Ingatlan

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái

Portfolio
Idén ünnepelte 25. születésnapját a világ legjelesebb ingatlanpiaci eseménye, a MIPIM (Marché International des Professionnels de l'Immobilier). A Cannes-ban, az Oscar-díjátadó helyszínén megrendezésre kerülő ingatlanpiaci kiállítás évről évre referenciapontként és piaci indikátorként szolgál az iparág számára, így márciusban minden ingatlanos legalább fél szemmel a francia Riviérára figyel. Az esemény fénypontja a MIPIM Awards díjátadás ceremóniája, ahol a világ legkiválóbb, legkülönlegesebb és legmodernebb ingatlanprojektjei vonulnak fel a vörös szőnyegen.
A globális ingatlanpiac keresztmetszetének számító MIPIM idén közel 19 ezer négyzetméteren, 2000 kiállítóval és 80 ország részvételével került megrendezésre. A válságot követő borongós évek után az utóbbi néhány évben egyre nagyobb számban, és egyre nagyobb optimizmussal gyűlnek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői az Oscar-díjátadónak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n. Idén 20 ezer látogató és csaknem 4300 befektető jött el a kiállításra a világ minden tájáról, ingatlanfejlesztők, iparági szakértők, finanszírozók, gazdasági és politikai döntéshozók, urbanisták és ingatlanügynökök mustrálták végig a világ élvonalába tartozó ingatlanprojektet.

Bár a MIPIM-et a kiállítók száma alapján jellemzően az európai cégek dominálják, a vásár annál sokszínűbb, és az elmúlt években abszolút globálissá nőtte ki magát. Ugyanúgy találkozunk projektekkel Katarból, Kuvaitból, Nairobiból és Sao Pauloból, mint Wroclawból, Londonból, vagy Gdanskból.

Az expóhoz kapcsolódó szakmai programokat - ha másként nem is, legalább a témák szintjén - kötelező figyelemmel kísérni. Ezek a témák minden évben egyfajta indikátorként szolgálnak az iparág számára, és nagyjából körvonalazzák, hogy melyek a legforróbb témák, amelyek ma az iparág szereplőit foglalkoztatják. Csak néhány érdekesség a témák közül: a halványodó Kína-sztori, az újra ringbe szálló Japán; a zéró kibocsátású modell, mint a következő évtized meghatározó trendje; a lakóingatlan-portfóliók, mint alternatív befektetési termékek; London és Németország, a biztos menedék.

A cannes-i seregszemle

A cannes-i seregszemle csaknem tökéletesen képezi le az egyes országok, régiók, városok ingatlanpiaci erejét, jelezve, hogy hol is történnek ma nagy dolgok az ingatlanvilágban. Az ázsiai kiállítók egyre masszívabb erővel jelennek meg, a közel-keleti fejlesztők évről évre egyre káprázatosabb projekteket mutatnak be, az abszolút főszereplő még mindig London, a német és észak-európai kiállítók pedig ugyancsak a hozzájuk illő súllyal nagy számban vannak jelen. Az esemény három kiemelt országa, "díszvendége" Oroszország, Törökország és Brazília, ami szintén nem véletlen - a feltörekvő piacok legígéretesebbjei ezek.

Hol van Budapest?

A közép-kelet-európai jelenét újra a szokásos tanulsággal szolgál: a MIPIM tapasztalata minden évben az, hogy régiós versenytársaink - pl. Lengyelország, Csehország - nagy erőkkel vonulnak fel, nem csak a főváros, hanem a másodlagos, harmadlagos városok és régiók (pl. Krakkó, Ostrava, Wroclaw, Brno) is szép számmal képviseltetik magukat, míg Budapest lényegesen szerényebben reprezentál a francia Riviérán. Idén a HITA állított 16 négyzetméteres standot, ahol a HIP (Hungarian Investment Projects) mellett a WING Zrt., a BIGGEORGIE'S Holding, valamint a TriGranit cégek magyar képviselői voltak jelen. Mindezeken túl ajánlati anyagok formájában egyes nagyobb magyarországi ipari parkok is képviseltették magukat. Az persze mindenképpen üdvözlendő, hogy legalább ott vagyunk, miután tavaly sajnos nem is sikerült megjelennünk kiállítóként.

