Ingatlan

Így fog kinézni a Déli Városkapu

Portfolio
Kihirdették a Déli Városkapu Program tervpályázatának a nyertesét, a mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével egy 12 ezer diák elszállásolására alkalmas kollégiumot, valamint többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadiont is kialakítanának. Mutatjuk a győztes csapat látványterveit.

A Budapest 2030 tervhez kapcsolódóan a fővárosban úton-útfélen láthatóak állam- és közigazgatási, sport-, zöldterületi és kulturális fejlesztések, ezek közül soknak már az előkészítése megkezdődött, de a tényleges kivitelezés csak a következő években indul el. Így van ez az egykori Nagyvásártelep környékére megálmodott Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu beruházással is, amit más nagyobb volumenű projektekkel együtt 2020-2026-ra terveznek befejezni.Sokféle terv született már Csepel-sziget északi részének lehetséges hasznosítására, ezek közül a legfrissebb a Déli Városkapu Program, aminek keretében 12 ezer diák számára épülnének kollégiumok a sziget északi csücskében. Emellett viszont nem csak diákszállókat, hanem sport- és rekreációs fejlesztéseket is megvalósítanának, többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadion. A mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével a belváros határa is kijjebb tolódna, a terület ugyanis megfelelő tömegközlekedés esetén a belvárosból is gyorsan elérhető lenne. Az észak-nyugat soroksári esetleges fejlesztésekkel ráadásul a Közvágóhídra tervezett fejlesztésekkel is összekapcsolódna a terület, teljesen átalakítva a mai városképet.

Erre a komplex városfejlesztésre írt ki nemzetközi tervpályázatot a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., a beérkezett pályaművek értékelése megtörtént, a mai napon pedig az eredményhirdetésre is sor kerülhetett.

A pályázaton egy olyan városnegyed megtervezése volt a cél, amely új jelentőséget adhat az alulhasznosított barnamezős területnek, miközben fontos aspektus a város és víz kapcsolatának erősítése, illetve a műemléki védettségű építmények (mint a Nagyvásártelep épületet vagy a Kvassay-zsilip körüli épületegyüttes) megőrzése. Mindezek mellett elsődleges szempontot volt a fenntarthatóság.

Az eredményhirdetésen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes elmondta:

Budapest 2030 Programot aktualizálja most a Fővárosi Közfejlsztések Tanácsa, a budapesti projektek a Tanács jóváhagyás után kerülhetnek az országgyűlés elé. A Déli Városkapu Program megvalósítására a főváros és a kormány olyan plyázatokat várt, ahol a legfontosabb szempontok városképi megjelenés, az építészeti minőség, közösségi terek kialakítása, a terek közötti kapcsolati rendszer kialakítása, valamint az innováció. A jelen programjai között nem maradhatnak ki az okos megoldások és a fenntarthatóság, valamint a városfejlesztés, a megfelelő közlekedési infrastruktúra megteremtetése. Az új Duna-híd is kapcsolódik a projekthez, így már a tervezésnél is belevonható a koncepcióba.Szalay-Bobrovniczky Alexandra

humán főpolgármester-helyettes, Budapest

Budapest Főváros Önkormányzata

 Tovább »

Három fő ága volt a beérkezett plyázatoknak, az egyik csoportban, a részben elzárt Csepel városrészt integrálták volna a fővárosba, a másik, ahol a zöldterületek domináltak, és a harmadik ahol a közlekedési csomópontok kialakítása kapott nagy hangsúlyt.

Így fog kinézni a Déli Városkapu
A bírálóbizottság elnöke Fürjes Balázs, Budapestért és agglomerációért felelős államtitkár elmondta, hogy Budapest történelmének legsikeresebb korszakát élhetjük át, 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb főváros. Az elmúlt 20 évből kirajzolódik, hogy a város dél felé növekszik és terjeszkedik, melynek az egyik oka, hogy erre van tere a növekedésnek, a másik a közlekedési infrastruktúra. A budai oldalon a Kopaszi-gát fejlődése, az Infopark jó példa erre a terjeszkedésre, ezeket látva mondhatjuk, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel a város aranytartaléka. A Diákszálló körülbelül 5 kilométer távolságra van a Deák Ferenc tértől, vagyis egy feltáratlan, a belvároshoz közeli területről van szó.


Fürjes Balázs

Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár

Miniszterelnökség

2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tagja, részben... Tovább »

Ki lett a nyertes?

Összesen 17 pályamű érkezett, melyek közül 7 került díjazásra, továbbá három dobogós helyet hirdettek ki.

  • Harmadik helyezett: 3h építésziroda
  • Második helyezett: Feilden Clegg Bradley Studios International - Tarka Építész Műterem Kft.
  • Első helyezett: Snohetta tervezőiroda
Az oslói székhelyű tervezőiroda mintegy 200 munkatársat foglalkoztat, ők tervezték többek között a Calgary központi könyvtárat, valamint a norvég nemzeti opraházat.
szpecnaz orosz különleges erők stock
kismama_varandos_oltas
Levegőhöz jutott a forint, messzebb a 320-as szint
giorgio napolitano

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
4-es 6-os villamos