Ingatlan

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

Portfolio
Fontos, hogy minél hamarabb beszivárogjon a PropTech az ingatlanfejlesztésbe, és maga a szó, ne csupán marketing eszköz legyen, hanem valós tartalom álljon mögötte - hangzott el a Portfolio FM & Office 2018 Konferencián. Az irodapiacon is a legégetőbb problémát a munkaerőhiány okozza, az építési fázisban és az üzemeltetés során egyaránt. Bérlői oldalról ez a hiány leginkább a bérleti díjak növekedésében csapódik le, sokan már a 17 eurós havi négyzetméterárakat sem tartják elképzelhetetlennek a következő egy-másfél évben. A szakértők bíznak benne, hogy a munkaerőhiányra megoldásként szolgálhat a PropTech.

Alig van átjárás A és B kategória között

A konferencia egy délelőtti panelbeszélgetése a budapesti irodapiac jelenével és jövőjével foglalkozott. Szó esett arról a jelenségről, hogy az irodapiaci fellendülés közepette bizonyos cégek magasabb kategóriájú irodaházba költöznek. Kovács András (Indotek Group) szerint az A és B kategóriás irodaházak nem szívják el egymás elől a bérlőket, a két kategória között nem igazán van átjárás, többek között azért, mert ezeket rendszerint más méretű cégek választják.

A bérlői igények jelentősen megváltoztak, az irodákat magas szinten kell tartani a munkaerő megtartásához - véli Pázmány Balázs FRICS (Erste Alapkezelő). A szakértő szerint éles határt lehet húzni a 2008 előtt és az elmúlt években elkészült irodaházak között. A régebbieknél mára elkerülhetetlenné vált egy felújítás, vagy modernizáció. A szolgáltatáscsomag az, ami különbséget tehet egy régebbi és egy új irodaház között - tette hozzá Nagy Viktor (Immofinanz Group).

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

Kockázatos a fejlesztés, emelkednek a bérleti díjak

Az első közönségkérdés eredménye alapján a jelenlévők 46 százaléka arra számít, hogy az 1-1,5 év múlva elkészülő új Váci úti házak átlagos bérleti díja 17 euró felett alakulhat. Ez a jelenlegi 13-15 eurós szinthez képest elsőre elrugaszkodottnak tűnhet. Gedai Bori (GTC) megerősítette, hogy az új irodaházakban folyamatosan emelkednek a bérleti díjak, illetve, hogy az elkövetkezendő egy évben további emelkedésre számít.

A jelenlévő szakértők szerint a kivitelezési költségek emelkedése is indokolja a bérleti díjak növekedését. Nagyon nehéz helyzetben vannak a fejlesztők, komoly problémákat okoz az építőipari munkaerőhiány - mondta el Gedai Bori, aki szerint ma szinte lehetetlen az eredetileg tervezett határidőre és költségszinten befejezni a projekteket. Már a tervezésnél számolni kell ezekkel a problémákkal, éppen ezért fontos lenne, hogy minél előbb beszivárogjon a PropTech az ingatlanfejlesztésbe.

Finanszírozói oldalról is nehéz kezelni a kivitelezői kockázatot - tette hozzá Vörös Gábor (UniCredit Bank), aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az új ingatlanok finanszírozásánál cash-flow alapú árazásra tértek át a bankok, így lényeges szempont, hogy milyen folyamatos bevételi forrást tud egy ingatlan garantálni.

A PropTech nem csak egy hangzatos kifejezés

A beszélgetés során szó esett a PropTech irodapiacon betöltött szerepéről is. Vas László (LDR-RE Tanácsadó Kft.) úgy véli, hogy a PropTech eddig is része volt az életünknek, az üzemeltetés eddig is sokszor használt új technológiákat. A nagy változást az hozta el, hogy míg az elmúlt 10 évben minden épület zöld akart lenni, most minden épület okos akar lenni. A szakértő szerint a legfontosabb az, hogy hogyan tudjuk tartalommal megtölteni ezt a hangzatos kifejezést. Valós fejlődés akkor jelentkezik majd, ha nemcsak marketingeszközként használjuk majd a PropTech kifejezést, hanem a bérlők életet is tudjuk javítani az új technológiákkal.

Miért fontos a wellbeing?

Az FM & Office Konferencia következő szekciójában Hegedűs Orsolya MRICS, a Cushman & Wakefield Associate, RICS Registered Valuere, és az Advisory valamint Research terület budapesti vezetője arról beszélt, hogy miért fontos a wellbeing a jelenlegi és jövőbeli irodapiacon. A szakember kitért arra, hogy a GDP helyett is inkább egy általános közérzet mutatót kellene használni az országok jellemzésére. Ugyanakkor ezen a területen bőven van fejlődési lehetőség, egy amerikai felmérés szerint, az emberek 76 százaléka nem boldog a munkahelyén, pedig ennek számos hátránya van. Az emberek ha jobban érzik magukat a munkahelyükön, kevesebbet hiányoznak, növekszik a produktivitás, és magasabb az ügyfél-elégedettség. Ez a javulás pénzben is mérhető, egy másik kutatás szerint minden 1 euró wellbeingre befektetett összeg, az 6 eurót hozott a cég számára.

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya
Az épületek komoly hatással vannak az emberekre:
  • Levegő: egy jól szellőztetett iroda jelentősen növelheti a teljesítményt.
  • Fény: az ember egy belső órával rendelkezik, ezt nevezik cirkadián ritmusnak. Ahol nincs természetesen fény, rosszabbul alszunk éjszaka.
  • Hőmérséklet: a hőmérséklet és a teljesítmény között kapcsolat van, 10 százalékos teljesítménycsökkenés figyelhető meg például 30 fokos vagy 15 fokos hőmérsékletnél a 22-23 fokhoz képest.
  • Természet: a zöld látványának hatására, gyorsabban szabadulunk meg a stressztől, a zöld szín növeli a kreativitást.
  • Zaj: a teljesítmény 66 százalékkal csökkenhet a háttérzajtól.
  • Fizikai aktivitás: évente 3-5 millió halált okoz a mozgásmentes életmód, épület kialakítás tud segíteni.

A korábbi a minősítési rendszerek az épületek környezetre gyakorolt hatását figyelték, míg a well, az emberekre gyakorolt hatást méri. A WELL minősítés 2014-ben indult az USA-ban, 2016-ban indult Európában. A jó hír, hogy nem vagyunk messze a nyugattól, Magyarországon már két ilyen épület is épül.

Így álmodták meg az új Telekom székházat a 4500 munkavállalónknak

Kovács Tamás, a Magyar Telekom vagyongazdálkodási osztályvezetője a Telekom székház megvalósításáról és arról beszélt, hogy miként álmodták meg a 4500 munkavállalónak irodát nyújtó épületkomplexumot:

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

A digitális világ már itt van, a kérdés, hogy ezt hogyan töltjük meg tartalommal és miként éljük meg. Ingatlanos megközelítésből a székház projekt egy hatékonyságnövelés, hiszen a kihasználatlan helyek helyett egy ingatlanban koncentráljuk a vállalatot és a dolgozókat. A lokációt tekintve egy új városkaput szeretnénk létrehozni, illetve dolgozói oldalról a legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy felkészítsük a munkavállalókat a változásra.



Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya
Sasad Resort Hilltop - további információért kattints a képre!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
CTPark_Budapest_West