Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk
Ingatlan

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk

Az elmúlt években és hónapokban folyamatos ár és bérleti díj növekedésről hallhattunk a hazai lakáspiacon is, ami ennek megfelelően élénk kereslettel párosult a kiadásra alkalmas lakások vásárlása és bérlése iránt egyaránt. Leginkább a nyári szezon második fele aktív, amikor a diákok részéről is megnő az igény a bérlemények iránt. A keresőoldalakon szereplő, már-már horrorisztikus, kínálati árakat látva arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elszálltak-e ennyire a tényleges bérleti díjak, vagy a valóságban némileg mérsékeltebb áron béreljük a lakásokat a fővárosban és vidéken. Nemcsak a bérlőknek, de a befektetési céllal lakást vásárlóknak is fontos tudni, hogy a kínálati árak mennyire tükrözik a valóságot, hiszen nagyrészt a havi díjak alapján tudnak dönteni a befektetésük hozamáról, legyen szó akár hosszú, akár rövid távú kiadásról.

1 2

Új belépők és a jelenleg is bérlők.
A jelenlegi bérleti díjakat tükröző, nem reprezentatív adatokat egy egyszerűsített kérdőív alapján gyűjtöttük össze, amelyhez nagy segítségünkre voltak az olvasóink, akiknek köszönhetően közel 500 válaszból tudtunk becsléseket készíteni. A kérdések a bérelt, vagy bérbe adott lakások és szobák méretére, bérleti díjára, típusára illetve az elhelyezkedésére vonatkoztak.

A kitöltők között 56 százalékban voltak azok, akik egész lakást bérelnek egyedül, családdal, barátokkal vagy társsal, 34 százalékban voltak bérbeadók, akik közül a legtöbben nem laknak a kiadott ingatlanban, illetve a válaszadók 10 százaléka jelölte be azt, hogy szobát bérel.

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk
A kutatásban az egész ország területéről kaptunk adatokat, Budapest mellett 16 megyéből érkeztek válaszok. A kitöltők többsége Budapesten él, az összes válasz 86 százaléka érkezett onnan, de Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből is sokan válaszoltak. Budapesten a legtöbb információ a XI.,XIII., XIV., IX., és VIII. kerületekből származik, így ezeken a területeken a becsült értékek sokkal jobban közelítik a valóságot.

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk

Mennyi az annyi?

Aki most keres kiadó lakást, vagy befektetési céllal vásárolna, a keresőoldalak által hirdetett, viszonylag magas kínálati bérleti díjakkal fog találkozni, amelyek a kutatásunk alapján nem fedik az átlagot. Természetesen azoknak, akik új belépőként jelennek meg a kiadó lakások piacán (ismerős és barát nélkül) ezek az árak számítanak a kiindulónak, de rengetegen vannak a piacon, akik már évek óta ugyanazt a lakást bérlik, illetve adják ki, vagy esetleg ismerőseik, barátaik által jutottak a bérleményhez jócskán a piaci ár alatt. Ezekben az esetekben jelentősen eltérhetnek a bérleti díjak, a bérbeadóknak megérheti valamivel alacsonyabb összeget elkérniük havonta, ha ismerik a bérlőt, vagy már évek óta ugyanannak a megbízható lakónak adják ki a lakásukat. Ezzel természetesen a bérlők is jól járnak, mivel alacsonyabb havi díjat kell fizetniük a lakhatásért.


Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk
A nem teljes lakások, csupán szobák kiadásánál még inkább igaz lehet, hogy alacsonyabb havi díjért, ismeretség által kerül sor a bérlésre, főleg ha a tulajdonos is az ingatlanban lakik. A válaszok alapján az állapítható meg, hogy egész Budapestet nézve, átlagosan 15 négyzetméteres szobákat bérelnek, amelyekért körülbelül 44 ezer forintot fizetnek havonta. A legtöbb szobára vonatkozó adat a XI. és IX. kerületből jött, utóbbiban átlagosan 40 ezer forintért bérelnek 12 négyzetméteres lakrészeket, míg a XI. kerület esetén az árak és a méret nagyságrendileg megegyezik a fővárosi átlaggal.

De akkor mi is a helyzet a tényleges bérleti díjakkal?

Összehasonlítva az ingatlan.com-on található átlagos bérleti díjakat és a kérdőív által kapott eredményeket, nem meglepő módon az látható, hogy minden kerületben magasabbak voltak a kínálati árak, mint a válaszokból látható tényleges havi díjak. A legdrágább az V., I., és II. kerület, az átlagos lakásméretek pedig a legtöbb kerületben 45 és 55 négyzetméter közé estek.
Ez a cikk folytatódik
1 2
wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1185435380