Százmilliókra pályázhatnak a magyar cégek: Győrben mutatjuk a részleteket
Gazdaság

Százmilliókra pályázhatnak a magyar cégek: Győrben mutatjuk a részleteket

Portfolio
Nincsenek könnyű helyzetben a magyar vállalkozások: a turbulens gazdasági és geopolitikai helyzetben folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük, miközben a kormánya és az Európai Bizottság között kialakult nézeteltérések miatt a kohéziós keret és egyéb támogatások sem elérhetőek, amíg a felek meg nem egyeznek a források feloldásának feltételeiről. De nemcsak a hazai elosztású operatív alapok által nyújtott finanszírozási lehetőségek léteznek, a direkt EU források továbbra is elérhetőek. Ennek részeleteiről fog beszélni előadásában Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) vezető projektmenedzsere a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatának győri állomásán, május 9-én.

Ameddig zajlanak az egyeztetések Magyarország kormánya és az Európai Bizottság között a visszatartott kohéziós keret és egyéb támogatások, források feloldásának feltételeiről, addig a hazai elosztású operatív alapok által nyújtott finanszírozási lehetőségek csökkentek. Ugyanakkor a direkt EU források továbbra is elérhetőek.

„2021 és 2027 között 377 milliárd eurót költ Brüsszel az úgynevezett új prioritásokra, mely összeg döntő része továbbra is és folyamatosan pályázható, elnyerhető” – mondta Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) vezető projektmenedzsere, aki a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatának következő, győri állomásán tart előadást a témában.

A pályázatokon jellemzően bárki indulhat, hiszen alapvetően a projekt minősége a fontos és nem a pályázó személye. A közvetlen kezelésű uniós források különlegessége, hogy nagyon széles a pályázói célközönség.

Nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, növekedési fázisba ért start-up cégek, illetve egyetemek, kutatóintézetek vagy nonprofit szervezetek egyaránt sikerrel jelentkezhetnek ezekre a forrásokra.

Az EU-n belül kiemelt cél a KKV-szektor támogatása. Ez azt jelenti, hogy vannak kiírások, amikor a szektor szereplői kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak, illetve vannak kifejezetten a KKV-knak meghirdetett felhívások.

Bár az átlagos projektméretet illetően, jellemzőbbek a nagyobb összegek (200 millió forintnál magasabb összeg), de találni olyan pályázati formákat is, aminél kimondottan a részvétel könnyítése a cél. Ilyenre jó példa a digitalizáció területére is releváns, a Horizon alapból finanszírozott ’Cascade’ pályázatok világa.

Itt jóval kevesebb adminisztrációval, akár egyedül is érdemes jelentkezni pár (tíz)millió forint vissza nem térítendő forrás megszerzésére

- tette hozzá Daszkál János.

A projektmenedzser arra is kitért, hogy a közvetlen források sokféle szakterületet fednek le, az unió nem határoz meg az egyes tagországok régióira vonatkozó pályázatokat, ugyanakkor számos területet, iparágat (pl. energiaszektor, agrárium, egészségügy) fed le a költségvetés 24 dedikált alapon keresztül. Egy horizontális és két vertikális terület támogatása kiemelt jelentőséget kapott 2021 és 2027 között: a legnagyobb alap, a Horizon Europe 95 Mrd euró értékben támogatja a kutatás-fejlesztést és innovációt számtalan szakpolitikai területen átívelően, míg a zöldítést és digitalizációt célzó projektek több alapból is pályázhatnak forrásra. A felhívások folyamatosan kiírásra kerülnek, ezért is érdemes figyelni az aktualitásokat.

A rendezvénysorozat állomásain vállalatvezetők, szakértők, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adnak áttekintést a helyi vállalkozások lehetőségeiről, a régió gazdasági kilátásairól és versenyképességéről.

Dászkál János május 9-én, a Portfolio és a KAVOSZ ingyenes győri rendezvényén további részleteket árul el előadásában, melyben szó lesz:

  • a közvetlen EU-alapokról – miért fontosak, miben különböznek más forrásoktól és milyen témákban lehet pályázni
  • egy projektötlettel merre érdemes elindulni
  • miért és hogyan érdemes belevágni a pályázásba – mit érdemes figyelni, milyen ütemezéssel dolgozni, mekkora felkészülési időt hagyni
  • gyakorlati tanácsokkal látom el a résztvevőket, hogy önállóan is eligazodjanak a pályázati kiírásokat tartalmazó EU-s honlapokon. Ezáltal figyelemmel tudják kísérni az aktuális felhívásokat, határidőket, várható pályázatokat.

Az ingyenes szakmai rendezvényen a szervezők célja, hogy átfogó képet adjanak a hazai gazdasági helyzetről és összegyűjtsék azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból.

Előadók lesznek még:

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója;

Madár István, a Portfolio vezető elemzője;

Szelényi Viktor, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szenior üzletfejlesztési menedzsere;

Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője;

Dr. Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára,

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓINKNAK KÖSZÖNHETŐEN INGYENES, DE A RÉSZVÉTELHEZ REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Paypal - kereskedés

Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 2022.08.16-a óta. Most megint itt egy update, mert azt látom, hogy az ED jó ötlet volt, de még m

Kiszámoló

Jön a QR kódos fizetés szeptembertől

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből és egyből az akkor modernnek számító bankkártyás fizetés korszakába lépett be. (A kilencve

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiszámolta a ChatGPT-vel egy magyar közgazdász, mekkora eséllyel jutunk tovább a foci-Eb-n

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-495581108