Budapest a listák élén Bár kiállítóként nem volt olyan erős a jelenlétünk a vásáron, egy nagyon rangos elismerésben nekünk is részünk volt. A Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazin legfrissebb rangsorán parádés helyeket szereztünk. Az fDi Magazin nagydíját MIPIM-en, Berényi János a HITA elnöke vette át. A rangsor szerint 2014-2015-ben Budapest Kelet-Európa tőkebefektetés szempontjából legvonzóbb városa. A régiós aranyérem mellett, a kategóriákat összesítő "TOP 10 Major European cities" átfogó értékelésben Budapest - egyedüli közép-kelet-európai városként, Moszkvát megelőzve - a 9. helyen végzett. Emellett az első tízbe rangsorolták hazánkat költséghatékonyság (7.hely), FDI stratégia (8. hely) és üzleti környezet (5. hely) alapján is. Magyarország két régiója pedig felkerült a legversenyképesebb TOP 10-es listára: költséghatékonysági szempontból a dél-dunántúli régió 6. helyezést ért el, míg a nagy méretű régiók versenyében észak-alföld a 3. helyet kapta. Csak remélni tudjuk, hogy ezek az elméleti eredmények mielőbb a gyakorlatban is láthatóak lesznek majd a hazai ingatlanpiacon.

Az esemény egyik fénypontja idén is a MIPIM Awards díjátadó ceremóniája volt, amelyen a világszinten meghatározó projekteket díjazták. A nemzetközi ingatlanszakértőkből álló zsűri, illetve a közönség 39 ország 160 projektjéből választotta ki a legkiválóbbakat. Több kategóriában is díjaztak, a döntőbe minden kategóriából 4-4 projekt jutott be. Számunkra öröm az ürömben, hogy a Bevásárlóközpontok kategória egyik döntőse a TriGranit sztárprojektje, a Poznan City Center lett.Hogy a világ élvonaláról mi se maradjunk le, az alábbiakban bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, illetve néhány, önkényesen kiválasztott személyes kedvencünket. (A képek forrása: mipim.com)

MAX IV - Lund, Svédország
Fejlesztő: Fastighets AB ML4
Kategória: Futura projektek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Gardens by the Bay, Szingapúr
Fejlesztő: National Parks Board Singapore Building Services Engineering and Environmental
Kategória: Innovatív zöld fejlesztések

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Tanzende Türme - Hamburg, Németország
Fejlesztő: STRABAG Real Estate GmbH
Kategória: Irodaház-projektek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
InterContinental Marseille - Hotel Dieu - Marseille, Franciaország
Fejlesztő: Altarea Cogedim (tulajdos/befektető: AXA Real Estate)
Kategória: Felújított épületek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
The Oliv - Szingapúr
Fejlesztő: TG (Balmoral) Pte Ltd.
Kategória: Lakóingatlan-projektek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Emporia Shopping Centre - Malmö, Svédország
Fejlesztő: Steen & Ström Sverige AB
Kategória: Bevásárlóközpontok

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Kö-Bogen Düsseldorf - Düsseldorf, Németország
Fejlesztő: Projektentwicklung GmbH, Düsseldorf
Kategória: Városrehabilitációs projektek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
További döntős projektek:

Hualien Residences - Hualien, Tajvan
Fejlesztő: Taiwan Land Development Corporation

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Parque Santa Lucia - Monterrey, Mexikó
Fejlesztő: Desarrollos Delta, Monterrey

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Xihongmen Development - Peking, Kína
Fejlesztő: Beijing XingChuang Zhidi Real Estate Development Co., Ltd.

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
Battersea Power Station - London, Egyesült Királyság
Fejlesztő: Battersea Power Station Development Company
Kategória: Városrehabilitációs projektek

A francia Riviéra sztárjai - A világ legszédületesebb épületcsodái
bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
MOR_9175