Ingatlan

Mennyibe fog kerülni a Mol új székháza?

Portfolio
Nemrég érkezett a bejelentés, hogy a Mol-csoport építi fel a Kopaszi-gát mellé tervezett 120 méteres toronyházat, amiben a cég új központja kap majd helyet. A 2021-re elkészülő épület egyesíti a cégcsoport 11 különböző helyen lévő irodáját és 28 emeleten összesen 2500 munkaállomást biztosít az ott dolgozók számára. A bruttó 83 ezer négyzetméteres épület feltehetően nemcsak a legnagyobb, hanem a legdrágább projekt is lesz. A cég ugyan még nem közölt számokat arról, hogy mennyibe fog kerülni a székház, a hasonló projektek és az építési költségek figyelembevételével viszont készítettünk egy becslést arról, hogy várhatóan mennyibe is kerülhet a teljes beruházás.

Mennyibe kerülhet egy ekkora irodaház felépítése?

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség adatai szerint a tavalyi évben egy négyzetméternyi iroda kivitelezési költsége 270-280 ezer forint körül alakult, de más forrásokban 310 ezer forintot is említettek ugyanerre az időszakra. Az, hogy a kivitelezési költségek hogyan alakulnak, nagyban függ az alkalmazott magasépítési megoldásoktól, ami a Kopaszi-gáthoz tervezett épület esetében is meghatározó lesz.

Mennyibe fog kerülni a Mol új székháza?
Az új Mol Campus kivitelezési költsége ez alapján nagyságrendileg 24-25 milliárd forintba kerülne, de ebben még nincsenek benne az olyan tételek, mint a telekár és az egyéb járulékos költségek. Az épület egyedisége és magassága miatt viszont már önmagában is szinte biztos, hogy ennél jelentősen magasabb lesz a végösszeg. Ha abból indulunk ki, hogy az 58 ezer négyzetméteres Telekom székház teljes beruházási költsége 50 milliárd forint körül alakul, és a dél-budai Ericsson székház 24 ezer négyzetméteres épülettömbje is eléri a 20 milliárd forintot, akkor a 83 ezer négyzetméteres Mol Campus is várhatóan legalább 70 milliárd forintba fog kerülni.

Ehhez azonban még hozzáadódhat az, hogy a 2018-2021 közötti időszakra várhatóan tovább fognak drágulni a kivitelezés és a munkaerő költségei, valamint, hogy egy 120 méter magas épület kivitelezéséhez szükséges építési megoldások is drágábbak, mint egy alacsonyabb épület esetében.

Ezek alapján a becslésünk az, hogy az új Mol Campus felépítésének összköltsége akár a 100 milliárd forintot is elérheti, feltéve, ha a hatóságok valamilyen módon nem akadályozzák meg az eredeti tervek szerint történő kivitelezést.

Reális a 100 milliárd?

Hogy sok vagy kevés egy ekkora épületért a 100 milliárdra becsült összeg, azt jobban megmutatja ha egy négyzetméterre vetítve is megnézzük az árat. Ez alapján 1,2 millió forintos árat kapunk, ami az új építésű lakóingatlanok esetében a XII. és az V. kerületi átlag között helyezkedne el. Az irodai funkciót persze nem releváns más szegmensek ingatlantípusaival összevetni, de érdekességként meg lehet nézni, hogy az új Mol campus értéke egyenlő 5000 kisméretű új építésű lakás árával, de alacsonyabb, mint a WestEnd City Center Bevásárlóközpont 150-180 milliárd forintra becsült értéke.

Visszatérve az irodákhoz a már említett Telekom és Ericsson székházak 800-900 ezer forintos négyzetméteráron készülnek el, míg a szintén speciális kialakítású Bálnát - kiadható alapterületre vetítve - 934 ezer forintos négyzetméteráron kínálja a főváros.

Mi lehet az akadály?

A bejelentést követő napokban kormányoldalról több olyan álláspont is napvilágot látott, ami alapján korántsem biztos, hogy a leendő épület magassága valóban 120 méter lesz. Lázár János szerint a kormány célja továbbra is az, hogy Budapest UNESCO világörökségét semmi ne veszélyeztesse, ami egy ekkora épületről nem mondható el. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Kopaszi-gát környékéig már nem terjed ki a világörökségi terület határa, így önmagában ez még nem elég ahhoz, hogy módosítsák a terveket. A kérdéssel kapcsolatban kerestük a MOL-t is, de egyelőre nem kaptunk újabb információkat.

Mit jelent a projekt a cég árbevételéhez képest?

A Mol részvények árfolyama az elmúlt két év során megduplázódott - osztalékkal korrigálva - mostanra meghaladja a 2007-es csúcsot, ami szintén egy lökést adhatott annak, hogy most döntött úgy a vállalat, hogy új székházat épít.
2016-ban a Mol árbevétele elérte a 3553 milliárd forintot, amiből az éves profitja 251,7 milliárd forint volt. Ez az összeg az új campus - általunk becsült - felépítési költségének a 2,5-szerese, vagyis a cég éves profitjának mintegy 40 százaléka lehet az új irodaház felépítésének költsége.


Mennyibe fog kerülni a Mol új székháza?
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton