Így fog kinézni a Déli Városkapu
Ingatlan

Így fog kinézni a Déli Városkapu

Portfolio
Kihirdették a Déli Városkapu Program tervpályázatának a nyertesét, a mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével egy 12 ezer diák elszállásolására alkalmas kollégiumot, valamint többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadiont is kialakítanának. Mutatjuk a győztes csapat látványterveit.

A Budapest 2030 tervhez kapcsolódóan a fővárosban úton-útfélen láthatóak állam- és közigazgatási, sport-, zöldterületi és kulturális fejlesztések, ezek közül soknak már az előkészítése megkezdődött, de a tényleges kivitelezés csak a következő években indul el. Így van ez az egykori Nagyvásártelep környékére megálmodott Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu beruházással is, amit más nagyobb volumenű projektekkel együtt 2020-2026-ra terveznek befejezni.Sokféle terv született már Csepel-sziget északi részének lehetséges hasznosítására, ezek közül a legfrissebb a Déli Városkapu Program, aminek keretében 12 ezer diák számára épülnének kollégiumok a sziget északi csücskében. Emellett viszont nem csak diákszállókat, hanem sport- és rekreációs fejlesztéseket is megvalósítanának, többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadion. A mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével a belváros határa is kijjebb tolódna, a terület ugyanis megfelelő tömegközlekedés esetén a belvárosból is gyorsan elérhető lenne. Az észak-nyugat soroksári esetleges fejlesztésekkel ráadásul a Közvágóhídra tervezett fejlesztésekkel is összekapcsolódna a terület, teljesen átalakítva a mai városképet.

Erre a komplex városfejlesztésre írt ki nemzetközi tervpályázatot a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., a beérkezett pályaművek értékelése megtörtént, a mai napon pedig az eredményhirdetésre is sor kerülhetett.

A pályázaton egy olyan városnegyed megtervezése volt a cél, amely új jelentőséget adhat az alulhasznosított barnamezős területnek, miközben fontos aspektus a város és víz kapcsolatának erősítése, illetve a műemléki védettségű építmények (mint a Nagyvásártelep épületet vagy a Kvassay-zsilip körüli épületegyüttes) megőrzése. Mindezek mellett elsődleges szempontot volt a fenntarthatóság.

Az eredményhirdetésen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes elmondta:

Budapest 2030 Programot aktualizálja most a Fővárosi Közfejlsztések Tanácsa, a budapesti projektek a Tanács jóváhagyás után kerülhetnek az országgyűlés elé. A Déli Városkapu Program megvalósítására a főváros és a kormány olyan plyázatokat várt, ahol a legfontosabb szempontok városképi megjelenés, az építészeti minőség, közösségi terek kialakítása, a terek közötti kapcsolati rendszer kialakítása, valamint az innováció. A jelen programjai között nem maradhatnak ki az okos megoldások és a fenntarthatóság, valamint a városfejlesztés, a megfelelő közlekedési infrastruktúra megteremtetése. Az új Duna-híd is kapcsolódik a projekthez, így már a tervezésnél is belevonható a koncepcióba.Szalay-Bobrovniczky Alexandra

humán főpolgármester-helyettes, Budapest

Budapest Főváros Önkormányzata

 Tovább »

Három fő ága volt a beérkezett plyázatoknak, az egyik csoportban, a részben elzárt Csepel városrészt integrálták volna a fővárosba, a másik, ahol a zöldterületek domináltak, és a harmadik ahol a közlekedési csomópontok kialakítása kapott nagy hangsúlyt.

Így fog kinézni a Déli Városkapu
A bírálóbizottság elnöke Fürjes Balázs, Budapestért és agglomerációért felelős államtitkár elmondta, hogy Budapest történelmének legsikeresebb korszakát élhetjük át, 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb főváros. Az elmúlt 20 évből kirajzolódik, hogy a város dél felé növekszik és terjeszkedik, melynek az egyik oka, hogy erre van tere a növekedésnek, a másik a közlekedési infrastruktúra. A budai oldalon a Kopaszi-gát fejlődése, az Infopark jó példa erre a terjeszkedésre, ezeket látva mondhatjuk, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel a város aranytartaléka. A Diákszálló körülbelül 5 kilométer távolságra van a Deák Ferenc tértől, vagyis egy feltáratlan, a belvároshoz közeli területről van szó.


Fürjes Balázs

Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár

Miniszterelnökség

2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tagja, részben... Tovább »

Ki lett a nyertes?

Összesen 17 pályamű érkezett, melyek közül 7 került díjazásra, továbbá három dobogós helyet hirdettek ki.

  • Harmadik helyezett: 3h építésziroda
  • Második helyezett: Feilden Clegg Bradley Studios International - Tarka Építész Műterem Kft.
  • Első helyezett: Snohetta tervezőiroda
Az oslói székhelyű tervezőiroda mintegy 200 munkatársat foglalkoztat, ők tervezték többek között a Calgary központi könyvtárat, valamint a norvég nemzeti opraházat.

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
06_Park Atrium cooling replacement