Csapatmunka egy modern irodában
Gazdaság

Jól jár, aki Magyarországra hozza a cégét, de helyi segítség nélkül lehetetlen elindulni

Portfolio
Bár masszív a verseny a régiós országok között, nem tűnik úgy, hogy lankadna a beruházási kedv Magyarország iránt: a külföldi vállalatok folyamatosan érkeznek hazánkba, a szabályozói környezet pedig összességében kedvező - bár vannak nehézségek, például az, hogy több adminisztrációs felület csak magyarul érhető el. De hogy néz ki ez a folyamat „belülről”, egy, a külföldi cégek magyarországi letelepedését segítő tanácsadócég szemszögéből?

„Kiélezett verseny zajlik a régiós országok között a nemzetközi gyárak, szolgáltatócégek bevonzására, és minél hosszabb távú megtartására. Szlovákia, Lengyelország sok tekintetben nagyon erős versenytársunk, a 40 milliós lengyel piac munkaerő-kapacitása érezhetően nagyobb, mint hazánké. Ugyanakkor összességében egyedi és versenyképes az a kedvezményrendszer, ami Magyarországon működik” – mondta el a Portfolio-nak Kocziha Andrea, a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég partnere.

Nem mindegy, hogy kutatásfejlesztést, vagy SSC-t hoznak ide

Az adótanácsadó partner szerint évek óta határozottan látszik, hogy három terület van, amire adózási, adminisztrációs szempontból a kormányzat fókuszál. Az egyik az, hogy K+F-jellegű tevékenységeket szeretnének minél szélesebb körben Magyarországra vonzani, beleértve például a gyógyszeripar, autóipar, vagy a gyártó cégek kutatási háttérbázisát. Ezeknek az ösztönzésére különféle kedvezményeket építettek be az adórendszerbe, kapcsolódnak hozzá kedvezmények a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó vagy az iparűzési adó területén is.

Kocziha Andrea Moore HUngary Fotó: Portfolio
Kocziha Andrea Fotó: Portfolio

Magyarországon a szakképzett munkaerő, illetve a tudásbázis még mindig kiemelkedő minőségűnek számít nemzetközi összevetésben, márpedig általános tapasztalat, hogy a kutatás-fejlesztési részlegek egy nehezen mozdítható tudásközpontot jelentenek, szemben például az országok között sokkal könnyebben költöztethető szolgáltatóközpontokkal, közismert nevükön shared service centerekkel (SSC).

Kocziha Andrea tapasztalata szerint a magyar leányvállalatoknak is komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy Budapestre vagy valamelyik vidéki nagyvárosba hozza az anyacég a K+F megoldásait. Saját ügyfélkörükben, többek között gyógyszeripari cégek, szerszámgépgyártó vállalatok háttérkutatásait telepítették át az utóbbi években Magyarországra, és ez azzal is együtt járt, hogy a magyar leányvállalat kiemelt, sőt, akár megkerülhetetlen szereplője lett a cégcsoportnak.

Ezért a magyarországi vezetők mindent megtesznek, hogy a kedvezményrendszerekkel – például az adókedvezményekkel - az anyavállalatok felé intenzíven kampányoljanak.

Ugyanakkor a döntéshozók támogatják a beruházások egy másik formáját is, mely alapvetően a versenyképes bérköltséggel elérhető „tömegbázisra” épít. Ily módon a termelő cégek és az SSC-k beruházásait is ösztönzik, elsősorban beruházási adókedvezményekkel. Itt a munkahelyteremtésen és a beruházások volumenén van a fókusz, folyamatosan érkeznek is ilyen célú projektek. Nemrég dőlt el például, hogy egy török beruházó az első európai üveg csomagolóanyag-üzemét Magyarországon hozza létre, magas beruházási értékkel, több mint 300 munkahelyet teremtve Kaposváron.

„Az adórendszer ebben az irányban is egyre kedvezőbb, hiszen a jövedelemadókat fokozatosan csökkentjük. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók folyamatos csökkenésével a teljes bérköltség is versenyképesebb lesz. Ez pedig együtt nézve azzal, hogy Magyarországnak, mint EU-tagállamnak megvan az az előnye, hogy a kulturális különbségek kisebbek és nem kell számolni például az időzónákból adódó problémákkal, jó alap lehet az SSC-k átvonzásához a korábban kedvelt ázsiai régiókból, elsősorban az európai cégcsoportok számára. Az angolnyelv-tudás szerepe nyilván kiemelt, de ebben is pozitív az elmozdulás. Nem véletlenül jön hozzánk egyre több nyugati szolgáltatóközpont. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ezekben dolgozó külföldiek – közismert elnevezéssel expatok – számára az is előny, hogy a kiküldetésükhöz kapcsolódóan felmerülő speciális igények, például a lakhatás, gyermekek iskoláztatása területén is sikerült kedvező adókörnyezetet teremteni” – tette hozzá az adótanácsadó partner.

Az elmúlt években érzékelhető volt egy harmadik irány is: adópolitikai cél volt, hogy Magyarországból egyfajta holdingközpont jöjjön létre.

Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy ha például amerikai vagy távol-keleti cégcsoportok európai központot keresnek, akkor Magyarország is ott legyen a legesélyesebb jelöltek között. A szakértő úgy látja, ezt nem sikerült még teljes mértékben megvalósítani.

A klasszikus európai holdingközpontok, Hollandia, vagy Luxemburg továbbra is előnyben vannak: „Egy ilyen üzleti döntésnél a cégek nemcsak az adórendszert figyelik, sokkal inkább bizalmi alapon történik a választás. Az adórendszerünk e tekintetben is versenyképes ugyan, de a magyar stabilitással kapcsolatban még mindig vannak fenntartások. Nehezen hozzák meg a cégek azt a döntést, hogy Magyarország legyen a központ Európán belül, sok esetben még mindig jobban bíznak a klasszikus nyugat-európai holdinglokációkban.”

Magyar segítség nélkül szinte lehetetlen elindulni

Meglehetősen egyszerű és gyors céget alapítani Magyarországon; reálisan egy-két hét alatt létrejöhet egy kft, a 3 millió forintos törzstőke pedig relatív alacsonynak mondható.

„Gyakran találkozunk olyan esetekkel is, hogy a külföldi cégek első körben csak néhány alkalmazottat küldenek Magyarországra, az első időszakban nincs még az az intenzív személyes jelenlét, ami például komolyabb bérszámfejtést igényelne. Ilyenkor sok esetben előfordul, hogy ezek a külföldi cégek elindulnak egy egyszerű jelenléti formával (’adószámos telephely’) és közben valósítják meg a konkrét formális letelepedést” – mondta Kocziha Andrea, aki azonban hozzátette azt is, hogy nehéz magyar segítség bevonása nélkül Magyarországon céget létrehozni és működtetni.

Ezt elsősorban adminisztratív nehézségek gátolják, például az adóhatósági kapcsolattartás a Cégkapun és az Ügyfélkapun keresztül történik, melyek nagyrészt csak magyar nyelven érhetők el. „Azt semmi nem korlátozza, hogy külföldi állampolgár legyen az ügyvezető, de ő a gyakorlatban csak a legritkább esetben boldogul egyedül adminisztratív téren” – tette hozzá

A vonzó adózási környezet kialakításakor fontos szempontot jelent az adóadminisztrációs terhek csökkentése is. Ezen a téren Magyarország korábban rosszul szerepelt a nemzetközi összehasonlításokban, azaz rengeteg időt töltöttek adminisztrációval a vállalkozások. Sokféle bevallás, jelentési kötelezettség terhelte a cégeket, nemcsak az adóhatóság, hanem több más szervezet felé is, sok esetben felesleges, duplikált információkat kértek a hatóságok. Ezeknek a terheknek a csökkentése is elindult, de még mindig van tér a további egyszerűsítésre, hatékonyság javításra.

A letelepedés szempontjából fontos tényező az is, hogy

a magyar áfakulcs magas, 27 százalékos, és ez várhatóan nem is fog érdemben csökkenni a következő időszakokban.

Ugyanakkor kedvező irányban változnak a kiutalási határidők: a korábbi általános, 75 napos kiutalási határidő helyett nem ritka, hogy a cégek 30 napos kiutalási határidővel visszakapják a befizetett áfát, ami cash-flow szempontjából jelentős előny számukra.

A cikk megjelenését a Moore Hungary támogatta.

Címlapkép: Shutterstock

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest duna parlament getty stock mobil