Ingatlan

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló

Portfolio
Lassan eltelik az ötödik év is a válság utáni időszakból, és nemhogy az optimista 2-3 éves regenerálódási tippek, de még a pesszimista "5-6 évig is elhúzódhat ez a válság" jóslatok sem jönnek be a hazai lakáspiac talpra állásának tekintetében. 2013 közepéig újabb negatív csúcsot hozott több fontos lakáspiaci mutató is. Az építési és a használatbavételi engedélyek száma várhatóan idén meg sem fogja közelíteni a már tavaly is sokkot jelentő 10 ezres értéket, az FHB Lakásárindexe pedig töretlenül tart lefelé. Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években az alapkamat csökkentésén kívül (beleértve a minimális fellendülést sem okozó kormányzati ösztönzőket: szocpol, kamattámogatás) semmi sem segítette a lakáspiac emelkedését.
Az árak továbbra is csökkennek, a forgalom stagnál, az értékesítési idő nő, az építések száma egyre közelebb kúszik a nullához, és még mindig a készpénz és az alku az úr a hazai lakáspiacon.

Nem épül semmi

Azt már talán hangoztatni is felesleges, hogy a hazai lakásépítési piac évek óta szenved ‒ csökken, zuhan, zsugorodik, mondjuk bárhogyan is. Történelmi mélypontok döntögetik egymást negyedévről negyedévre. A zuhanás ugyan megállt, de ennek is csak az az oka, hogy már szinte tényleg nincs hova tovább esniük a számoknak. Ne szépítsük! Ma Magyarországon megrázóan kevés lakás épül, vagy kap építési engedélyt. Míg 2004-ben közel 44 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, addig 2012-ben éppen hogy 10 ezer fölött volt ez a szám, idénre pedig jó, ha a tavalyi érték 70 százalékát eléri a piac. A KSH 2013 első féléves adataiból jól látható, hogy a megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (41%-os) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el a használatba vett lakások száma.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol az év első félévében az előző év azonos időszakához képest 13 százalékkal több ‒ 882 lakás ‒, az összes új lakás egyharmada épült. Az adat ugyan pozitív színben tünteti fel Budapestet, ám ha kitekintünk a jelenből, és megnézzük, hogy mire számíthatunk a jövőben, akkor megfordul a kép. Ugyanis míg a megyei jogú városokban nőni tudott az új építési engedélyek száma 2012-höz képest, addig a legnagyobb visszaesést éppen Budapest produkálta. 2013 első hat hónapjában nem több mint 567 lakásra! adtak ki új építési engedélyt, ami alig több mint a fele a megdöbbentően alacsony 2012-es, valamivel több, mint 1000 darabos adatnál. Ez pedig nem ad túl sok okot optimizmusra a jövőbeli építési számokat tekintve.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Az árak alakulása is a vásárlóknak kedvez

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. Az Index legfrissebb, 2013. első negyedévi adatai szerint a lakásárak mintegy 2 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, ami jelentős visszaesésnek számít. A még rosszabb hír, elsősorban azon befektetők számára, akik még a válság előtti 2-3 évben vásároltak be a hazai piacon, hogy a lakások reálértékének negatív alakulása már közel 7 éve folyamatos. Jelenleg bőven a 2000-es évek szintje alatt tart, vagyis aki nem szállt ki lakásbefektetéséből 2006-ig, annak azóta a befektetése folyamatos értékcsökkenését kell elszenvednie.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Budapest kerületeinek és városrészeinek aktuális átlagos négyzetméterárait megtalálhatja az Otthontérképen .Ám öröm az ürömben, hogy azok számára, akik korábban nem szálltak be a lakóingatlanok piacára befektetőként, és nem ragadtak bent, valamint rendelkeznek megfelelő tőkével, most egyre kiválóbb pozíciók adódnak a csökkenő áraknak, a még mindig jelentős alkuknak és a stabil bérleti oldalnak köszönhetően. Továbbá jó hír az árak folyamatos csökkenése azok számára is, akik első lakásvásárlóként jelennek meg a piacon, és rendelkeznek biztos állással is. Az ő számukra egyre jobbak a lehetőségek, és a statisztikák jól kirajzolják, hogy egyre kevesebbet kell dolgozniuk egy átlagos árú lakás négyzetméterének megvásárlásáért. Vagyis manapság sokaknak kiváló lehetőség az, ami másoknak rémálom.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Az árak továbbra is a fővárosban a legmagasabbak, az átlagos négyzetméterárak jóval 200-250 ezer forint fölött alakulnak, míg az országos átlag az elmúlt 5-6 évben 150 ezer forint környékére csökkent. A legmagasabb árakkal vidéken, a nyugat-dunántúli régióban találkozhatunk, míg a legkevesebbet Észak-Magyarországon kell fizetnünk a lakás négyzetméteréért. Budapesten az Otthontérkép adatai szerint a II., a XII., az I. és az V. kerületekben kell továbbra is legmagasabb négyzetméterárakat megfizetni, átlagosan 300 és 350 ezer forint/nm ár körül.

Ami segíthet

Mind rövid, mind közép-, mind pedig hosszú távon a korszerűsítések, a hitelezés élénkülése, az állami ösztönzők körüli kérdések végleges rendeződése, kiszámíthatósága, a válság óta szárnyaló és jól működő lakás-takarékpénztárak további élénkülése és az általuk képviselt előtakarékossági filozófiának mélyen a társadalomba ágyazódása, valamint külső tényezőként az ország makrogazdasági mutatóinak javulása. Az energetikai, műszaki és esztétikai felújítások már ma is jelentős szerepet játszanak a lakáspiacon, lásd a panelprogramba bekerült házakat és az azokban lévő lakások értékesíthetőségének előnyeit.A közel 1 éve tartó jelentős alapkamat-csökkentési folyamatnak köszönhetően az FHB már kedvező folyamatokról, konkrétan élénkülésről számolt be az idei évben a hitelezés tekintetében. Mindemellett a félszocpol továbbra is lebegtetett lehetősége nélkül is az elérhető támogatások ma jóval kedvezőbbek, mint az utóbbi években. Mindent összevetve legutóbb 2004-ben kínálkoztak ilyen arányú kedvezmények egy átlagos család átlagos lakásvásárlására, ám ez egyelőre még láthatóan mindig nem elég a padlóra küldött ágazat beindításához.

Mindegy, hogy befektetés, vagy költözés. Kattintson a képre a folyamatosan bővülő térképes keresőért.


Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lego, bugatti chiron, mti,