Hol vannak még tartalékok a magyar munkaerőpiacon?
Gazdaság

Hol vannak még tartalékok a magyar munkaerőpiacon?

Portfolio
Javaslatcsomagot dolgozott ki a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) a külföldön dolgozó magyarok hazahívására. A VOSZ szakértői szerint – többek között - célzott hazatérési támogatással lehetne ösztönözni a hiányszakmában dolgozó munkavállalók hazatérését, de az atipikus foglalkoztatási formák is lehetőséget jelentenek.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kiemelt témának tekinti a hazai munkaerő-potenciál optimális kihasználását, több kutatást is finanszíroz e körben, valamint konkrét szakmapolitikai javaslatokat készít - a külföldön dolgozók hazacsábításán túl - a hátrányos helyzetűek aktivizálásától kezdve az atipikus foglalkoztatás lehetőségek elterjesztésén keresztül a fiatalabb és az idősebb korosztály bevonásáig.

A VOSZ márciusi konferenciáján Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója és üzleti kapcsolatok igazgatója számolt be arról a kutatásról, amit a külföldön dolgozó magyarok helyzetét térképezte fel. A szakember szerint a kivándorlás hatásainak egyenlege nehezen tehető mérlegre: pozitív (kevesebb munkanélküli, hazautalások, erősödő kereskedelmi kapcsolatok) és negatív (csökkenő adóbevételek, bérnyomás és a szociális rendszer fenntartásának problémái) hatásai egyaránt megjelenhetnek a gazdaság és a társadalom relációjában is.

Kozák Ákos
Kozák Ákos Fotó: VOSZ

Az ENSZ adatai szerint 2020-ban több, mint 714 ezer olyan magyar élt külföldön, aki Magyarországon született. Miután Ausztriával és Németországgal az évtized elején megszűnt a korlátozó intézkedés 2010 és 2015 között, valamint 2015 és 2020 között felgyorsult a kivándorlás üteme: ezekben a periódusokban 100-100 ezerrel nőtt a külföldön élő magyarok száma. Érdemes hozzátenni, hogy már a rendszerváltás évében is négyszázezerre volt tehető azoknak a száma, akik Magyarországon születtek, de külföldön éltek.

Komplex programokkal lehetne hazacsábítani a dolgozókat

A Németországban élő magyarok száma 1990 óta a négyszeresére, az Ausztriában élők száma ötszörösére, a Nagy-Britanniában élők száma pedig a hétszeresére emelkedett. Kozák Ákos kiemelte, hogy eközben az Egyesült Államokban és Kanadában élő magyarok száma 40, illetve 30 százalékkal esett vissza. 

2022-höz hasonlóan negatív egyenlegre lehet számítani: várhatóan 20 ezernél is több magyar fog kivándorolni, mint amennyien visszavándorolnak. 2024-től azonban az újra induló, 3 százalék körüli gazdasági- és reálbér-növekedés, valamint a feszes munkaerőpiac megfordíthatja az egyenleget.

A külföldön dolgozók hazautalásai jelentős devizaforrást biztosítanak az ország számára, a gazdasági növekedést ösztönzik, ráadásul jellemzően nem prociklikusak: az Egyensúly Intézet számításai szerint a hazautalások nagyságának fokozatos csökkenésére lehet számítani, a 2022-es 3,8 milliárd dollárról 2028-ra 3,6 milliárd dollárra csökkenhet ez az összeg éves szinten.

Az Egyensúly Intézet több javaslatot is megfogalmazott a külföldi magyar munkavállalók hazatérésének ösztönzésére. Ennek elemei többek között:

  • célzott hazatérési támogatás;
  • adóteher-könnyítés;
  • a bürokrácia csökkentése, az ügyintézések automatizációja, digitális/papírmentes ügyintézés 2030-ra;
  • átképzési/foglalkoztatási programok a hazatérőknek;
  • a reintegráció támogatása;
  • a tartós munkanélküliséggel küzdő városokban lokális programok indítása.
  • A városok bekapcsolása az ösztönző programokba

Tartalékok a munkaerőpiacon: az atipikus foglalkoztatás lehet az egyik út

Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke előadásában hangsúlyozta: a vállalkozások hatékonyságbővülése nem képzelhető el más módon, mint az új technológiák bevezetésével. Ez lehet a kulcsa a fiatal munkavállalók bevonzásának és magyarországi megtartásának is.

Csizmadia Gábor
Csizmadia Gábor Fotó: VOSZ

Magyarországon az atipikus foglalkoztatási szektorokban – munkaerő-kölcsönzés, diák és nyugdíjas foglalkoztatás – dolgozók száma elérte az 5%-ot és a jövőben is dinamikus fejlődés előtt áll. A szövetkezetek (például a nyugdíjas szövetkezetek, diákszövetkezetek) fontos közösségépítő és értékteremtő feladatot valósítanak meg.

A 4,7 millió foglalkoztatottból becslések szerint 190 ezer kölcsönzött munkavállaló dolgozik jelenleg.

Átlagosan havi 300 egyszerűsített foglalkoztatott dolgozik a munkaerőpiacon, de szezonálisan ez a 900 ezer főt is elérheti – a két csoport között van némi átfedés is. Az elmúlt évek egyik jógyakorlata a GINOP 5.1.5 progaram, amely keretében 3 év alatt 5 déli vármegyében 19 ezer inaktív jelöltet vontak be a munkaerőpiacra, közülük 4500 főt el is helyeztek. Köztük sok a roma nemzetiségű, vagy hátrányos régiókból érkező.

128 ezer gyesen lévő anyuka és apuka van ma Magyarországon, közülük mintegy 4000 fő vállal munkát normál jogviszonyban vagy szövetkezeteken keresztül. A szövetségnél 1 millió munkaképes nyugdíjassal számolnak (65-72 év közötti korcsoport): közülük 120 ezer foglalkoztatott, akik közül 18 ezer fő szövetkezeti tagként vesz részt rugalmas keretek között a foglalkoztatásban. A nyugdíjas szövetkezetek előtt érdemi bővülési lehetőségek állnak – tette hozzá az elnök. 

Csizmadia Gábor szerint még több tízezer fiatal van, aki alkalmazható munkavállalóként, diákmunkásként: a fiatal generáció munkakedve növekvő, az önállóság, így a pénzkeresési lehetőség és a tapasztalatszerzés fontos motiváció. Ismerik a technológiai újdonságokat, a folytonosság szempontjából az utánpótlás nevelés nélkülözhetetlen szereplői. Ugyanakkor kihívást jelentenek a generációs különbségek: meg kell érteni a fiatalokat, meg kell találni a kapcsolódási pontokat.

A Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége a VOSZ-szal együttműködve készített egy javaslattervet az egyszerűsített foglalkoztatás konszolidációjáról: lényeges eleme, hogy

90 helyett 150 nap legyen a foglalkoztatási keret, hogy az ad-hoc jelleggel élő cégek és munkavállalók tudjanak továbbra is élni a lehetőségekkel.

További elem, hogy az éjszaka dolgozónak csak egy napi bejelentési kötelezettségük legyen.

Ezek az intézkedések az Egyensúly Intézet modellszámításai szerint ezermilliárdos nagyságrendben járulnak hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez. Az 55 + népesség reaktiválása és a külföldön dolgozók egy részének hazacsábítása a következő öt évben összességében közel háromezer milliárd forint GDP-többletet eredményezne.

A cikk megjelenését a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dubrovnik-tenger-tengerpart-horvatorszag-strand