Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai
Ingatlan

Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai

Sokat beszélünk arról, hogy Magyarország egyes térségei között mekkora szakadékok vannak akár a jövedelmek, akár az ingatlanárak tekintetében. Ezzel szemben nyugati szomszédunkra, Ausztriára egy magas fejlettségű, kiegyenlített országként tekintünk, noha a lakásárak szempontjából ott is jelentős különbségeket láthatunk. Az alábbiakban térképek segítségével mutatjuk meg, hogy Ausztria egyes régióiban milyen lakásárak jellemzők a Raiffeisen által elkészített Immopreisatlas alapján.

Magyarország vs. Ausztria

A magyar és az osztrák lakáspiac egyik legfőbb különbségét az árak adják. Hiába emelkedtek pár év alatt akár 100 százaléknál is többet egyes városok lakásárai Magyarországon, még így is jócskán elmaradnak az osztrák városok árszintjeitől. Természetesen ez nem meglepő annak fényében, hogy a jövedelmek terén is jelentős a két ország közti különbség. Egy másik fontos eltérés viszont az, hogy míg Budapest lakásárai mostanra az összesen magyar városét megelőzték, addig Bécsnél - ha nem is régiós átlagban - vannak drágább helyek Ausztriában.


Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai
További információkért kattints a képre!
A bemutatott, 2018 utolsó negyedévére vonatkozó adatok alapján Bécsben 4500 euróba kerül egy átlagos lakás négyzetmétere, vagyis egy 50 négyzetméteres lakást 72 millió forintnak megfelelő euróért vásárolhatunk meg. Budapesten a tavalyi évben érte el az 500 ezer forintot az átlagár, jelenleg az említett 50 négyzetméteres lakás ára 28 millió forint körül lehet, vagyis a magyar főváros lakásárai a bécsi 40 százaléka körül mozognak.

Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai

Területi különbségek

Elsőre azt gondolhatjuk, hogy Ausztria meglehetősen kiegyenlített a lakásárak szempontjából, de részletesebben megnézve ez egyáltalán nem igaz. A fővárost és a régiós lakásárakat összehasonlítva látható, hogy míg a legdrágább Bécsben 1,4 millió forintos átlag négyzetméterárakkal találkozunk, addig a legolcsóbb Burgenland tartományban 550 ezer forint az átlagár. Érdekesség, hogy az adatok szerint a burgenlandi árak egyeznek meg jelenleg a budapesti lakásárak szintjével. A régiók közti árkülönbség tehát Ausztriában közel háromszoros, a magyar megyék között viszont Budapesttel együtt közel hatszoros, így bár az ottani piac sem kiegyenlített, a magyarnál kisebbek a különbségek.


A két fővároson belül viszont az adatok alapján Bécsben vannak a nagyobb különbségek. Ott a legdrágább kerületben 3,1 millió forint a lakások négyzetméterára, a legolcsóbban viszont csak 500 ezer, miközben Budapesten a legdrágább kerület átlagára tavaly 820 ezer, míg a legolcsóbb kerületben 300 ezer forint alatt volt az átlagár.

Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai
Ami az egyes városokat illeti, Magyarországon Budapestet messze lemaradva követi Győr, ami a fővárosi árszint mintegy 60 százalékán áll, de a szintén drága Balatonfüred vagy Budaörs árai is elmaradnak a budapestitől. Ezzel szemben Ausztriában a bécsi lakásárakat több városban is meghaladják az árak. A csúcstartó 2,3 milliós négyzetméterárakkal Kitzbühel, de Salzburg 1,7 vagy Innsbruck 1,5 milliós átlaga is magasabb Bécs 1,4 milliójánál. Olyan ez, mintha Magyarországon a balatonfüredi átlagár 900 ezer forint körül lenne és Győrben vagy Sopronban is 600-700 ezer forint lenne egy négyzetméternyi lakás.

Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai
A legdrágább városok vagy kerületek tekintetében tehát a két ország között mintegy 3-4-szeres árkülönbség látható, a legolcsóbb szegmensben viszont jelentősen nagyobb. Ausztriában Oberwart és Jennersdorf 400 ezer forint körüli árakkal áll a sor végén, Magyarországon viszont még most is több olyan járás van, ahol az átlagos négyzetméterár az 50 ezer forintot is alig éri el. Itt tehát legalább nyolcszoros az árkülönbség.

Ami jól látszik az az, hogy bár mindkét országban vannak az átlagnál olcsóbb és drágább térségek, Ausztriában a lakásárakban sincsenek olyan mértékben leszakadó régiók vagy települések, mint Magyarországon.

BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
starbucks - plaza Chicago