Ingatlan

Ki mondja meg, hogy mennyit ér a házad?

Portfolio
Ajánlaná-e az értékbecslő szakmát a saját gyerekének? Ezzel a kérdéssel indult a Portfolio és az RICS közös szervezésében megrendezett Valuation and Investment 2018 konferencia. Az eseményen a szakma legfontosabb képviselői vitatták meg a szakma jövőjével kapcsolatos várakozásaikat.
A fenti provokatív kérdésre a konferencia résztvevőinek nagyobbik része nemmel válaszolt amiatt, mert véleményük szerint a technológiai fejlődés, a robotok és az automatizáció a jövőben kiválthatja az értékbecslést, mint munkát.

Noah Steinberg, az RICS magyarországi elnöke, a WING vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az ingatlanértékbecslés, mint szakma egy helyi tudást igényel. A számítógépek sok mindent meg tudnak mondani az ingatlanok adottságai alapján, de az emberi tényezőt nem tudják pótolni. Nem tudják például megmondani, hogy miért ér az egyik ingatlan többet, mint a másik. A szakember köszöntőjében arra is kitért, hogy a mostani magyar ingatlanpiac nagyon izgalmas pillanatot él meg. A mutatók, bérleti díjak, hozamok és üresedési ráták nagyon jók, a magyar gazdaság pedig várhatóan jól fog teljesíteni a következő években is. Mégis sokakban fejében fordul meg a kérdés, hogy mi jöhet még? Többször vannak sötét felhők az égen, amik aztán végül elhaladnak, és nem lesz belőlük vihar, ez a példa pedig jól leírja a mostani piaci helyzetet is. Figyelhetünk a felhőkre (vannak felhők a világban), de célszerű azzal foglalkozni, amire hatással tudunk lenni. A török lírára és az új olasz kormányra nincs befolyásunk, de a magyar ingatlanpiacot az itt ülő szakemberek határozzák meg, emelte ki a szakember, tehát erre lehet hatással a konferencia közönsége, és egyben a feladata is, hogy a lehető legjobban hozza ki a helyzetből.

Ki mondja meg, hogy mennyit ér a házad?

A Magyar Nemzeti Bank új ajánlása értékbecslőknek

Pálfi Péter, a Magyar Nemzeti Bank ingatlanszakértője az MNB új értékbecslési ajánlásáról tartott előadást. Az MNB tapasztalatai szerint a pénzügyi szervezetek ingatlannal kapcsolatos kockázatai nagyon magasak is lehetnek. A valós piaci értékek és a nyilvántartott piaci értékek sokszor eltérnek egymástól. Vagy azért mert befogadáskor magasabb értéken kerülnek be, vagy nem történik meg a futamidő alatt az érték felülvizsgálata.

Az MNB igyekszik kezelni a kockázatokat, segítik, orientálják a felügyelt intézményeket. Az ajánlás célja, hogy egyértelműen megfogalmazzák az ingatlanértékeléssel kapcsolatos elvárásaikat. Az értékbecsléssel szemben támasztott követelmény, hogy megismerhető legyen az ingatlan és ingatlan környezete. Illetve az értékbecslőnek minden körülményt igyekeznie kell megismerni, és ez alapján készíteni az értékbecslést. Az MNB értékbecslési ajánlása februárban lépett hatályba, és július 1-től várja el az alkalmazását az MNB.

Az ajánlás a pénzügyi szervezetek számára fogalmaz meg elvárásokat, valamint az értékbecslőkkel szembeni részletes szakmai és etikai elvárásokat. Definiálja az értékbecslési módokat, és értékbecslési módszereket.

Ki mondja meg, hogy mennyit ér a házad?
Az MNB várakozásai szerint az életbe lépésével egyértelműbb lesz a szakma számára, hogy ki készíthet értékbecslést, mikor, milyen ingatlan érték meghatározása indokolt, az értékbecslés során milyen módszerek alkalmazhatóak, valamint növekszik az értékbecslések összehasonlíthatósága, javul az értékbecslések minősége és megbízhatósága így pedig javul a felügyeleti ellenőrzés. A cél tehát a jó minőségű, etikus értékbecslések a pénzügyi szektor számára.

