GettyImages-1177243947
Ingatlan

Jelentős visszaesés a hazai ingatlanpiacon - Ennyivel csökkent a lakáseladások száma

Portfolio
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2019 decemberében, országosan 10 127 ingatlan adásvétel bonyolódott. Az év egészére becsült mintegy 150 ezer tranzakció jelentősen kevesebb, mint 2018-ban, ráadásul a cég szerint az idei évben további visszaesésre számíthatunk.

Az ingatlanpiaci tendenciáknak megfelelően tavaly is decemberben lett a legalacsonyabb az ingatlanpiaci forgalom. A december havi forgalom az előző évekhez képest így is 4%-kal erősebb év végét jelentett. A Duna House Tranzakciószám-becslés alapján így 2019-ben összesen megközelítőleg 150 ezer adásvétel zajlott a hazai lakóingatlanpiacon, amely a 2017-es szintnek felel meg. A KSH adatai szerint 2017-ben 153 770, míg 2018-ban 163 695 tranzakció volt éves szinten, a Duna House 2019-re 149 720 adásvételt becsül. Az ingatlanközvetítő hálózat várakozása szerint 2020-ban 130-150 ezer közötti tranzakció várható Magyarországon.

A KSH 2018-as számaihoz képest a Duna House 2019-re közel 10 százalékkal kevesebb tranzakciót becsült, ami egyértelműen új irányt jelent az azt megelőző 6 év folyamatos emelkedéséhez képest. Noha a KSH rendre magasabb számokat szokott mérni, feltételezhető, hogy az ő számításaik szerint is lesz valamekkora visszaesés a tavalyi számokban. Az idei évre vonatkozó Duna House becslés pedig további csökkenést vetít előre, az általuk mondott 130-150 ezer közti tranzakció jelentősen kevesebb, mint a korábban más elemzők által várt 160-170 ezres szám.

A csökkenés lehetséges okai

A csökkenés lehetséges okaival korábbi cikkeinkben részletesebben is foglalkoztunk. A Takarék Csoport elemzése szerint biztos, hogy a nyári piaci fejleményeket több tényező is befolyásolhatta. Egyrészt a MÁP+ piacra lépése a tavaly nyári időszakra volt tehető, másrészt a családvédelmi intézkedések is július elejétől bővültek, köztük például a szinte nulla kamatozású babaváró hitellel, ami indokolhatott bizonyos kivárást a vásárlók részéről a megelőző időszakban, vagyis pont a második negyedévben. A családvédelmi intézkedésekkel összefüggésben elhalasztott kereslet később azonban ismét a piacra léphetett, amit a tranzakciók szeptemberi és októberi élénkülése is alátámaszt.

A nagyobb kérdés, hogy a befektetők a jövőben mennyire érdeklődnek majd a lakáspiac iránt. Azt tudjuk, hogy a befektetők szerepe a lakáspiaci felívelésben jelentősnek számított, az alacsony kamatkörnyezetben sokan választották a lakást alternatív befektetési lehetőségként a megtakarításuk elhelyezésére, amely most kapott egy erős, kockázatmentesnek nevezhető versenytársat a szuperállampapírral. Az állampapír vásárlása és eladása lényegesen egyszerűbb egy ingatlanhoz képest, hiszen egy sokkal likvidebb eszközről van szó, míg az ingatlan esetében a kiadás is komoly kockázatokat hordoz magában. Az ingatlanok esetében azonban az eddigi éves - akár 20 százalék feletti - áremelkedés rendkívül vonzóvá tette ezt a befektetési formát, a mostani árszinteken viszont a legtöbb elemző már az áremelkedés lassulására számít, ami idővel más befektetési formákat is egyre vonzóbbá tehet.

Az építőipar jövőjéről részletesen beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Címlapkép forrása: Getty Images

maradj ottho
Egy netes szabadságért tüntető fiatal, a hátán kartonpapírral. A felirat magyar nyelven mentsük meg az internetet jelentéssel bír. Fotó: Shutterstock
traders
trend és varos
Brutális drágulás a magyar boltokban: ez kerül 226 százalékkal többe
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lakások budapest margit-híd