Ingatlan

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Portfolio
Régóta napirenden van a belvárosban egy új rakparti sétány kialakítása, ami sokkal élhetőbbé tenné a fővárost a lakosság és a turisták számára egyaránt. Most azonban úgy tűnik, a terveket tettek is követik és a közeljövőben elkezdődhet a pesti belváros rakpartjának modernizálása. A projektről a Válasz.hu Grabner Balázzsal, a Korzó Stúdió tájépítész vezető tervezőjével beszélgetett.
A tervezőstúdió a Budapesti Főváros Önkormányzata megbízásából tervezi a RAK-PARK - A pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér - Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítása projekt megvalósításához szükséges terveket. A projekt célja, hogy a jelenlegi kaotikus állapot megszüntetésével és a közterületek megújításával egységes arculatú, jól használható Duna-parti közterület-hálózat jöjjön létre.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Forrás: korzostudio.hu
A tervezés során a rakpart új arculatának kialakításakor az alábbi szempontok és elvárások fogalmazódtak meg:

  • rakpart szakaszolása a használat, városképi és -szerkezeti adottságok, partkialakítás alapján,
  • Duna-parti panoráma megőrzése, hangsúlyozása,
  • parti sáv elérhetőségének, megközelíthetőségének javítása,
  • rugalmasan alakítható forgalmi rendszer létrehozása,
  • gyalogos és kerékpáros közlekedés igényeinek kiszolgálása,
  • történelmi kialakításon alapuló tér- és parti zóna kidolgozása,
  • új burkolati rendszer alkalmazása,
  • zöldfelületek bővítése


Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Forrás: korzostudio.hu
A tervezési területet három különböző arculatú és funkciójú területre lehet felosztani. Az id. Antall József rakparton egy folyóparti intenzív és reprezentatív zöldfelület kerül kialakításra, a vízpart mellett pedig létrejön az átmenő sétány, amelyet egy széles zöldfelület határol le a közúttól. A Jane Haining rakparton a burkolatoké és helyenként az árnyékot adó facsoportoké lesz a főszerep, a Belgrád rakparton pedig a Nemzetközi Hajóállomás épületein megszűnik a parkolás, azokat vendéglátó felületként lehet majd kialakítani. Ezen a szakaszon jön létre a vízközeli szolgáltató zóna, ahol kávézók és éttermek elhelyezésére lesz lehetőség, ami mellett a szállodahajók továbbra is ki tudnak majd kötni.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Forrás: korzostudio.hu
A cél, hogy a folyó ismét a városé legyen, amihez jól illeszkedik a Kossuth tértől a Fővám térig tartó gyalogosan végigjárható sétány. A rakpart általános rendezése mellett azonban nagyobb léptékű beruházások is tervben vannak.

Az egyik ilyen pont a Lánchíd pesti hídfőjénél kialakítandó új tér, ahol a turistabuszok parkolója helyett olyan buszváró jön létre, ahol a turistabuszok legfeljebb egy órát várakozhatnak, növelve ezzel a rendelkezésre álló teret. A másik az Erzsébet híd mellett a rakpart utolsó szakaszán létrejövő pihenésre alkalmas partszakasz, ahol az alsó rakparton megszűnik a forgalmi sáv, és visszaépül az eredeti lépcsős támfal, de modernizált változatban a leülést, a pihenést fogja szolgálni. A város felőli megközelítés javítása érdekében pedig több helyen új lépcsők, lejárók és gyalogátkelőhelyek létesülnek.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Forrás: korzostudio.hu
A projekt hatékonysága érdekében az autós forgalomban is várhatók változások. A Jane Haining rakparton az útburkolat egy szintbe kerül a járdával és 30 km/órás korlátozás lesz. Emellett a mostani 45 fokos parkolási rendszer helyett az úttesttel párhuzamos lesz a parkolás, csak a Belgrád rakparton, a házak előtt lesznek 45 fokos szögben kijelölt parkolóhelyek. Ezzel és a forgalmi sávok szélességének csökkentésével az id. Antall József rakparton 7 méter, a Jane Hainingon 10 méter, a Belgrád rakparton 6 méter széles sétány alakítható ki.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Forrás: korzostudio.hu
A megújuló parton összességében közel kétszer annyi fa lesz, mint most, így egy valóban élhető terület jön létre, ami a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzóbb környezetet eredményez. A projekt becsült költsége 6,7 milliárd forint, és ha az építkezés 2018-ban el tud indulni, már 2019-ben birtokba vehetik az emberek a megújult rakpartot.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!



Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros
Budai Bolero, További információkért kattints a képre!
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Budapest közlekedés villamos