VOSZ: a teljes kkv-szektornak a tudásra kell alapoznia
Gazdaság

VOSZ: a teljes kkv-szektornak a tudásra kell alapoznia

Portfolio
Új, a korábbiaknál innovatívabb és a tudásra jobban építő kkv-szektort segítene megteremteni a VOSZ, amely ennek érdekében nemrégiben az ország egyetemi városait érintő rendezvénysorozatba kezdett. A közelmúltban Győrben megrendezett VOSZFESZT és az ez alkalomból a Széchenyi István Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás csak az első állomása egy olyan folyamatnak, amelynek eredményeképp a közösen dolgoznának az egyetemi élet és a vállalkozói szféra képviselői egy, a tudásra jobban építő gazdasági modell kialakításán. A kezdeményezés szerves része a VOSZ stratégiai megújulásának is, amelyet az érdekképviselet 35 éves fennállásának alkalmával hirdetett meg a szövetség.

Az innovatív kkv-szektor megteremtésében vállalna szerepet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), amely idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. A szervezet munkája régóta túlmutat a klasszikus érdekképviseleti tevékenységen, hiszen több mint három évtizede szakmai tanácsadással, az állami kamattámogatással működő Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, képzéssel és más szolgáltatásokkal is segíti a magyar vállalkozókat.

Ezt a munkát szeretnék az érdekképviselet vezetői továbbfejleszteni azzal, hogy az innováció, a tudásalapú gazdaság irányába fordítják a hazai kis- és középvállalkozói szektort.

A VOSZ közelmúltban elindult VOSZFESZT programsorozatának keretében vezető hazai egyetemekkel együttműködésben egyetemi városokban konferenciákat szervez a fiatal és gyakorló vállalkozói réteg számára. A koncepció lényege, hogy a korábbiaknál is kiemeltebb figyelmet fordítanak a fiatal vállalkozókra, az innovatív ötletek gazdasági jelentőségére, a tudás, sőt, a tudomány üzleti hasznosítására. A rendezvénysorozat keretében az innovációra fókuszáló, informatív előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a vállalkozóknak, a program azonban ennél többről is szól:

a VOSZ együttműködési megállapodásokat alakít ki az ország legjobb egyetemeivel, amely elérhetőbbé teszi a korszerű tudást a kkv-k számára.

Összehozzák az egyetemeket a vállalkozókkal

A VOSZ álláspontja szerint Magyarországon mind az akadémiai világban, mind pedig a kkv-szektorban megvan az innováció, az újszerű stratégiai gondolkodás képessége, ám szükség van arra is, hogy ez a két világ közeledjen egymáshoz. A kezdeményezés keretében ezért a VOSZ együttműködési megállapodásokat köt az ország felsőoktatásának legfontosabb szereplőivel – mondta el Eppel János, a VOSZ elnöke. Ennek a folyamatnak első állomása volt az, amikor a közelmúltban Győrben, a Széchenyi István Egyetemmel erősítette meg kapcsolatait a vállalkozói érdekképviselet.

Hozzátette: napjainkban a gazdasági szereplők alkalmazkodásában a legfontosabb tényező a tudás lett. Míg a korábbi évszázadokban a nyersanyag, a népesség és más, hasonló tényezők adták a gazdasági siker alapját, manapság leginkább az dönt, hogy milyen hatékonysággal tudjuk integrálni működésünkbe a tudomány eredményeit.

Kiemelt fontosságú, hogy ez a tudásmegosztás demokratizálódjon, és amellett, hogy a legnagyobb globális vállalatok építenek a tudomány eredményeire, hasonlóan tegyenek a kis- és középvállalkozások is

– tette hozzá.

Alkalmazható tudásra törekszenek

Egy egyetem attól jó, hogy az oktató- és kutatómunkán túl élő, és eredményes kapcsolatot tart fenn a vállalkozásokkal, a gazdasági élet szereplőivel is.

A kutatás sikerének fokmérője az alkalmazhatóság

– mondta el a rendezvényen Dr. Filep Bálint a Széchenyi István Egyetem elnöke.

A tudás és az üzlet kéz a kézben jár

– fogalmazott. Hozzátette: a most létrejött együttműködés eredményeképpen a hazai és nemzetközi vállalkozások fizikai közelségbe kerülnek a felsőoktatási intézmény oktatóival és hallgatóival, hiszen a Széchenyi István Egyetem Science Parkjában a jövőben VOSZ-Iroda működik majd, amelyre jelenleg nincs más példa az országban. Ennél jobban semmi sem jelezheti, hogy az oktatók, hallgatók és vállalkozók közös együttműködése a mai naptól új korszakba lépett – tette hozzá.

VOSZFESZT VOSZ Széchenyi István Egyetem, együttműködési megállapodás
A megállapodás ünnepélyes aláírására a közelmúltban Győrben került sor a VOSZFESZT rendezvényen

Nem véletlen, hogy a vállalkozások és a felsőoktatás ilyen együttműködése elsőként Győrben jön létre – mondta el beszédében Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az egyetemek számára a jövőt jelenti az, hogy a vállalkozásokkal szoros kapcsolatokat ápolnak, a huszonegyedik századi korszerű felsőoktatás a gazdasági életben is aktív, munkája révén pedig újabb innovációkat generál

– jelentette ki.

Stratégiai megújulás zajlik

Az innováció nem csupán a rendezvények tematikájában, hanem a VOSZ saját működésében is megjelenik, hiszen az érdekképviselet jelenleg megújuláson esik át.

Az idén jubileumi fennállását ünneplő szervezet a klasszikus, és régóta jól működő szerepvállalásán túl egyre inkább a tudásmegosztásra, az ezen a téren való közvetítésre is törekszik.

A VOSZ célja 35 éve az, hogy szerte az országban megismerje a vállalkozások problémáit és céljait és hatékonyan képviselje érdekeiket a szakpolitikai és társadalmi egyeztetéseken. Fontos, állandó program az is, hogy a vállalkozások részére információt szolgáltasson, aktívan segítse működésüket, döntéseik meghozatalát azzal, hogy értékeli az üzleti környezetet, felhívja a figyelmet a lehetőségekre és veszélyekre, és különböző fórumok keretében tanácsadást, valamint képzéseket is biztosít a tagságnak.

A tavaly elfogadott ötéves stratégiánk keretében a VOSZ egy olyan növekedési pályára állt, amelynek során a meglévő értékeinket, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozási pálya ismeretét igyekszünk még inkább láthatóvá tenni

– mondta el Eppel János, az érdekképviseleti szervezet elnöke. Hozzátette: a stratégia szerves része az is, hogy a kkv-szektor innovációs folyamatát segítse azzal, hogy a vállalkozókat és a kutató-oktató felsőoktatási intézményeket, a hazai egyetemeket aktívan bevonja ebbe a folyamatba.

A cikk megjelenését a VOSZ támogatta.

Fotó: Shutterstock / VOSZ

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton