Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak

2018. február 13. 11:04    
nyomtatás
 
Idén folytatódhat a foglalkoztatás növekedése a Portfolio előrejelzése szerint az elmúlt évek kedvező folyamatai után, miközben a munkanélküliség kismértékben tovább csökkenhet a vállalatok munkakeresletének növekedése nyomán, és a közfoglalkoztatottak is kevesebben lehetnek, mint korábban.


Tavaly év végén 4 millió 450 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérése szerint, ami új történelmi csúcsot jelentett, de érzékelhető, hogy már lelassult a foglalkoztatás növekedési üteme a korábbi évekhez képest. A foglalkoztatottak száma 1%-kal sem haladta meg a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakéban mért szintet, miközben 2015-2016-ban még 3% körüli éves dinamikát láthattunk. A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulása azonban nem a gazdasági növekedés vagy a kilátások esetéeges romlásával magyarázható, hanem azzal, hogy a munkaerőpiacon egyre komolyabb korlátokat láthatunk, ugyanis nagyon visszaesett a folglalkoztatásba bevonható munkaerő-tartalék. Megjegyzendő, hogy az elsődleges munkaerőpiac ennél gyorsabban bővül.

  • A foglalkoztatottság idén tovább növekedhet és a munkanélküliség is csökkenhet, miután
  • a GDP-növekedés a tavalyihoz hasonló, 4%-hoz közeli lehet,
  • ami a vállalatok munkaerő-keresletének erőteljes növekedésével párosul.


Idén nyár végén megközelítheti, kis szerencsével el is érheti a 4 millió 500 ezret a foglalkoztatottak száma, ami új rekord lehet. A munkaerő-kereslet szempontjából ennél erőteljesebb növekedés is lehetne, viszont mostanra 200 ezer fő alá csökkent a munkanélküliek száma, a közfoglalkoztatottaké pedig 180 ezer fő.

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak


A munkanélküliség dinamikus mérséklődésére már aligha számíthatunk, hiszen a területi problémák mellett foglalkoztathatósági gondok is vannak (akik most munka nélkül vannak, azok már nehezen foglalkoztathatóak), a közmunkások azonban már "közelebb kerültek a munka világágához", miközben a vállalatok jelentősen csökkentik a felvételi kritériumokat, így a munkaerőhiányos környezetben nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el, mint a munkanélküliek.


A közfoglalkoztatottaktól és a külföldön dolgozóktól megtisztítva 4 millió 160 ezer munkavállaló volt Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévben, ami 2%-os növekedés egy év alatt. Ez gyorsabb, mint a teljes foglalkoztatotti létszám növekedése, miután kissé csökken a külföldön dolgozók száma és mérséklődik a közfoglalkoztatottaké.

Összességében azt látjuk, hogy az elsődleges munkaerőpiac továbbra is erős, és arra számítunk, hogy a közmunkások száma tovább fog csökkenni, amit részben az is okoz, hogy a közfoglalkoztatotti bér és a minimálbér közötti különbség növekszik. Várakozásunk szerint idén megérinthetjük a 4 millió 250 ezer fő körüli foglalkoztatotti létszámot az elsődleges munkaerőpiacon (közmunkásokról és külföldön dolgozóktól megtisztítva).

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak


Szezonális hatások miatt természetesen lehetnek olyan hónapok, amikor a jelenleginél alacsonyabb foglalkoztatotti számokat látunk majd, és kissé megugorhat a munkanélküliség is (ami a tavalyi negyedik negyedévben 3,8% volt), de lehetnek olyan hónapok, amikor 3%-hoz lehet közelebb a munkanélküliségi ráta, mintsem a 4-hez.

De az idei év nagy jelentősége vélhetően nem ez lesz, hanem az, hogy a közmunkások és a munkanélküliek együttes aránya a mostani 8%-os szintről 6-7% közé süllyedhet, ami sokkal relevánsabb mutató, ha tisztán akarunk látni abban a tekintetben, hogy vajon hol tartunk a teljes foglalkoztatás kérdésében.

Csak most jön az igazi mennyország a magyar dolgozóknak


A "foglalkoztatási rekord és a csökkenő munkanélküliség" forgatókönyvét reálisan csak az írhatja felül valamelyest, ha a kormány valóban belekezdene a közszféra átalakításába - a közfoglalkoztatottak nélküli költségvetési szférában ugyanis valóban látszik tartalék, akik a versenyszférában is foglalkoztathatók -, amely átmenetileg ugyan növelhetné a munkanélküliségi rátát, ugyanakkor mérsékelhetné a munkaerőhiányt. A jelenlegi magas GDP-növekedés és a fokozódó munkaerőhiány közepette kisebb áldozatokkal lehetne megvalósítani ezt, mintsem a konjunktúra lanyhuló időszakában, amikor egyébként is csökken a munkaerő iránti kereslet.(Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi / Oláh Tibor. Dolgozók az 1250 tonnás présgépnél. Az Autótechnika Ipari Zrt-ben külföldi márkákhoz készítenek több mint 300 féle alkatrészt.)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium