Ingatlan

Eltűntek a befektetők 2012-ben

Portfolio
Lassan mindenkihez eljut a hír, hogy 2012-ben újabb, ijesztően mély szintre zuhant a hazai ingatlanbefektetések volumene. Alig sikerült kereskedelmi ingatlant értékesíteni és ennek megfelelően a tranzakciós összértékük is messze az eddig mért legalacsonyabb szintek alatt maradt. A legnagyobb hazai ingatlan-tanácsadó cégek közreműködésével összeállítottuk a 2012-es év legnagyobb irodabérleti és befektetési tranzakcióit. A mostani számoknál már csak a semmi lehetne rosszabb.
Elemzők tucatjai fejtegetik állandóan, hogy adott gazdaságban, adott iparágban, szegmensben éppen milyen trendek figyelhetőek meg, mik befolyásolják a piaci mozgásokat, hogyan változik évről-évre, vagy negyedévről-negyedévre az adott részpiac teljesítménye. A magyarországi kereskedelmi ingatlanok, vagyis jellemzően a modern irodaházak, bevásárlóközpontok, hotelek, ipari- és logisztikai központok piacán az idén sok dolga nem akadt az elemzőknek, ami a piaci mozgások figyelemmel kísérését jelenti, sokkal inkább törhetik tovább a fejüket azon, hogy mégis mi az, ami képes lehet a jelenlegi körülmények között is bizalmat és figyelmet előidézni a befektetők részéről.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) a vezető magyarországi tanácsadó cégeket tömörítő szervezet. Tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Robertson Hungary, Eston International és a Jones Lang LaSalle.

A helyzet ugyanis az, hogy 120 millió eurós teljesítményével a hazai ingatlanbefektetési piac még a 2010-es drámain alacsony számokat produkáló évhez képest is csupán fele akkora teljesítményt ért el. Az utolsó aranyév 2007 volt, amikor közel 2 milliárd eurós volument mértek Magyarországon, ám a válság egyik évről a másikra megnegyedelte a teljesítményt. 2010-ig nem is nagyon volt kérdés, hogy mi az alacsony teljesítmény oka, ugyanis régóta nem dübörgött már a magyar gazdaság, és Európa és a világ kisebb és nagyobb befektetőinek szűkös erőforrásai nálunk ígéretesebb országokba koncentrálódtak.

A három befektetési tranzakcióból, amit a BIEF tagjai részlegesen nyilvánosságra hoztak, kettő a görög Bluehouse Capital nevéhez fűződik, egy pedig a dubaji Al Habtoor Grouphoz. A korábbi hírek szerint a dubajiak által az Ofer Brothers-től megvásárolt belvárosi Le Meridien szálló 80 millió dolláros (60 millió euró) tétel volt, így a közzétett 120 milliós volumen 50%-át tette ki. A maradék 60 millió euró így a görög befektetőre jut, akik az Infopark E épületét és a Carpathian magyar portfólióját vásárolták meg. Így egy tranzakció jutott 2012-ben az iroda, egy a szálloda, és szintén egy a retail szektorra. A belvárosi Le Meridien szálló illetve az egykori Lágymányosi híd budai hídfőjénél található Infopark E épülete a legtöbbek számára ismerősen csenghet, ám a szakmában dolgozók közül is sokaknak okozhat fejtörést a Carpathian portfóliója.

Eltűntek a befektetők 2012-ben
A Carpathian (Dawnay Day Carpathian Plc.) még 2006-ban vásárolta meg az Interfruct (élelmiszer diszkontlánc) 23 magyar ingatlanát az azóta kártyavárként összeomlott SCD birodalomtól, 82,5 millió euróért, 7,8%-os hozamon. Az értékesítéssel egy időben, 15 évre szóló új bérleti szerződést is kötött az Interfructot továbbra is tulajdonló és üzemeltető SCD-vel az ingatlanok új tulajdonosa. 2008 januárjától azonban a beszállítók a kifizetetlen számlák miatt nem adtak több árut, az Interfruct pedig átkerült a Calslane Holdings pénzügyi befektetőhöz, végül 2008 nyarán az áruhazák végleg bezártak és a dolgozókat elküldték. A négy budapesti kerületben és 18 magyar nagyvárosban lévő ingatlanokat szerezte most meg a görög befektető.

Bérleti tranzakciók

A BIEF 2012-őt összegző adatai szerint a teljes kereslet az év során 344 977 nm volt, ami 13 százalékkal maradt el 2011 éves keresletének volumenétől. Összehasonlítva a 2011-es és 2012-es kereslet megoszlását, azt lehet megállapítani, hogy az új szerződések részesedése változatlan maradt 37 százalékkal, a bővüléseké 16 százalékról 10 százalékra csökkent, ugyanakkor a szerződéshosszabbítások részesedése 11 százalékpontos növekedés után 50 százalékra ugrott. Vagyis erősödött a helyben maradó cégek szerződéseinek aránya.

Eltűntek a befektetők 2012-ben
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iroda irodapiac