenderre nem feltétlenül van szükség, nem csak azért, mert a fejlesztések egy év alatt tudják biztosítani a projektfrissülést, de a MEKH is könnyebben kezelné az évi egy tender kiértékelését, és maradna idő a csatlakozási jogok és hálózatfejlesztési koordinációk megszervezésére is.

Álláspontjuk szerint a Metárt több ponton is közelíteni lehetne a piaci  igényekhez és adottságokhoz.

A tender jelenleg gyakorlatilag csak naperőmű-beruházások versenyeztetésére alkalmas, míg a magyarországi adottságoknak és a stratégiai céloknak szintén megfelelő biomassza és geotermikus energia projektek egyszerűen esélytelenek a naperőművekkel szemben. Továbbá, megfontolást tárgyát képezhetné a tendert 5 MW alatti és 5 MW feletti erőművek kategóriájára bontani, ami kedvezne a tetőn létesülő hatékonyabb projekteknek is.

A támogatás valós szintje alapján a mennyiségeket is célszerű lehet felülvizsgálni úgy, hogy a hálózati fejlesztésekkel és a 2030-as energia- és klímapolitikai vállalásokkal, illetve azok túlteljesítésével is összhangba kerüljenek. A hálózati hiányosságok és az ebből származó fejlesztési kötelezettségekkel kapcsolatban felmerülhet a nem állami hálózati befektetések lehetővé tétele is, hiszen az elosztói engedélyesek ma nem fektetnek be ebbe a Robin Hood adó elvonása miatt. Ahhoz, hogy a villamosenergia-rendszer alkalmassá váljon a stratégia célokban szereplő, jelentős megújuló kapacitás integrálására, az akkumulátoros energiatároló rendszerek, illetve a hidrogénalapú megoldások fejlesztése és telepítése is elengedhetetlen.

Az iparág jelenleg hatalmas szabályozói átalakuláson esik át Magyarországon, mivel az európai uniós rendeletek és az egységes villamosenergia-rendszerhez való illeszkedéssel kapcsolatos kritériumok komoly kihívások elé állítják a beruházókat – mondja Lugos Roland. A kötelező átvétel és a pótdíjmentesség megszűnt, a napon belüli villamosenergia-piac hiányosságai miatt pedig komoly költségek lépnek fel a kiegyenlítő energia kapcsán.

Napelemet minden Kádár-kockára!

Ezzel együtt a Metár-tender mellett más hírek is okot adnak a bizakodásra az iparágban. Így az Optimum Solarnál egyértelműen üdvözölték a kormány néhány hete tett bejelentését, miszerint a kevésbé jó anyagi helyzetű nagycsaládos háztartások számára új, vissza nem térítendő támogatási konstrukciót dolgoznak ki napelemes beruházásokhoz, amely várhatóan 2021 nyarától válna elérhetővé. A társaság ügyvezetője szerint nagy igény lenne egy „Kádár-kocka-programra”, amelynek keretében minél több ház tetejére kerülhetne fel 3-4 kilowattos napelemes rendszer, ugyanakkor úgy gondolja, ha ehhez nem kapcsolódik a  belső hálózat felújítása is, úgy akár komoly veszélyeket is hordozhat magában.

A szaldóelszámolás európai uniós szabályozás nyomán várható kivezetése miatt Lugos Roland úgy véli, annak, aki teheti, érdemes már most lépnie és napelemes rendszerbe beruháznia.

A későbbiekben a hálózat alkalmassága is korlátozott lesz, és már csak azért is célszerű mielőbb cselekednie mindenkinek, aki ilyen beruházást tervez, hogy ne kapjon elutasító választ a szolgáltatótól, mint azt sok fejlesztő már manapság is tapasztalhatja. A szakember szerint azonban a szaldóelszámolás kivezetésének évére, 2024-re a háztartási energiatárolási rendszerek már várhatóan ár és kapacitás szempontjából is alkalmasak lesznek arra, hogy gazdaságosan kiegészítsék a napelemes rendszereket. Ezzel együtt pedig minden napelemes rendszerrel rendelkező háztartás képes lesz villamosenergia-igényét kizárólag zöldárammal ellátni a nap 24 órájában.

A címlapkép forrása: Optimum Solar

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
valasztas-2024-szavazas-2024-es-valasztas