Prémium

Nyerni fog a lottón? Így fektessen be négymilliárdot! (x)

Portfolio
Az utóbbi években időről-időre nagyobb összegek kerülnek megnyerhető közelségbe lottó-nyereményként. A hosszú halmozódás miatti nyereményalap-emelkedésével immár olyan összegek birtokosainak mondhatják magukat a szerencsések, melyek elérik a jelentős vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfelek megtakarítási szintjét. Mit kell tenni a hirtelen megnyert óriási összeggel? Az alábbiakban a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking elemzését tesszük közzé.
Elmondhatja mindenkinek?

A lottóötös megütése - különösen ilyen nagy nyereménynél - nagy szerencse, ugyanakkor igen komoly felelősség, valamint - a tapasztalatok szerint - rendkívüli lelki terhet is jelenthet. Komoly dilemma, hogy a nyertes kivel ossza meg örömét (vagyonát), nehéz értelmezni a milliárdos nagyságrendű összeg valós értékét, és végül - de nem utolsósorban - a nyeremény befektetése sem olyan egyszerű feladat, mint ahogy az elsőre látszik. A legrosszabb megoldás - melyre bizony Európában több példát is lehetett látni - a nyereményről első felindulásban boldog-boldogtalant értesíteni (ez jelentős biztonsági kockázatokkal is járhat), valamint tervezés nélkül azonnal megkezdeni az összeg költését - mi több családtagok, ismerősök közötti szétszórását - például méregdrága luxuscikkek vásárlásával.

A Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking nagy tapasztalattal rendelkezik a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek befektetéseinek kezelése, a portfolió-építés, a kockázatkezelés területén. Ezen túl kényelmi- és kiegészítő szolgáltatásaival teljes körben képes segítséget nyújtani az előzőekben említett problémák zökkenőmentes megoldásában. A pénzügyi kérdésekre fókuszálva a következő ajánlásokat fogalmazza meg ügyfelei számára:

Hova érdemes befektetni?

A vagyon egyrészt felelősséget is jelent a magunk, a szűkebb környezetünk, tágabb értelemben a teljes társadalom irányába, annak megőrzése, valamint a kockázatok kezelése melletti gyarapítása a legfontosabb feladat. A kiemelkedően magas vagyon birtokában is meg kell őrizni a költség/haszon alapú gondolkodás mindennapos, jól bevált gyakorlatát. Az FWR tanácsadói egy komplex befektetési modellt ajánlanak a jelenleg közel négymilliárdos potenciális nyeremény befektetésére:

Nyerni fog a lottón? Így fektessen be négymilliárdot!
A portfolió meglehetősen konzervatív, hiszen a pénzpiaci - éven belüli lejáratú kötvények - valamint az éven túli lejáratú kötvények együttes súlya 70%, azaz a portfolió majdnem 3/4-ét tőkegarantált termékek teszik ki. A részvény típusú befektetések aránya mindössze 15%, ahogy az alternatív eszközök aránya is. A két utóbbi eszközcsoport relatív alacsony súlyát a jelenlegi tőkepiaci környezet mellett az indokolja, hogy egy milliárdos nagyságrendű vagyon befektetése során már nem az "eredeti tőkefelhalmozás" a cél (hiszen ez már megtörtént), hanem a vagyon megőrzése (inflációt elérő hozam), illetve a kockázatok kezelése melletti gyarapítása (inflációt meghaladó hozam). A pénzpiaci és kötvény kitettség ez előbbi, míg a részvény és alternatív befektetések az utóbbi cél elérésére szolgálnak.

Milyen értékpapírokat érdemes választani?

Az egyedi értékpapírok kiválasztása során a pénzpiaci és kötvény kitettség terén egyértelmű a hazai állampapírok döntő súlya, hiszen a jelentős fejlett piacokon kialakult (kvázi 0 szintű) hozamokhoz mérten jelentős hozamot, sőt pozitív reálhozamot (inflációt meghaladó hozam) biztosítanak. A választás oka tehát egyértelmű; már a tőkegarantált eszközök is képesek a vagyon megőrzésén felüli hozamot produkálni. Ehhez további pozitív eredményt hozhatnak részvények, melyet az OTP részvényei, illetve egy koreai részvény-piacon befektető részvény alap testesít meg. A hazai bankot nem kell különösebben bemutatni, mindenki ismerheti jól, a portfolióban való szereplését az indokolja, hogy a nyomott piaci hangulatban kissé alulértékeltnek ítéljük meg.

