Prémium

Termék fel- vagy összeszerelése (x)

Portfolio
- a német szabályozás összehasonlítása a magyar szabályokkal
Bár a hozzáadott érték adó rendszere az Európai Unión belül erősen harmonizáltnak tekinthető, a gyakorlatban mégis gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a két érintett tagállam szabályozása az adott tranzakciót eltérően ítéli meg. A következőkben is egy ilyen esetet mutatunk be.

Magyar szabályozás
A magyar áfa-törvény előírásai alapján azon termék értékesítése, amely olyan fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgál, amelyet az értékesítő maga vagy más végez, termékértékesítésnek minősül. A termék értékesítésének teljesítési helye ebben az esetben az a hely, ahol a termék fel- vagy összeszerelése, ill. annak üzembe helyezése történik.

Német szabályozás

A magyar szabályozással ellentétben a német áfa-törvény az ilyen esetekben különbséget tesz a termék szerelésével járó termékértékesítés (Werklieferung) és a terméken végzett szerelési szolgáltatás között (Werkleistung). Az értékesítő mindkét esetben egy díjat számláz a beszerző felé, a termék árába beépíti az elvégzett szolgáltatás díját is, a szabályozás mégis eltérően kezeli a tranzakciókat.

A két fogalom elkülönítése elsősorban minőségi kritériumok alapján történik, az a meghatározó, hogy a szerelés, javítás során a szolgáltatásnyújtó anyagokat vagy segédanyagokat használ-e tevékenysége során. Mennyiségi kritériumok (pl. az elvégzett munka ill. a felhasznált anyagok értéke) nem játszanak meghatározó szerepet a tranzakció adójogi megítélésében. A gyakorlatban az adózók számára ezért gyakran nehézséget okoz annak eldöntése, hogy az általuk elvégzett munka termékértékesítésnek, vagy szolgáltatásnyújtásnak minősül-e.

Tekintettel arra, hogy 2010-től, a szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozó előírások változásától ennek megnőtt a jelentősége, a német pénzügyminisztérium 2012 decemberében kiadott egy tájékoztatót a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás elkülönítésével kapcsolatosan a terméken végzett javítási munkák esetében. A tájékoztató szerint termékértékesítésből kell kiindulni abban az esetben, ha a javítás ellenértékének több mint 50%-át a felhasznált anyagok ellenértéke teszi ki.

A tájékoztató nem ad azonban iránymutatást azon szolgáltatásokkal, ill. termékértékesítésekkel kapcsolatban, amelyek egy termék első összeszerelésére, vagy üzembe helyezésére vonatkoznak.


Termék fel- vagy összeszerelése
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyarorszag-magyar-gazdasag-tozsde-adat