Kiterítette lapjait a kormány: ezt tervezik a következő években Magyarországon!
Gazdaság

Kiterítette lapjait a kormány: ezt tervezik a következő években Magyarországon!

Portfolio
A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években - áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergenciaprogramban. A PM szerint a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban, bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján épphogy az egyik leggyengébb teljesítményt mutatta a magyar gazdaság a régióban. Ráadásul a hiány és az adósság is sokkal kisebb mértékben csökkenhet a következő években, mint ahogy tavaly várták.

A Konvergenciaprogram 2024-ben 2,5 százalékos, míg 2025-ben 4,1 százalékos növekedést valószínűsít. Ez egybevág az Európai Bizottság és az IMF előrejelzésével is, miszerint hazánk jövőre az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. A kormány céljainak megfelelően, a gazdaság fellendülésével a munkaerő iránti kereslet tovább élénkülhet, így a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió fő felett alakulhat - írja a PM.

A növekedési előrejelzés nem jelent meglepetést, a kormány már korábban csökkentette az idei GDP-prognózisát, egy ideig ugyanis 4% körüli bővülést jeleztek előre. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok idén 2,4%-os, jövőre pedig 3,4%-os növekedést prognosztizálnak, vagyis inkább a 2025-ös növekedési várakozások kapcsán pesszimistábbak a szakértők.

A következő években is 4% körüli növekedést vár a kormány, és szerintük az EU élmezőnyében lehetünk, ami legalábbis érdekes annak tükrében, hogy az elmúlt években a régiós országok jobban teljesítettek, a fogyasztásban Bulgárián kívül mindenki elénk került, miközben a román bérek az árszinttel korrigálva megelőzték a magyar fizetéseket.

A kormány szerint az idei évben 4,5%-ra csökkentik az államháztartási hiányt a tavalyi 6,7%-ról, ami a második legmagasabb volt az EU-ban. A terv szerint jövőre 3,7%-ra, majd 2026-ra 2,9%-ra mérsékelik a deficitet. Emellett az államadósság mértéke a 2023 végi 73,5%-ról 2026-ra 70% alá csökkenhet.

A kormány már korábban 4,5%-ra emelte az idei, eredetileg 2,9%-os hiánycélt, miután egyértelművé vált, hogy ehhez drasztikus mértékű hiánycsökkentésre lenne szükség. A 4,5%-os deficitcél elérését is komoly kockázatok övezik, könnyen lehet, hogy ehhez is pótlólagos intézkedésekre lehet szükség. A tavalyi konvergenciaprogramhoz képest kevésbé ambiciózus a hiánycsökkentési pálya: amíg tavaly még 0,9%-os deficitet jósoltak 2027-re, addig most 2,4%-os hiányt vetítenek előre. A következő évekre nézve 1,5-1,8%-ponttal nagyobb hiányt jósolnak, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul az államadósság csökkentése sem lesz túl dinamikus: 2027-re 66%-os GDP-arányos deficitet várnak, egy évvel korábban még 56,3%-ost jósoltak ugyanarra az évre. Majdnem 10%-ponttal magasabb lesz tehát az adósság 2027-ben, mint ahogy egy éve várták.

"A kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ezért folyamatosan figyelemmel követi a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben 2000 milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít" - írja a program. A PM szerint az újrainduló növekedés és az infláció mérséklése hozzájárul a költségvetés pozíciójának megerősítéséhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa kina