Nyerni fog a lottón? Így fektessen be négymilliárdot!
Akár már rövidtávon is jó nyereséggel kecsegtet ez a spekulatív jellegű befektetés. A részvény- kitettség másik eleme viszont inkább stratégiai időtávra szóló befektetés, ahol a dél-koreai gazdaságban rejlő potenciál (gondoljunk bele, itt jegyzik többek között a Samsung, a Hyundai, az LG, a Daewooo, a Hankook részvényeit) részvényárakra gyakorolt pozitív hatását igyekszünk ügyfeleink számára nyereségként realizálni.

Olaj, amin nem lehet elcsúszni?

Az alternatív befektetések egy része olajra épül. Az olaj önmagában igen komoly kockázatot hordoz, azért döntöttünk két termék egyidejű használata mellett. Ennek oka az, hogy a két termék az olaj piacán két különböző földrajzi térségben kereskedett határidős jegyzésre épül. Európában (Brent) az utóbbi időben jellemzően magasabb a jegyzésár, mint az USA-ban (WTI), ezért olyan termékek vétele mellett döntöttünk, melyek közül az egyik a Brent csökkenése esetén hoz nyereséget, míg a másik a WTI emelkedése esetén mutat pozitív árelmozdulást. Tehát a két termék együttes használata okán nem az olaj tényleges ára a lényeges a befektetés eredményessége szempontjából, hanem a közöttük lévő különbség.

Ha csökken a különbség a két termék együttes teljesítménye pozitív, ha viszont nő a különbség, a két terméken veszteség keletkezik. A különbség változása jóval kisebb változékonyságot mutat, mint az olaj árának ingadozása, ezért a két termék együttes kockázati jóval alacsonyabb, mint az egyes egyedi termékek kockázata. Ezek után nem nagy meglepetés, hogy a különbség fokozatos csökkenésére számítunk. Az alternatív kitettség harmadik eleme egy származtatott alap, ahol az alapkezelő befektetési döntéseit szinte a teljes elérhető termékpalettán hozza meg. Az alap melletti döntést az elfogadható kockázatok mellett elért folyamatos jó teljesítmény indokolja, valamint az, hogy az alap teljesítménye a kötvény és a részvénypiaccal is csak alacsony korrelációt mutat - ahogy az általában az alternatív befektetési termékektől elvárható. Ez utóbbi megállapítás az olajra épülő termékekre is igaz.

Dollár, euró, forint?

Amint látható, a portfolió egészének 22,5%-a dollárban jegyzett termék, ami kockázatot, és egyben hozam-lehetőséget is jelent. A dollárban jegyzett termékek forintban mért hozamára a forint gyengülése a dollár ellenében pozitívan hat, ahogy az is, ha az euró gyengül a dollárhoz mérten, miközben a forint stabil marad az euróval szemben. Miután Magyarországon jelentős makrogazdasági kockázatokat látunk - bár az államcsőd eseménye gyakorlatilag kizárható -, a dollár alapú befektetések pozitívan hatnak az elérhető nyereségre.

Az FWR által aktívan kezelt portfolió (a bevezetőben említett feltételek és a mindenkori piaci szituációnak megfelelő összetételben) teljesítményét 2008.03.10-e óta mérjük, követjük. A teljesítmény tehát nem egy teoretikus, statikus portfolió teljesítményét, hanem az idők során heti felülvizsgálattal, aktívan kezelt portfolió valós teljesítményét mutatják, összevetve a hazai részvény-piaci (BUX) és kötvény-piaci (MAX) indexek teljesítményével.

Személyre szabott ajánlatért kérjük, keresse a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking befektetési tanácsadóit!

(x)
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
bmw
GettyImages-1233556785
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
újrahasznosítás hulladék logó