Ingatlan

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

Portfolio
Fontos, hogy minél hamarabb beszivárogjon a PropTech az ingatlanfejlesztésbe, és maga a szó, ne csupán marketing eszköz legyen, hanem valós tartalom álljon mögötte - hangzott el a Portfolio FM & Office 2018 Konferencián. Az irodapiacon is a legégetőbb problémát a munkaerőhiány okozza, az építési fázisban és az üzemeltetés során egyaránt. Bérlői oldalról ez a hiány leginkább a bérleti díjak növekedésében csapódik le, sokan már a 17 eurós havi négyzetméterárakat sem tartják elképzelhetetlennek a következő egy-másfél évben. A szakértők bíznak benne, hogy a munkaerőhiányra megoldásként szolgálhat a PropTech.

Alig van átjárás A és B kategória között

A konferencia egy délelőtti panelbeszélgetése a budapesti irodapiac jelenével és jövőjével foglalkozott. Szó esett arról a jelenségről, hogy az irodapiaci fellendülés közepette bizonyos cégek magasabb kategóriájú irodaházba költöznek. Kovács András (Indotek Group) szerint az A és B kategóriás irodaházak nem szívják el egymás elől a bérlőket, a két kategória között nem igazán van átjárás, többek között azért, mert ezeket rendszerint más méretű cégek választják.

A bérlői igények jelentősen megváltoztak, az irodákat magas szinten kell tartani a munkaerő megtartásához - véli Pázmány Balázs FRICS (Erste Alapkezelő). A szakértő szerint éles határt lehet húzni a 2008 előtt és az elmúlt években elkészült irodaházak között. A régebbieknél mára elkerülhetetlenné vált egy felújítás, vagy modernizáció. A szolgáltatáscsomag az, ami különbséget tehet egy régebbi és egy új irodaház között - tette hozzá Nagy Viktor (Immofinanz Group).

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

Kockázatos a fejlesztés, emelkednek a bérleti díjak

Az első közönségkérdés eredménye alapján a jelenlévők 46 százaléka arra számít, hogy az 1-1,5 év múlva elkészülő új Váci úti házak átlagos bérleti díja 17 euró felett alakulhat. Ez a jelenlegi 13-15 eurós szinthez képest elsőre elrugaszkodottnak tűnhet. Gedai Bori (GTC) megerősítette, hogy az új irodaházakban folyamatosan emelkednek a bérleti díjak, illetve, hogy az elkövetkezendő egy évben további emelkedésre számít.

A jelenlévő szakértők szerint a kivitelezési költségek emelkedése is indokolja a bérleti díjak növekedését. Nagyon nehéz helyzetben vannak a fejlesztők, komoly problémákat okoz az építőipari munkaerőhiány - mondta el Gedai Bori, aki szerint ma szinte lehetetlen az eredetileg tervezett határidőre és költségszinten befejezni a projekteket. Már a tervezésnél számolni kell ezekkel a problémákkal, éppen ezért fontos lenne, hogy minél előbb beszivárogjon a PropTech az ingatlanfejlesztésbe.

Finanszírozói oldalról is nehéz kezelni a kivitelezői kockázatot - tette hozzá Vörös Gábor (UniCredit Bank), aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az új ingatlanok finanszírozásánál cash-flow alapú árazásra tértek át a bankok, így lényeges szempont, hogy milyen folyamatos bevételi forrást tud egy ingatlan garantálni.

A PropTech nem csak egy hangzatos kifejezés

A beszélgetés során szó esett a PropTech irodapiacon betöltött szerepéről is. Vas László (LDR-RE Tanácsadó Kft.) úgy véli, hogy a PropTech eddig is része volt az életünknek, az üzemeltetés eddig is sokszor használt új technológiákat. A nagy változást az hozta el, hogy míg az elmúlt 10 évben minden épület zöld akart lenni, most minden épület okos akar lenni. A szakértő szerint a legfontosabb az, hogy hogyan tudjuk tartalommal megtölteni ezt a hangzatos kifejezést. Valós fejlődés akkor jelentkezik majd, ha nemcsak marketingeszközként használjuk majd a PropTech kifejezést, hanem a bérlők életet is tudjuk javítani az új technológiákkal.

Miért fontos a wellbeing?

Az FM & Office Konferencia következő szekciójában Hegedűs Orsolya MRICS, a Cushman & Wakefield Associate, RICS Registered Valuere, és az Advisory valamint Research terület budapesti vezetője arról beszélt, hogy miért fontos a wellbeing a jelenlegi és jövőbeli irodapiacon. A szakember kitért arra, hogy a GDP helyett is inkább egy általános közérzet mutatót kellene használni az országok jellemzésére. Ugyanakkor ezen a területen bőven van fejlődési lehetőség, egy amerikai felmérés szerint, az emberek 76 százaléka nem boldog a munkahelyén, pedig ennek számos hátránya van. Az emberek ha jobban érzik magukat a munkahelyükön, kevesebbet hiányoznak, növekszik a produktivitás, és magasabb az ügyfél-elégedettség. Ez a javulás pénzben is mérhető, egy másik kutatás szerint minden 1 euró wellbeingre befektetett összeg, az 6 eurót hozott a cég számára.

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya
Az épületek komoly hatással vannak az emberekre:
  • Levegő: egy jól szellőztetett iroda jelentősen növelheti a teljesítményt.
  • Fény: az ember egy belső órával rendelkezik, ezt nevezik cirkadián ritmusnak. Ahol nincs természetesen fény, rosszabbul alszunk éjszaka.
  • Hőmérséklet: a hőmérséklet és a teljesítmény között kapcsolat van, 10 százalékos teljesítménycsökkenés figyelhető meg például 30 fokos vagy 15 fokos hőmérsékletnél a 22-23 fokhoz képest.
  • Természet: a zöld látványának hatására, gyorsabban szabadulunk meg a stressztől, a zöld szín növeli a kreativitást.
  • Zaj: a teljesítmény 66 százalékkal csökkenhet a háttérzajtól.
  • Fizikai aktivitás: évente 3-5 millió halált okoz a mozgásmentes életmód, épület kialakítás tud segíteni.

A korábbi a minősítési rendszerek az épületek környezetre gyakorolt hatását figyelték, míg a well, az emberekre gyakorolt hatást méri. A WELL minősítés 2014-ben indult az USA-ban, 2016-ban indult Európában. A jó hír, hogy nem vagyunk messze a nyugattól, Magyarországon már két ilyen épület is épül.

Így álmodták meg az új Telekom székházat a 4500 munkavállalónknak

Kovács Tamás, a Magyar Telekom vagyongazdálkodási osztályvezetője a Telekom székház megvalósításáról és arról beszélt, hogy miként álmodták meg a 4500 munkavállalónak irodát nyújtó épületkomplexumot:

Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya

A digitális világ már itt van, a kérdés, hogy ezt hogyan töltjük meg tartalommal és miként éljük meg. Ingatlanos megközelítésből a székház projekt egy hatékonyságnövelés, hiszen a kihasználatlan helyek helyett egy ingatlanban koncentráljuk a vállalatot és a dolgozókat. A lokációt tekintve egy új városkaput szeretnénk létrehozni, illetve dolgozói oldalról a legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy felkészítsük a munkavállalókat a változásra.Van még remény? - A szakértők szerint megoldható a dolgozók hiánya
Sasad Resort Hilltop - további információért kattints a képre!
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
madrid2