Tervasztalról vásárolják fel a befektetők az irodává alakított belvárosi bérházakat
Ingatlan

Tervasztalról vásárolják fel a befektetők az irodává alakított belvárosi bérházakat

Portfolio
Az irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi, az idei év első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Ez ugyan alacsonyabb érték a rekordévnek számító 2018 azonos időszakához képest, azonban a 2017-es értéknél magasabb összeget jelentett. A legfrissebb piaci számokon túl arra voltunk kíváncsiak, hogy mit érdemes kezdeni a régebbi irodaépületekkel, és hol érdemes ma Budapesten irodaház felújításába fogni.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A Budapesti irodapiac kihasználatlansági rátája jelenleg 5,9%, ami a valaha mért legalacsonyabb szint. Nem túlzás kijelenteni, hogy a piac jelenleg a bérbeadók által uralt, és ez a trend várhatóan kitart az elkövetkező években is, hacsak nem áll be valamilyen gyökeres változás a hazai és nemzetközi gazdasági környezetben – mondta el Würsching Péter MRICS, a JLL bérbeadási igazgatója.

Würsching Péter
Jones Lang Lasalle Kft., bérbeadási igazgató
Péter az Erasmus University Rotterdamon szerezte LLM (Legum Magister) Nemzetközi gazdálkodás és kereskedelmi jogi diplomáját, valamint a Miskolci Egyetem Jog- és Államtudományi karán végzett. Jelenleg
Tovább
Péter az Erasmus University Rotterdamon szerezte LLM (Legum Magister) Nemzetközi gazdálkodás és kereskedelmi jogi diplomáját, valamint a Miskolci Egyetem Jog- és Államtudományi karán végzett. Jelenleg Tovább

Ha csupán az idei, vagy a tavalyi évet vizsgáljuk, jól látható, hogy az éves nettó piaci kereslet körülbelül a duplája a piacra érkező új épületek által kínált területnek. Jelenleg az jelent versenyelőnyt, ha valaki azonnal, vagy 3 – 6 hónap távlatában tud jó lokációban, megfelelő minőségű, nagyobb, egybefüggő területet kínálni a bérlőknek. Az igazi „verseny” az újonnan piacra érkező projektek között mutatkozik, ahol egy-egy nagyobb volument képviselő mágnes bérlő megnyeréséért folyik a harc, bár mindez a korábbi években tapasztalt bérleti díjaknál magasabb szinteken. Végső soron azt látjuk, hogy pont a fentebb említett körülmények miatt hosszabb-rövidebb idő alatt valamennyi, megfelelő lokációban, megbízható fejlesztő által a piacra kerülő projekt megtalálja a maga közönségét – tette hozzá a szakértő.

Az irodapiac jelene és jövője lesz a november 20-án megrendezésre kerülő Big Office Day Konferencia központi kérdése, ahol a piac legfontosabb szereplői vitatják meg az ezzel kapcsolatos szakmai nézeteiket.

Új fejlesztések

2019 eddigi negyedéveiben nagyjából hasonló összegben kezdődtek meg irodaépítések, ami a harmadik negyedévben 47 milliárd forintot jelentett. Érdekesség, hogy az idei évben Budapest szerepe az irodaépítésekben jelentősen alacsonyabb volt a 2016-os és 2018-as részesedéséhez képest, a kivitelezések 67 százaléka indult el itt, ami a 2017-eshez illetve a korábbi évek szintjéhez áll közelebb.

ebi iroda
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban irodaépítésre fordított összeg, folyóáron. Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. III. negyedév
acb
Megnéznéd, milyen egy most épülő modern irodaház? Részletekért kattints ide!

A kapacitáshiány és a dráguló telekár egyértelműen érezteti hatását. Ugyanakkor, azt meg kell jegyezni, hogy a bérlői oldal is óvatosabb lett az új projektek befejezésével kapcsolatban gyakran tapasztalható 3 – 6 hónapos kivitelezési csúszás miatt, és ezért olyan garanciákat kér a fejlesztőktől az esetleges késedelem esetére, amik végső soron ugyancsak árfelhajtó tényezőként jelennek meg. A régebbi épületek felújítási költsége nehezen meghatározható, mivel az erősen függ az épület jelenlegi esztétikai és műszaki állapotától, méretétől és attól, hogy a felújítási folyamat egy üres épületben történik-e, vagy esetleg a projekt közben a meglévő bérlők igényeire is folyamatos figyelemmel kell-e lenni – hangsúlyozta Würsching Péter.

Hol érdemes felújítani?

Ebben a tekintetben különösen az elérhető szolgáltatások köre nyom sokat a latban, így egy bevásárlóközpont jelenléte mindenképpen komoly versenyelőnyt tud jelenteni. A piaci indikátorok alapján jól látható, hogy az agglomeráció, mint irodai lokáció leértékelődése trendszerűen kitart, így a Budapest környéki projektek tekintetében változatlanul nagyon óvatosnak kell lenni. A skála másik végén a régi belvárosi bérházak állnak, ahol az ezek konverziójával megvalósuló új projektek gyakorlatilag piacra sem kerülnek, mert már a tervezőasztalon elkelnek, az átlagos piaci árakat lényegesen meghaladó szinteken.

A hazai irodapiac központi témája lesz a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferenciának.

Egy 15-20 éves A kategóriás, vagy egy B+-os irodaház bérleti díja nagyban függ az épület elhelyezkedésétől és esztétikai, műszaki állapotától. Ha konkrét számot nézünk, akkor jelenleg valahol 8 - 12 euró közti havi bérleti díjra kell számítani négyzetméterenként, ami felújítással 11-15 euróra is emelkedhet. A jelenlegi piacon gyakorlatilag minden bériroda megtalálja a maga közönségét, eltérés az árakban és esetleg az új bérlő megtalálásának az időigényében lehet. A felújítások során a legnagyobb nyereség azonban a belvárosi épületek funkcióváltásával érhető el, ahol a jó elhelyezkedés miatt az A-kategóriás bérleti díjak akár a más alpiacokon tapasztalt szintek dupláját is elérhetik.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Budapest ONE

Budapest ONE

1112 Budapest, Boldizsár utca 1-3
Kiadó terület: 15586 m2
Bérleti díj: 16.5 – 17 EUR
Átadás:
2019

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

A cikk megjelenését a JLL támogatta.

Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WEB_240229_EM_8481