Győr
Gazdaság

Százmilliókra pályázhatnak a magyar cégek: Győrben mutatjuk a részleteket

Portfolio
Nincsenek könnyű helyzetben a magyar vállalkozások: a turbulens gazdasági és geopolitikai helyzetben folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük, miközben a kormánya és az Európai Bizottság között kialakult nézeteltérések miatt a kohéziós keret és egyéb támogatások sem elérhetőek, amíg a felek meg nem egyeznek a források feloldásának feltételeiről. De nemcsak a hazai elosztású operatív alapok által nyújtott finanszírozási lehetőségek léteznek, a direkt EU források továbbra is elérhetőek. Ennek részeleteiről fog beszélni előadásában Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) vezető projektmenedzsere a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatának győri állomásán, május 9-én.

Ameddig zajlanak az egyeztetések Magyarország kormánya és az Európai Bizottság között a visszatartott kohéziós keret és egyéb támogatások, források feloldásának feltételeiről, addig a hazai elosztású operatív alapok által nyújtott finanszírozási lehetőségek csökkentek. Ugyanakkor a direkt EU források továbbra is elérhetőek.

„2021 és 2027 között 377 milliárd eurót költ Brüsszel az úgynevezett új prioritásokra, mely összeg döntő része továbbra is és folyamatosan pályázható, elnyerhető” – mondta Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) vezető projektmenedzsere, aki a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatának következő, győri állomásán tart előadást a témában.

A pályázatokon jellemzően bárki indulhat, hiszen alapvetően a projekt minősége a fontos és nem a pályázó személye. A közvetlen kezelésű uniós források különlegessége, hogy nagyon széles a pályázói célközönség.

Nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, növekedési fázisba ért start-up cégek, illetve egyetemek, kutatóintézetek vagy nonprofit szervezetek egyaránt sikerrel jelentkezhetnek ezekre a forrásokra.

Az EU-n belül kiemelt cél a KKV-szektor támogatása. Ez azt jelenti, hogy vannak kiírások, amikor a szektor szereplői kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak, illetve vannak kifejezetten a KKV-knak meghirdetett felhívások.

Bár az átlagos projektméretet illetően, jellemzőbbek a nagyobb összegek (200 millió forintnál magasabb összeg), de találni olyan pályázati formákat is, aminél kimondottan a részvétel könnyítése a cél. Ilyenre jó példa a digitalizáció területére is releváns, a Horizon alapból finanszírozott ’Cascade’ pályázatok világa.

Itt jóval kevesebb adminisztrációval, akár egyedül is érdemes jelentkezni pár (tíz)millió forint vissza nem térítendő forrás megszerzésére

- tette hozzá Daszkál János.

A projektmenedzser arra is kitért, hogy a közvetlen források sokféle szakterületet fednek le, az unió nem határoz meg az egyes tagországok régióira vonatkozó pályázatokat, ugyanakkor számos területet, iparágat (pl. energiaszektor, agrárium, egészségügy) fed le a költségvetés 24 dedikált alapon keresztül. Egy horizontális és két vertikális terület támogatása kiemelt jelentőséget kapott 2021 és 2027 között: a legnagyobb alap, a Horizon Europe 95 Mrd euró értékben támogatja a kutatás-fejlesztést és innovációt számtalan szakpolitikai területen átívelően, míg a zöldítést és digitalizációt célzó projektek több alapból is pályázhatnak forrásra. A felhívások folyamatosan kiírásra kerülnek, ezért is érdemes figyelni az aktualitásokat.

A rendezvénysorozat állomásain vállalatvezetők, szakértők, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adnak áttekintést a helyi vállalkozások lehetőségeiről, a régió gazdasági kilátásairól és versenyképességéről.

Dászkál János május 9-én, a Portfolio és a KAVOSZ ingyenes győri rendezvényén további részleteket árul el előadásában, melyben szó lesz:

  • a közvetlen EU-alapokról – miért fontosak, miben különböznek más forrásoktól és milyen témákban lehet pályázni
  • egy projektötlettel merre érdemes elindulni
  • miért és hogyan érdemes belevágni a pályázásba – mit érdemes figyelni, milyen ütemezéssel dolgozni, mekkora felkészülési időt hagyni
  • gyakorlati tanácsokkal látom el a résztvevőket, hogy önállóan is eligazodjanak a pályázati kiírásokat tartalmazó EU-s honlapokon. Ezáltal figyelemmel tudják kísérni az aktuális felhívásokat, határidőket, várható pályázatokat.

Az ingyenes szakmai rendezvényen a szervezők célja, hogy átfogó képet adjanak a hazai gazdasági helyzetről és összegyűjtsék azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból.

Előadók lesznek még:

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója;

Madár István, a Portfolio vezető elemzője;

Szelényi Viktor, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szenior üzletfejlesztési menedzsere;

Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője;

Dr. Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára,

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓINKNAK KÖSZÖNHETŐEN INGYENES, DE A RÉSZVÉTELHEZ REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-667612203factoryworker
elhízás túlsúly
uaw strike
teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-667612203factoryworker