Az értékbecslés jövője

Ami az értékbecslés jövőjét illeti, személy szerint az értékbecslést mint szakmát ajánlanám a gyerekeimnek, de amire ők felnőnek, a mai szakma biztos, hogy teljesen más formában fog működni - mondta el előadásában Sander Scheurwater, Director Corporate Affairs, Europe, RICS. A szakértő előadásában négyféle változásra hívta fel a figyelmet. A folyamatosan változó világban az ingatlanok értékét befolyásoló tényezők is folyamatosan alakulnak át. 1900-ban például New Yorkban a legértékesebb ingatlanok az istállók voltak, de 13 évvel később a lovak nagy része eltűnt a városból, megjelentek az autók és a korábbi istállók elvesztették értéküket. A mai világ "istállói" a konferencia résztvevői szerint az elavult irodák, a város széli bevásárlóközpontok vagy a városi parkolóházak lehetnek.

Az elmúlt években számos tanulmány bizonyította, hogy létezik úgynevezett "zöld érték", ami az épített környezet fenntarthatóságát is figyelembe veszi. Ez mindenesetre még nem terjedet el széles körben, de a jövőben a változó ügyfélmagatartás miatt erre is egyre jobban oda kell figyelni. A bankok számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság, ami alatt a környezeti, a társadalmi és a kormányzati fenntarthatóságot értjük. Az értékelésnek a különböző befektetési formák közül az ingatlanbefektetéseknél van a legnagyobb jelentősége, az átlátható értékbecslés pedig elengedhetetlen a jelzáloghitelezéshez. A jövőben az értékelőket és az ügyfeleket is fontos bevonni a vitába a megfelelő érték kialakításéhoz.

Ki mondja meg, hogy mennyit ér a házad?
1997 volt az az év, amikor először győzött le gép egy világbajnok sakkozót. 2016-ban a világbajnok go-játékost már egy önmagától tanuló robot győzte le. Mindez jól mutatja, hogy milyen ütemben fejlődik, változik a technológia. Az értékbecslésben például a blockchain technológia növelheti az átláthatóságot, de az adatgyűjtés módjai is gyökeresen átalakulnak az IoT, a drónok, a 3d modellezés és 3d nyomtatás, valamint a virtuális és a kiterjesztett valóság elterjedése által.

Az értékelés folyamatát jelenleg négy fontos lépés alkotja. Az értékbecslés előtti tárgyalások, a fizikai ellenőrzés, az érték kialakításához szükséges adatgyűjtés és vizsgálat, majd az értékbecslés utáni folyamat jelentése. Bár sokak szerint az értékbecslések az elmúlt évtizedekben egyre professzionálisabbá és kifinomultabbakká váltak, a lényegi lépések nem igazán változtak. A jövőben viszont már az értékbecslés előtti tárgylásokat is kiválthatják az intelligens szerződések, amelyek a személyes találkozást sem igénylik. Az épület előzetes felmérése akár drónok segítségével is megtörténhet, a szükséges adatokat pedig az intelligens épületek és a dolgok internetén keresztül lehetne pillanatok alatt elérni. Az egész pedig egy automatizált értékelési modellbe befutva alakítaná ki a végleges értéket, ahol az értékbecslőnek mindössze annyi a feladata, hogy elemezze, értelmezze és adott esetben tanácsot adjon a végleges érték kialakításához.

A konferencia második része a szakértők panelbeszélgetéseivel folytatódott, ahol az érintett szereplők megvitatták véleményüket és meglátásaikat az MNB új értékbecslési ajánlásairól. A beszélgetés részletei az alábbi cikkben olvashatók:
Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Leállított építkezés