Előfizetői tartalom

Miközben koronát tesznek III. Károly fejére, többen kirántanák alóla a trónt

Németh Martin
A mai napon sor kerül III. Károly brit uralkodó megkoronázására. A koronázás lázba hozza a brit és a külföldi médiumokat, azonban annál kevésbé érdekli Nagy-Britannia lakóit, és főképp a korona többi országában élőket. A brit királyi család egyre nehezebben viseli a botrányokat, II. Erzsébettel pedig egy élő szimbólum is eltávozott. Az uralkodó család már számos válságot átvészelt, azonban olyan külső és belső ellentétek és elvárások tépázzák meg nimbuszát, amelyet már egy-egy olyan esemény sem segíthet visszaállítani, mint egy esküvő vagy koronázás. A brit monarchiára jelenleg nem a ma is tüntető köztársaságpártiak jelentik a veszélyt, hanem a céltalanság, miközben a család egyes tagjai rendre jelét adják annak, ezt az intézményt nem modern országokra és emberekre szabták. A koronázás közben több ország is történelmi tettre készül: leváltanák III. Károlyt, inkább maguk választanának államfőt.

Jöhet a koronázás Károly királyt szombaton koronázzák meg a westminsteri apátságban, egy ünnepélyes szertartás keretében, miután édesanyja, Erzsébet királynő szeptemberi halálával ő lett az Egyesült Királyság és 14 másik ország uralkodója. Anglia és Nagy-Britannia királyait és királynőit a Harold Godwinson és Hódító Vilmos 1066-os megkoronázásai óta eltelt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái