Ingatlan

Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést

Kevesebb, mint két év múlva rendkívül szigorú épületenergetikai szabályok lépnek életbe az Európai Unióban. A lakóépületek után most az üzleti céllal épített ingatlanok felkészültségét néztük át. Kicsit jobb a helyzet, de sokkal gyorsabb sebességre van szükség. És arra is, hogy már a tervezési szakaszba bevonják az üzemeltetőket, most ugyanis ritka ez, mint a fehér holló.
A hazai lakóingatlanokhoz képest az üzleti céllal épített ingatlanoknál (irodaházak, raktárak, üzletközpontok, hotelek) kicsit jobb a helyzet. A fejlesztőknek és a tulajdonosoknak is elemi érdekük, hogy már most megfeleljenek a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Pár éve a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elkezdte gyűjteni a minősített épületek listáját, ezen jelenleg 146 ingatlan szerepel, 95 százalékuk irodaház, bevásárlóközpont és ipari, de van néhány középület is.

Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést
forrás: HuGBC
A Portfolionak nyilatkozó szakértők szerint pár év múlva gyakorlatilag eladhatatlan lesz egy minősítés nélküli prémium üzleti ingatlan. Az intézményi befektetők egy-egy ilyen ingatlan értékelésekor jóval előrébb sorolják a környezetvédelmi minősítéseket, mint akárcsak 5-8 éve. Már most is az a jellemző, hogy fel sem veszik a rövid listára azokat, amelyek közül végül kiválasztják a megvásárolandó ingatlant.

"A kötelező energetikai audittal, az energetikai szakreferens alkalmazásával, valamint az adókedvezménnyel való ösztönzés - a társasági adóból leírhatók az energiahatékonysági beruházások - és az egyetemes ellátásnál magasabb energiaárak is a racionalizálás felé terelték a cégeket." - mondta Kovács Csaba, a KPMG partnere az nrgreport.hu-nak. A szakértő szerint a sok energiát használó vállalatok zöme már korábban elvégezte a megfelelő beruházásokat, a többi cég learatta az alacsonyan csüngő gyümölcsöket, elvégezte az egyszerűbb beruházásokat, vagy csak kipipálták a kötelezettségeket".

Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést
forrás: Colliers International, 2018
A Colliers Interantional 2018-as jelentése szerint a budapesti irodaállomány egyharmada (33,5%) rendelkezik zöldminősítéssel. Azonnal hozzáfűzi ugyanakkor, hogy a teljes országos állománynak csupán 15 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Jelenleg közel 500 ezer négyzetméternyi irodát fejlesztenek, ezek döntő többsége valamelyik nemzetközi minősítő rendszer szerinti fokozatra pályázik.

Egyelőre még csak WELL előminősítéssel rendelkező irodaházakkal találkozhatunk a piacon, várhatóan egyre több fejlesztő alkalmazza majd a kifejezetten az épülethasználók jólétére koncentráló rendszert, a BREEAM vagy LEED minősítés kiegészítéseként. Jelentősnek a növekedés az ipari/logisztikai szektorban, a közelmúltban 3 új épület szerzett LEED for New Construction minősítést, valamint egy épület BREEAM In-Use minősítést. Bár ez utóbbi is új építésű épület, remélhetőleg nem lesz tendencia, hogy a sokkal szigorúbb újépítés minősítések helyett a fejlesztők a könnyebben megszerezhető, létező épületekre kitalált minősítés megszerzésével "pipálják ki" a zöld épület besorolást.



Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést

Mitől lesz hatékony egy irodaház? Hogyan lehet úgy beépíteni az üzemeltetési megoldásokat, hogy növelje az épület értékét? És miért nem szabad a tervezéskor figyelmen kívül hagyni az üzemeltetők szakvéleményét? Vár az első sor, jelentkezz most!


A középületeknél nincs piaci nyomás a zöldítésre. Egyelőre csak nagyon pici kormányzati kezdeményezésről tudunk. Ez az volt, amikor a kormányablakok kialakításánál (általában egy komplex épület felújítás keretében) már törekedtek a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére - mondta a Portfolionak nyilatkozó Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) vezetője.

Mint utalt rá: az esetek többségében azonban azt látjuk, hogy a középületek felújításakor - költséghatékonyságra hivatkozva - az elsők között húzzák ki a környezettudatos építésre vonatkozó kiadásokat. Vannak persze jó példák a központi költségvetésből megvalósuló felújításoknál, ezeknél alkalmazzák a nemzetközi minősítéshez szükséges eljárásokat, de ezek a projektek kisebbségben vannak.

Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést
forrás: Colliers International, 2018
Barta Zsombor ugyanakkor figyelmeztetett: az EU-s irányelv jellegéből fakad, hogy minden tagállam maga állapíthatja meg, hogy mekkora célszámot jelöl ki a környezettudatos építkezésben és milyen módszerrel éri el ezt, milyen alkotóelemet mekkora súllyal vesz figyelembe. Nálunk a közel nulla energiaigény szintje majdnem a duplája az osztráknak. Magyarországon például lehet, mondjuk 70 kilowatt/nm/év a közel nulla, Ausztriában vagy Németországban kb. 40 kilowatt/nm/év. E mögött az lehet, hogy az eltérő gazdasági fejlettségi szint és a sokkal rosszabb állapotú épületállomány miatt a kormány - és vélhetően más kelet-európai kormány sem - eleve jóval magasabb korlátot jelöl meg. Ezzel vélhetően az a cél, hogy ne terhelje rá teljesen az építőiparra és az ingatlan szektorra a ma még vállalhatatlan kötelezettségekből fakadó költségeket.



Eladhatatlan lesz egy irodaház, ha nem szerez zöld minősítést

A legjobb anyagokkal és technológiákkal ismerkedhetsz meg. A piacvezetők elmondják, hogy miért lettek azok. Ezernyi olyan titok, amit csak itt ismerhetsz meg. Gyere el, foglalj most!


"Régi iskolák oktatása, hogy az FM szakembereket már a tervezési fázisban be kell vonni egy épület megvalósítási munkálataiba, hogy az épület életciklusának időben leghosszabb fázisa, az üzemelés hatásfokban, valamint költségekben is a lehető leghatékonyabb lehessen. Ezzel szemben a gyakorlatban erre még mindig kevés eset található" - ecsetelte a helyzetet a Portfolionak Karsai Tibor, az egyik meghatározó magyarországi épületüzemeltetőnek számító Rustler Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerinte érthető, hogy egy beruházó a befektetett tőke hozamának maximalizálását tűzi ki céljaként, így csak az azt szolgáló költségeket fogadja el. Az üzemeltetési költségek - beleértve az energiáét is - rohamosan növekednek, ezeket a tervezési szakaszban lehet a legnagyobb mértékben befolyásolni a legkevesebb ráfordítással. Mivel a befektetők hozama egyre nagyobb mértékben függ az üzemeltetési költségtől is, már nem csak az ingatlant megtartó fejlesztők fognak figyelni a hatékony üzemeltetésre - érvelt a szakember.

Súlyos problémának tartja ugyanakkor, hogy az üzemeltetőket ritkán vonják be a kezdeti lépésekkor. Saját üzletmenetükre utalva azonban azt mondta, hogy a Rustler üzemeltetési csapatát egyre több megbízó kéri fel, hogy már az építési szakaszban legyen jelen az üzemeltetési költségek jelentős racionalizálása érdekében. Más a helyzet a már működő épületeknél és ez nem csupán a Rustler portfóliójára igaz. Azoknál sokkal kisebb egy profi üzemeltető ráhatása az optimalizálásra, mert a megtérülési mutatók rosszabbak, mint az új épületeknél.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1604717295