Jelentős visszaesés a hazai ingatlanpiacon - Ennyivel csökkent a lakáseladások száma
Ingatlan

Jelentős visszaesés a hazai ingatlanpiacon - Ennyivel csökkent a lakáseladások száma

Portfolio
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2019 decemberében, országosan 10 127 ingatlan adásvétel bonyolódott. Az év egészére becsült mintegy 150 ezer tranzakció jelentősen kevesebb, mint 2018-ban, ráadásul a cég szerint az idei évben további visszaesésre számíthatunk.

Az ingatlanpiaci tendenciáknak megfelelően tavaly is decemberben lett a legalacsonyabb az ingatlanpiaci forgalom. A december havi forgalom az előző évekhez képest így is 4%-kal erősebb év végét jelentett. A Duna House Tranzakciószám-becslés alapján így 2019-ben összesen megközelítőleg 150 ezer adásvétel zajlott a hazai lakóingatlanpiacon, amely a 2017-es szintnek felel meg. A KSH adatai szerint 2017-ben 153 770, míg 2018-ban 163 695 tranzakció volt éves szinten, a Duna House 2019-re 149 720 adásvételt becsül. Az ingatlanközvetítő hálózat várakozása szerint 2020-ban 130-150 ezer közötti tranzakció várható Magyarországon.

A KSH 2018-as számaihoz képest a Duna House 2019-re közel 10 százalékkal kevesebb tranzakciót becsült, ami egyértelműen új irányt jelent az azt megelőző 6 év folyamatos emelkedéséhez képest. Noha a KSH rendre magasabb számokat szokott mérni, feltételezhető, hogy az ő számításaik szerint is lesz valamekkora visszaesés a tavalyi számokban. Az idei évre vonatkozó Duna House becslés pedig további csökkenést vetít előre, az általuk mondott 130-150 ezer közti tranzakció jelentősen kevesebb, mint a korábban más elemzők által várt 160-170 ezres szám.

A csökkenés lehetséges okai

A csökkenés lehetséges okaival korábbi cikkeinkben részletesebben is foglalkoztunk. A Takarék Csoport elemzése szerint biztos, hogy a nyári piaci fejleményeket több tényező is befolyásolhatta. Egyrészt a MÁP+ piacra lépése a tavaly nyári időszakra volt tehető, másrészt a családvédelmi intézkedések is július elejétől bővültek, köztük például a szinte nulla kamatozású babaváró hitellel, ami indokolhatott bizonyos kivárást a vásárlók részéről a megelőző időszakban, vagyis pont a második negyedévben. A családvédelmi intézkedésekkel összefüggésben elhalasztott kereslet később azonban ismét a piacra léphetett, amit a tranzakciók szeptemberi és októberi élénkülése is alátámaszt.

A nagyobb kérdés, hogy a befektetők a jövőben mennyire érdeklődnek majd a lakáspiac iránt. Azt tudjuk, hogy a befektetők szerepe a lakáspiaci felívelésben jelentősnek számított, az alacsony kamatkörnyezetben sokan választották a lakást alternatív befektetési lehetőségként a megtakarításuk elhelyezésére, amely most kapott egy erős, kockázatmentesnek nevezhető versenytársat a szuperállampapírral. Az állampapír vásárlása és eladása lényegesen egyszerűbb egy ingatlanhoz képest, hiszen egy sokkal likvidebb eszközről van szó, míg az ingatlan esetében a kiadás is komoly kockázatokat hordoz magában. Az ingatlanok esetében azonban az eddigi éves - akár 20 százalék feletti - áremelkedés rendkívül vonzóvá tette ezt a befektetési formát, a mostani árszinteken viszont a legtöbb elemző már az áremelkedés lassulására számít, ami idővel más befektetési formákat is egyre vonzóbbá tehet.

Az építőipar jövőjéről részletesen beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
panellakás budapest