Orosz bosszútól tarthatnak a magyar vállalkozók
Gazdaság

Orosz bosszútól tarthatnak a magyar vállalkozók

Az orosz pénzügyminisztérium és az orosz külügyminisztérium kezdeményezte a barátságtalan országokkal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások felfüggesztését. A barátságtalan országok listáján Magyarország is szerepel, miután az Európai Unió összes szankcióját megszavazta a magyar kormány, amelyeket az ukrajnai háború miatt vetettek ki Moszkvára. Hasonló döntést hozott korábban az USA is, mivel a magyar kormány megvétózta a globális minimumadó bevezetését (amelyet azóta mégis elfogadott). Ez fájhat sok magyar cégnek.

Hogy egy országot mennyire súlyosan érint egy adóegyezmény felmondása, az leginkább azon múlik, hogy mennyire erősek a gazdasági kapcsolatok a két ország között. Magyarországot az amerikai egyezmény felmondása érinti súlyosabban, hiszen onnan több tőkebefektetés érkezik, mint Oroszországból, de kétségtelen, hogy utóbbihoz is sok szálon kötődnek a hazai cégek – mondta el Gyányi Tamás, a WTS Klient adópartnere a Portfolio Checklist pénteki adásában.

Az orosz egyezmény – hasonlatosan az amerikaihoz – a kamatra és a jogdíjra nem határozott meg forrásadót, vagyis ha egy amerikai vagy egy orosz cég egy magyar félnek ilyen jövedelmet juttatott, akkor nem kellett amerikai vagy orosz adóval számolnia, feltéve, hogy igazolta a magyar adóügyi illetőségét.

Most felmerülhet az, hogy az orosz fél ilyenkor egy 20 százalékos forrásadót fog levonni.

Az osztalék esetében is van egy 15 százalékos orosz forrásadó. Ameddig él az egyezmény, addig maximum 10 százalékot vethetnek ki Oroszországban.

Egyezmény nélkül azonban az orosz adó 15+5 százalékra, az amerikai pedig 30+5 százalékra nő.

Mind a két egyezmény nagy múltra tekinti vissza – mondta Gyányi Tamás. Hozzátette: a szövegezésük is nagyon hasonló, a céljuk pedig nem csak az, hogy elkerülhessék a cégek a kettős adózást, hanem a kiskapuk bezárása is.

Bár Gyányi Tamás szerint, amikor egy cég arról dönt, hogy mely piacok felé fordul, akkor nem elsősorban a kettős adóztatás megléte vagy hiánya az elsődleges szempont, de tény, hogy a kettős adóteher komoly kockázat a magyar cégek számára is.

A Gyányi Tamással készített terljes interjú már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is 13 perc 26 másodperctől:

KÖVESS MINKET

Címlapkép: Getty Images

Az interjú és a cikk megjelenését a WTS Klient támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kézilabda