Ingatlan

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)

Portfolio
Tóth József, a XIII. kerület polgármestere jelentette be, a Váci úti White House irodaház ünnepélyes megnyitóján, hogy a napokban megkaphatja az építési engedélyt a GTC legújabb projektje, így nemsokára elkezdődhet Pest első mini "felhőkarcolójának", a Twist irodaháznak a fejlesztése. Az Árpád híd pesti oldalára megálmodott 90 méter magas épület ugyan eltörpül majd a 120 méteresre megálmodott MOL székház mellett, de Pesten a 89 méter magas SOTE épületétől elvéve a címet, ez lehet a legmagasabb ingatlan a Bazilika és a Parlament (mindkettő 96 méter) egekbe nyúló tornyai után. A szomszédban még a HB Reavis tervez hasonlóan magas épületeket az Agora projekt keretében, de információink szerint ott még nincsen folyamatban a hivatalos engedélyeztetés.
A bejelentés szerint a GTC a napokban megkapja az építési engedélyt a Twist, Budapest City Tower megépítésére, ezzel megkezdődhet Pest első modern mini "felhőkarcolójának" a fejlesztése. A mintegy 90 méter magas épület megelőzi a jelenleg legmagasabb, 89 méteres SOTE épületét, így a Mol szákház felépítéséig vezetheti hazánk legmagasabb épületeinek a listáját (leszámítva a nem lakó-, vagy irodafunkciót ellátó épületeket, mint például adótornyok stb.). A vállalat már korábban is bemutatta a tervezési fázisban lévő projektjeit a világ legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán, a MIPIM-en, ám az idén márciusban Cannes-ban megrendezésre került összejövetelen azonban még nem voltak meg a szükséges engedélyek, így az épület terveinek bejelentésére nem került sor, egészen mostanáig. A GTC Hungary ünnepi rendezvényén Tóth József dicsérte a céget és a projektjeit, és bizakodását fejezte ki a jövőben megvalósuló mini "felhőkarcoló" építésével kapcsolatban.
Felhőkarcoló definíciója
A felhőkarcolók nagyon magas, lakható épületek. Nincs általános meghatározás arra, hogy milyen magasság felett nevezünk felhőkarcolónak egy épületet, leginkább azokra mondjuk, amik kimagaslanak a többi épületek közül. Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában most az alsó határ úgy 150 méter körül van, a 300 méternél magasabb épületekre a supertall ("szupermagas") jelzőt használják. De ennél alacsonyabbakra is rámondják, ha jelentősen kimagaslik a környezetből. A felhőkarcoló (skyscraper) kifejezést a 19. századtól használják, amikor az Egyesült Államokban, New Yorkban és Chicagóban megjelentek az első magas épületek. Forrás: Wikipedia
Magasház definíciója
Az a magasépület, melyben a legfelső építményszint szintmagassága a 30,0 m-t meghaladja, de melynek építménymagassága nem nagyobb 45 méternél, és az épület legmagasabb pontja nem éri el az 55 m-t. Forrás: Terc

Így már három "felhőkarcoló" is tervben van

Tavaly decemberben szinte villámcsapásként jelent meg Lázár János bejelentése a 106. Kormányinfóról, miszerint Budapesten nem engedélyezné a kormány a 65 méternél magasabb épületek fejlesztését. A törvényjavaslat már a parlament elé került, azonban még nem történt döntés a tervezet sorsáról. Ha valamilyen formában el is fogadják majd a szigorítást a mostanra már két darab engedéllyel rendelkező "felhőrkarcoló" vélhetően biztosan megépülhet.

A Twist irodatorony építése mellett két korábbi toronyház projekt is tervezési fázisban van, az egyik ilyen a Mol Campus projekt, a MOL új székháza a Kopaszi-gátnál, a BudaPart városközpont projekt keretében. Az épület a tervek alapján 120 méter magas lesz és a Mol 2021-re költözne be. De az Árpád hídnál épülő, HB Reavis által fejlesztett Agora projekt keretében is vannak tervben 65 méternél magasabb épületek a későbbi ütemekben.

Milyen lesz a pesti mini "felhőkarcoló"?

A Twist 36 ezer négyzetméter bérbe adható területtel megtervezett projekt körülbelül 90 méteres magasságával 23 emeleten lát majd el irodafunkciót, a Váci úti irodafolyosó egyik legforgalmasabb részén, az Árpád híd pesti hídfőjénél. A területet már elkerítették, de egyelőre még nem kezdődtek meg az építési munkálatok.

Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)
Magyarország legmagasabb épületei közül több, szinte egymással szemben fog állni a környéken, a Twist 90 méteres magassága mellett, itt épülhet fel az Agora leendő toronyháza, illetve a Nyugdíjfolyósító már meglévő 73 méteres épülete is itt helyezkedik el. A fejlesztések befejeztével a csomópont és a környék jelentősen át fog alakulni, de az új projekt abból a szempontból talán nem alakítja át a városképet, hogy már jelenleg is állnak a környéken magas épületek.

The Twist - Budapest City Tower Magasság: 90 méter Alapterület: 37 100 négyzetméter Emeletek: 23 Mélygarázs: 3 szint Kiskereskedelmi egységek alapterülete: 1350 négyzetméter Pódiumszintek alapterülete: 2400 négyzetméter Toronyszintek alapterülete: 1040 négyzetméter Tetőkert: 834 négyzetméter Parkolóhelyek száma: 579 Elektromos töltőállomások száma: 24Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)
Kép forrása: GTC


Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)
Kép forrása: GTC


Bejelentették: Ilyen lesz Pest 90 méter magas új ékköve (képek)
Kép forrása: GTC
benzinkút
Megtolja a horvát kormány az LNG-terminál ügyét
tőzsde
Jó hírek a Wizz Airtől
ekb felhő ekb épület
Reuters-forrásmegjelelősséel-orosz-ukran-haboru-iran-Sahed-136-dron-ukrajna-oroszorszag-kamikaze-dron
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Csúszik a Miskolcra tervezett gigaprojekt