Minden eddiginél több turista jön Budapestre
Ingatlan

Minden eddiginél több turista jön Budapestre

Portfolio
Az elmúlt évtizedben évről évre nőtt a Magyarországra érkező külföldi turisták száma, ami az olcsó szállások és a fapados repülőjáratok elterjedése mellett a számos vonzó turisztikai nevezetességnek is köszönhető. A hagyományos látnivalók mellett viszont egyre többen vannak, akik itt tartózkodásuk során egy-egy speciális attrakciót is felkeresnek, legyen az egy jó étterem, egy különleges épület vagy egy egyedi programlehetőség.

A hazai turizmus számokban

Magyarország számos természeti és kulturális látnivalót biztosít az ide érkező turisták számára. A Balaton, a különböző gyógyfürdők és a történelmi városok mind vonzó turisztikai célpontok. Az úti célok közül azonban a turisták számát tekintve egyértelműen Budapest a listavezető, ahova a külföldi turisták közel 70 százaléka érkezik.

A látogatók többsége a hosszúhétvégés itt tartózkodást preferálja, amit az is mutat, hogy az átlagos tartózkodási idő kevesebb, mint 2,5 nap és az elmúlt években nem láthatunk növekedést. Az elköltött összegek tekintetében azonban enyhe növekedés figyelhető meg, jelenleg egy átlag külföldi látogató a tavalyi évben kicsivel több, mint 14 ezer forintot költött naponta.

Minden eddiginél több turista jön Budapestre
Attól függően azonban, hogy ki melyik országból érkezik hatalmas különbségek vannak az egy nap alatt elköltött pénzmennyiségben. A legkevésbé az orosz és az ukrán turisták spórolnak, ők napi 30-35 ezer forintot is elköltenek itt tartózkodásuk alatt. Nem sokkal utánuk következnek az ausztrál és az amerikai turisták, akik 25-30 ezer forint körül költenek. A nyugat-európai országokból érkezők többnyire 15-25 ezret, míg a kelet-európai országokból érkező turisták mindössze 5-10 ezer forintot költenek el egy napi vendégeskedésük során.

Minden eddiginél több turista jön Budapestre
Ami viszont sokkal pozitívabb, hogy a rendszerváltás óta közel háromszorosára nőtt a külföldi turisták által Magyarországon töltött vendégéjszakák száma, ami nem a hosszabb itt tartózkodás, hanem az ide érkező látogatók növekvő számának köszönhető. A válság első évétől eltekintve pedig - 2009 óta - dinamikusan nő a hazánkba érkező külföldi turisták száma.

Minden eddiginél több turista jön Budapestre

Merre tart a turizmus?Minden eddiginél több turista jön Budapestre
"Budapest már jelenlegi attrakció-összetételében is igencsak vonzó a turisták körében, ugyanakkor minden világváros igyekszik az esetlegesen meglévő attrakcióhiányokat befoltozni, illetve valóban egyedi elemeket fejleszteni. Budapest számára a kínálatban a nagyon mai, a csoportosan is évezhető, valamint a helyi elemekre - személy, történet, márka, étel - épített és viszonylag könnyedén fogyasztható attrakcióelemek hiányoznak." - mondta el Puczkó László, turisztikai szakértő.

A parkok elhelyezkedése vagy szolgáltatásai szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy egyrészt a látogatók többet is megtudjanak a felkeresett város múljáról és az ottlakók életéről, lelassulhatnak és élvezhetik a természeti és kulturális tér adta élményeket, másrészt hozzájárulnak a vendégek tartózkodási idejének növekedéséhez és ezen keresztül akár a költésük mértékének emeléséhez is.

A rendezettebb környezet a turizmusnak is kedvez

A látnivalók sokasága önmagában is kedvez a turizmus fejlődésének, ezek fejlesztésével azonban még látogathatóbbá és népszerűbbé válhat mindez a turisták körében. Egy rendezettebb Duna-part, a felújított közterek vagy a megújuló parkok mind pozitívan befolyásolják az ide érkezők Budapestről kialakított véleményét. Az ilyen felújítások sorába illeszkedik a Városliget átalakítása is, ami új és megújított épületeivel és hangulatos sétányaival ugyancsak vonzó célpontként szolgálhat a turisták és a helyiek számára egyaránt.

Minden eddiginél több turista jön Budapestre
A Kós Károy sétány valódi sétánnyá változik, tervező: Garten Studio
Végső soron tehát a látnivalók azok, amik meghatározzák egy város vagy egy ország turisztikai népszerűségét, de azok állapota, megközelítése nagyban befolyásolja, hogy az azt felkereső vendégek milyen élményekkel térnek majd haza nyaralásukról.

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.
washingtondc
szputnyik vakcina szallitmany 210329
legszennyezettseg india shutterstock

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
zöld város fenntarthatóság