Prémium

Tagjainak vagyonát védve halasztja el a többportfóliós rendszer bevezetését az AEGON Magánnyugdíjpénztár (x)

Portfolio
Az Egyesült Államokban 2007 nyarán kirobbant jelzálogpiaci válság okozta problémák sajnos nem múltak el: 2008 elején a tavalyinál nagyobb árzuhanásnak lehettünk tanúi a világ tőzsdéin.
A magánnyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerének idei bevezetése így nem szerencsés, hiszen a magas részvényarányú portfólióba besorolt ügyfelek megtakarítása ezzel nagyobb mértékben csökkenhet, mintha minden maradna a régiben. A választható portfóliós rendszerről néhány éve született törvény - a fejlett országok pénztárainál alkalmazott magasabb részvénysúlyú portfóliók mintájára - a magánnyugdíjpénztáraknak 2009-től Magyarországon is kötelező bevezetni.

A rendszer lényege, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok a törvény szabta korlátokon belül szabadon dönthetnek arról, hogy megtakarításaikat a három felkínált befektetési csomag (Klasszikus, Kiegyensúlyozott és Növekedési portfólió) közül melyikbe fektessék. Ha a tagok lemondanak a döntésről, akkor a nyugdíjkorhatárig hátralevő éveik számától függően a pénztár automatikusan besorolja őket a törvény által meghatározott portfólióba.

A bevezetést több pénztár tervezte idénre, ám néhányan elővigyázatosságból inkább kivárnak 2009-ig. Az AEGON Magánnyugdíjpénztár is úgy döntött, hogy 2008 júliusról 2009 januárjára halasztja azt. Noha a nyugdíjcélú megtakarítások hosszú távú befektetések, az AEGON szakemberei szerint az óriási részvénypiaci bizonytalanság és a jelentős idei részvény-áresés nem kedvez a választható portfóliós rendszer korai bevezetésének, mely megkötné a vagyonkezelő kezét. Az új rendszerben a növekedési portfólióban - amelybe a magánpénztári tagok több mint 80 százaléka kerül be fiatal életkora alapján - viszonylag magas részvényarányt ír elő a jogszabály. Ezt a megkötést nem szívesen vállalnák a jelenlegi helyzetben. A magyar állampapírok hozama magas szinten van, így részarányuk jelentős csökkentését a sokkal magasabb kockázatot hordozó részvényekkel szemben most nem tartják indokoltnak.

Persze kérdéses, hogy javul-e a helyzet 2009-re (szakértők szerint nem várható gyors emelkedés). Az elhalasztott rendszer-bevezetés mindenesetre védi a tagok érdekeit és próbál egy kis időt nyerni a befektetők részére. Ugyanakkor a jelenlegi befektetési politika lehetőséget ad az AEGON vagyonkezelőjének, hogy ha a nemzetközi részvénypiaci környezet stabilizálódik, akkor a magasabb hozam érdekében egy jelentősebb részvényhányad felé mozduljon el. Ezzel a pénztártagok ugyanúgy részesedhetnek az esetlegesen helyreálló részvénypiacok - állampapíroknál magasabb - hozamából akkor is, ha a többportfóliós rendszert csak 2009-től indítják el.

Az AEGON másik pénztári ága, az Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai már közel 8 éve választhatnak életkoruknak, hozamelvárásaiknak és kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelően befektetési portfóliót. A törvényi szabályozás ott sokkal rugalmasabb keretet biztosít a portfólióváltásra (míg a magánpénztár esetében 6 havonta, addig az önkéntes pénztárban akár 2 naponta is kérhet a tag portfólióváltást), így a fentiekben részletezett befektetési körülményekre a tagok aktívan reagálhatnak, és kivédhetik a részvény-kötvény árfolyamváltozások negatív hatását.
(X)
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kep_szoveg