Ingatlan

Grandiózus jövőbeli terveket jelentett be két magyar város

Portfolio
A jövőnkre, a városokban élő lakosság életminőségére nézve rendkívül fontos lépéseket tesznek egyes magyar városaink azzal, hogy olyan együttműködéseket kötnek, amik segítik és gyorsítják a fejlesztéseket. Legutóbb Paks és Salgótarján kötött Smart City "okosváros" és Smart Grid "okoshálózat" fejlesztések kidolgozására és megvalósítására vonatkozó megállapodást. Az erről szóló dokumentumokat a két város vezetője, Szabó Péter (Paks) és Fekete Zsolt (Salgótarján) polgármesterek írták alá pénteken, Pakson. A cél az ismeretek és tapasztalatok megosztásával a költségek csökkentése és a programok sikerességének felgyorsítása. Illetve nem titkolt célja egyik városnak sem, hogy a következő időszakban jelentősen növelje az állandó lakóinak számát. Paksnál ez egy speciális helyzet, hiszen az új paksi blokkok építése miatt odaáramló mintegy 10-15 ezer dolgozóból 6 ezren a városban maradhatnak hosszú távon, ám Salgótarjánnak komoly munka lesz a tervek szerint mintegy 10 ezer fővel növelnie a lakosságát. A hazai városok, illetve az okosvárosok küzdelme végérvényesen beindult. A kérdés csak az, hogy a következő évtizedben ki lesz vonzó és ki marad majd le a legjobb életminőséget nyújtó városok versenyében.
Az utak és a csatornák feltalálása óta nem volt olyan fontos városfejlesztési áttörés, mint mióta megjelent a Smart City, azaz az okosváros! Az igazán különleges pedig az, hogy a legkisebb településektől a világvárosokig mindenkit érint. Nézze meg a programot és jelentkezzen most az Ön városa vagy vállalkozása is az eseményre, ahol a téma kiemelt szakértői tartanak előadásokat és beszélgetéseket!
Fekete Zsolt kifejtette, hogy szeretnék Salgótarjánt önfenntartó várossá fejleszteni, ennek érdekében olyan "lokális energiaképző mikroközpontokat" létrehozni, amelyek nem csak áram előállításra, hanem tárolásra is alkalmasak. Tervük, hogy elektromos járművek használatára állnak át a tömegközlekedésben. Az innovatív projektet a Modern Városok Programban valósítják meg 26 milliárd forintból, amiből az előkészítésre már lehívtak egymilliárd forintot - számolt be a Telepaks. Fekete Zsolt hozzátette, a Pakssal való együttműködéstől azt várja, hogy sikerül ebben a sokrétű programban a hibákat együtt kiküszöbölni, az eredményeket együtt kamatoztatni és egy olyan modellt építeni, amelyhez Magyarország más városai is csatlakozhatnak.

Grandiózus jövőbeli terveket jelentett be két magyar város
Szabó Péter, Paks és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere. Fotó: Vida Tünde. Forrás: telepaks.net
Szabó Péter emlékeztetett rá, hogy Pakson már 2014-ben elindult az az elektromobilitási program, amihez közvetlen uniós forrást nyertek el az ELENA programban. Az első lépés itt is az elektromos járművek használata a tömegközlekedésben, de ez csak egy kis szelete a fejlesztési elképzeléseknek. Kiemelte, hogy Smart Grid kiépítésén, azaz egy olyan okoshálózat megteremtésén is dolgoznak, ami az információs és kommunikációs technológiákat kihasználva növeli a gazdaságosságot és fenntarthatóságot. Paks már eddig is épített a megújuló forrásokra, intézményeit napelemrendszerekkel szerelte fel, illetve a város határában rakták le nemrégiben az ország egyik legnagyobb naperőművének alapkövét.

A paksi Protheus Projekt előkészületeire 600 millió forintot nyert el a város önkormányzata. A pályázatban megfogalmazott cél, hogy ennek húszszorosa legyen a befektetett tőke abban az elektromobilitási programban, amelynek eredményeként várhatóan már jövő év elején elektromos járműveket használnak a tömegközlekedésben, de sok más területen is.

"Gazdasági szempontból az "okosítás" fogalma csak egy új köntöse / megnevezése annak, amit minden város fennállása óta folyamatosan próbál elérni, azaz más városokkal szembeni versenyelőnyeinek javítását az infrastrukturális, a technológiai és a humán erőforrások koordinált felhasználásával."- nyilatkozta egy korábbi megkeresésünkre Kiss Péter, a paksi Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója.

Kiss Péter, a paksi Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója, illetve Fecske Károly, a salgótarjáni okosvárosítást előkészítő és segítő szakember is résztvevője lesz a június 7-ei Smart City 2018 konferenciánknak! Nézze meg a programot, csatlakozzon, tudjon meg minél többet és építsen szakmai kapcsolatokat!


Ami jól látszik, hogy a Modern Városok programban elérhető források, a városi lakosság életminőségét javító intézkedésekre elérhető finanszírozások, a piaci oldalon zajló legújabb technológia forradalom, az ingatlanfejlesztő és energetikai cégek előremutató projektjei és megoldásai, és nem különben a fiatalabb generációk mindennapi életét átszövő gondolkodás, a megosztás alapú gazdaság, a tisztább levegőhöz való igény, mind-mind külön és együtt is egy irányba mutatnak, az okosvárosok megteremtődése felé. A most felnövő, egyre mobilabb, egyre szélesebb látókörű, egyre rugalmasabb körülmények között dolgozó (pl. homeoffice, digitális nomád, stb.) generációk lakhely választásánál várhatóan komoly szempont lesz, hogy milyen számukra fontos körülményeket tud majd biztosítani a város.

Budapest szerepe nyilván jó ideig megkérdőjelezhetetlen az ország és a mindenkori fiatalok életében, de hogyha 10-20 év múlva szinte bárhonnan dolgozhatunk majd, és nem leszünk fizikailag is odakötve, ahol a munkánk van, akkor családi és baráti kötelékek után/mellett az elérhető és megfizethető életminőség dönti el, hogy mely magyar városok nőhetnek (legalább stagnálhatnak) és melyek azok, amiknek folyamatos elvándorlással, elöregedéssel kell majd szembenézniük. Ez pedig nem 5-10 év múlva, hanem már ma jelent hatalmas kihívást és terhet, egyben pedig lehetőséget is a városok vezetőire nézve.
kovács zsolt fotó stiller ákos portfolio biztosítás konferencia
propaganda hangosbeszélő riadó stock
építőipar
tőzsde részvény
astazeneca
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építőipar