Prémium

Energiahatékony házak téglából (x)

Portfolio
Energiatakarékos, környezetbarát, gazdaságos ház, egészséges lakóklímával
Aki a jelenlegi gazdasági helyzetben építkezésbe kezd, jól át kell gondolja, milyen anyagokat, technológiákat használ. Nem csupán azért, mert a komoly energetikai előírásoknak meg kell felelni, hanem saját érdekében is: a rövid távon versenyképes termékmegoldásoknak gazdaságos fenntartást kell biztosítani.

Az ún. energiahatékony téglaházak koncepciója az energiaveszteséget hatékony hővédelemmel csökkenti, másrészt az energiaellátás terén a megújuló energiahordozókra épít.
A téglaépítésű, alacsony energiafelhasználású házakat a beépített tégla tulajdonságaiból adódó optimalizált fenntartási költségek és a megfizethető építési költségek teszik széles rétegek számára elérhetővé.

Az energiahatékony téglaházak megvalósítják az optimális energiafelhasználás, a környezetkímélő szemlélet, az építés és fenntartás során is lényeges gazdaságossági szempontok és az egészséges lakóklíma összhangját. A koncepció e négy tényező szempontjából vizsgálja az épületet.

Energiamegtakarítás

A fosszilis energiahordozók fogytán vannak, így indokolt komolyan fontolóra venni a megújuló energiahordozók használatát.
A Magyarországon rendelkezésre álló energiahordozók mennyiségét, a megújuló energiaforrások használatának elterjedtségét és a magyar építési szokásokat figyelembe véve az energiahatékony téglaépület külső falának ideális "U" értéke 0,30 - 0,35 W/m2K közé esik. Mivel a külső fal befolyása a primerenergia szükségletre az energiahatékony háznál igen alacsony, ezért ésszerűtlen a fal további hőszigetelése. Jobb beruházásnak tekinthető az olyan energiahatékony fűtési rendszer, amely eltekint a fosszilis tüzelőanyagok használatától. Így energiát takarítunk meg és a környezetet is védjük.
Ökológiai kérdések
Az épületek hűtése és fűtése a CO2 kibocsátás 7,9%-át okozza.
Az EB szerint az építési szektor rendelkezik (a viszonylag kis 7,9%-os részarány ellenére) a legnagyobb energia és CO2 megtakarítási potenciállal. Az építési koncepció és a fűtési mód szerinti különbségek óriásiak lehetnek, ám az energiahatékony épületeknél alacsony értékek tapasztalhatóak.

Gazdaságosság

Nem minden épületkoncepció, amely építési és energiatechnikai szempontból egyaránt kivitelezhető, egyben gazdaságos is. Az energiahatékony téglaházaknál az épület egészét figyelembe vevő megközelítésnek köszönhetően a hővédelem és az energiaellátás gazdaságilag optimalizált, így a megtakarításokhoz minden épületkomponens hozzájárul.
Az energiaköltségek értékelésénél a fűtési költségek mellett különösen a melegvíz-készítés és szellőztetés költségeinek van jelentősége. Házvásárlás esetén éppen ezeket szokás figyelmen kívül hagyni. Szélsőségesek lehetnek a használt energiahordozók árai a melegvíz-készítés területén. A szükséglet a használói szokásoktól függ és nem kompenzálható hőszigeteléssel. Amennyiben itt a fűtés árammal történik, négyszer olyan magasak is lehetnek a költségek, mint pelletfűtés esetén.

Életminőség

Az építőanyagok komoly befolyással bírnak a beltéri levegő minőségére. Vizsgálatok bizonyították, hogy a tégla - mint természetes anyag - különösen jó tulajdonságokkal rendelkezik e téren is.
A téglafalak tárolják a légnedvességet, így szerepet játszanak az egészséges páratartalom fenntartásában. Hőtároló tömegük révén tompítják a hőingadozásokat télen és nyáron.
Az energiahatékony téglaház kiváló lakókomfortot nyújt, a vakolt masszív téglafalak kellemes belső klímát biztosítanak egész évben.

Az energia-megtakarítás, klímavédelem és gazdaságosság befolyásolja az építészeti tervezést is. Az energiahatékony téglaház tervezése azonban a technikai követelmények mellett az esztétikai követelményeknek is maximálisan eleget tesz, építészeti szempontból minimális kötöttséget jelent.

A Wienerberger által kifejlesztett POROTHERM PROFI téglatechnológiának köszönhetően gyorsabb, gazdaságosabb és kiemelkedő hőszigetelő képességű falazat készíthető. Az innovatív POROTHERM PROFI DRYFIX falazási rendszer újszerűségét és hasznosságát az Innovációs Nagydíj Pályázaton kiemelt elismeréssel díjazták.

A POROTHERM PROFI falazási technológiáról bővebb információk a http://www.wienerberger.hu weboldalon találhatók.
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
DurerPark_05