Prémium

Így lesz egy kis magyar cég az orvostudomány egyik úttörője (x)

Portfolio
Az Izotóp Intézet Kft. története az egyik magyar Nobel-díjas vegyész, Hevesy György munkásságáig nyúlik vissza, hiszen éppen azzal a területtel foglalkoznak, amit ő alapozott meg. A világ 80 országába exportálják termékeiket és szolgáltatásaikat a gyógyszerkutatástól kezdve a nukleáris orvostudományi felhasználáson keresztül az ipari megoldások területéig. Lakatos Mihállyal, az Izotóp Intézet Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Portfolio: Az Izotóp Intézet Kft. nagyon speciális területeken dolgozik. Mesélne egy kicsit arról, hogyan alapították a vállalatot, honnan jött az ötlet, hogy sugárzó anyagokkal foglalkozzanak?


Így lesz egy kis magyar cég az orvostudomány egyik úttörője

Lakatos Mihály: Tágabban értelmezve a cég története Hevesi György Nobel-díjas vegyészig nyúlik vissza, aki a tudomány legnagyobbjai közé tartozik. Ő ismerte fel ugyanis a radioaktív izotópos nyomjelzés módszerét, ami a nukleáris orvostudomány egyik alapját jelenti. A '60-as évek után létrejött a Magyar Tudományos Akadémián belül egy munkacsoport, ami ezzel kezdett el foglalkozni. Később létrehozták az Izotóp Kutatóintézetet, ami aztán 1993-ban kettévált: innentől kezdődik az Izotóp Intézet Kft. története, amely már piaci alapon nyújt szolgáltatások és gyárt termékeket, az alkalmazott kutatásért és a gyártásáért felel. Időközben az Izotóp Intézet meg is szűnt. Az Izotóp Intézet Kft. mára 3 milliárd forint bevétellel rendelkezik évente, aminek a 80 százaléka exportból érkezik, a termékeket és szolgáltatásokat a világ 80 országába szállítjuk. A cég megalapításakor az árbevétel még csak 250 millió forint körül alakult.

P.: Melyek az említett termékek és szolgáltatások, amelyekkel jelenleg foglalkoznak?

L. M.: Egyrészt a nukleáris medicina területén vagyunk jelen, ami például egyes daganatos betegségek gyógyításánál, tünetek kezelésénél kerül előtérbe. Egy másik ilyen nagy üzleti terület a gyógyszerkutatóknak nyújt szolgáltatásokat. Ugyanis a gyógyszeriparban sokszor szükség van arra, hogy bizonyos molekulákat megjelöljenek - jelen esetben sugárzó anyaggal - és nyomon tudják követni, hogy abból a molekulából mi lesz. Így ki lehet deríteni, hogy a megjelölt vegyület beépül, vagy nem épül be a szervezetbe, lebomlik-e, vagy nem, illetve milyen gyorsan bomlik le. A harmadik nagyobb üzletága a cégnek a technológiáink és kutatásaink ipari felhasználásával foglalkozik. Ilyen például, amikor a nagy gáz- olaj- vegyipari vezetékek hegesztéseit kell ellenőrizni, hogy azok kellően tömörek, jók-e, vastagságuk megfelelő-e. Ez úgy működik, hogy az egyik oldalon van egy sugárforrás, a másik oldalon pedig egy detektáló eszköz, így meg tudják állapítani, hogy a kettő között mekkora a távolság. Ez a technológia arra is képes, hogy pontosan megadja például egy bevonat vastagságát.

P.: Említette, hogy számos országba exportálnak. Hogyan kezelik az exportkockázataikat?

L. M.: Egyrészt akkreditíveken keresztül bonyolódik az exportügyleteink egy jelentős része, különösen azokon a területeken, ahol nagyobb kockázatokkal kell számolnunk. Másrészt eléggé kipróbált, megbízható partnerhálózattal dolgozik a cég. Ezzel együtt mindig jelentősek a kintlevőségek, de a legnagyobb kintlevőségünk, arányait tekintve, magyar szereplőknél van.

P.: Milyen forrásokból tudnak beruházásokat végrehajtani?

L. M.:Ennek kapcsán fontos elmondanom, hogy bár gyártásról beszélünk, de rendkívül kicsi, milligrammokban mérhető mennyiségű anyagokról van szó. A sugárzó anyagokhoz nem íróasztalnyi méretű eszközökre és berendezésekre van szükségünk. A sugárzó anyagokat speciális fülkékben kell kezelni, amelyeken belül úgynevezett manipulátorkarokkal dolgozunk. De éppen most fejeződik be egy jelentős beruházásunk, amit saját és banki finanszírozással hajtottunk végre, ez a légtechnika és a gyártási terület korszerűsítésére irányult. Ennek lényege, hogy a sugárzó anyagokat egy zárt rendszerben kell kezelni, de az anyagok egy részének el kell hagynia a gyártóterületet. Így a csillebérci üzemünkben a nagy mennyiségű levegő, és a gyártás során keletkező anyagok egy 80 méter magas kéményen, szűrőn keresztül hagyják el a gyártóterületet. A beruházás a környezetterhelés csökkentését is szolgálja. Roppant szigorú jogszabályokban határozzák meg a környezetterhelési határértékeket: ennek többszöröse, ami az egészségre káros lenne, de még a szabályozásban szereplőnél is jóval kisebb, amekkora környezetterhelést a cég okoz.

P.: Gondolkozik-e már most azon, hogy a későbbiekben kinek adhatja át a stafétabotot?

L. M.: Magam is végigjártam a ranglétrát, régóta dolgozom a cégnél, de éppen most újították meg a megbízatásomat további 5 évre, így rövid távon nincs napirenden ez a kérdés. Ugyanakkor a fiatalok már itt vannak, és folyamatosan fejlődnek, közülük kerülhetnek ki az új vezetők.

Így lesz egy kis magyar cég az orvostudomány egyik úttörője
A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, a CIB Bank Zrt.

Mit mond a szakértő?

Így lesz egy kis magyar cég az orvostudomány egyik úttörője
Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Egyedi, versenyelőnyt biztosító tudásbázis. - Elméleti tudás sikeres alkalmazása üzleti vonalon. - Megbízható partneri hálózat megteremtése.

(x)
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019