Prémium

Így lesz bátor lépések után veszteségből nyereség (x)

Portfolio
A 63 éve alapított Anilin Zrt. eredetileg állami hátterű cégként működött, ami viszonylagos biztonságot jelentett a társaság számára. A rendszerváltás után azonban hatalmas kihívásokkal kellett szembenézniük az újonnan kialakult éles versenyhelyzetben, így jelentős átalakításokra kényszerültek: ekkor fordultak először a távol-keleti piacok felé. Ez a struktúra egy darabig jól működött, azonban a 2000-es évek első felében veszteséges évek következtek, így újra át kellett szervezni a társaságot. A 2008-as válságot így könnyebben vészelte át a frissen átalakított és megerősített vállalat, azóta folyamatosan nő a forgalma és minden évet nyereséggel zárnak. Goreczky Lászlóval, az Anilin Zrt. kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.
Portfolio: Mivel foglalkozott a cég kezdetekben, honnan indultak és hol tartanak ma?


Így lesz bátor lépések után veszteségből nyereség

Goreczky László: Az Anilin Zrt. gyökerei régre nyúlnak vissza, ugyanis 1952-ben alapították, tehát idén júliusban már 63 éves lesz a cég. Az Anilin állami cégként termelőeszköz-kereskedelmi vállalat volt, amelynek megvolt az államilag megszabott termékköre és piaca. Elsősorban az könnyűipari termelőcégek számára importált színezőanyagokat, színezékeket, pigmenteket, valamint a gyártásához szükséges egyéb segédanyagokat.

Ezek olyan termékek voltak, amelyeket Magyarországon abban az időben nem gyártották, főleg az akkori Nyugat-Európából, valamint egy részét a szocialista KGST térségből lehetett behozni. Ebben az időszakban a könnyűipar Magyarországon prosperáló terület volt, ebbe beletartozott a textil-, a papír-, a bőripar, hatalmas vertikumok voltak Magyarországon. Mindez a cégnek megfelelő hátteret, biztonságot jelentett.

Ez az állapot 1952-től egészen 1989‒90-ig tartott, amikor is jött a rendszerváltás, és a társaságnak szembesülnie kellett a piacgazdaság kihívásaival, a cég egyik napról a másikra éles versenyhelyzetben találta magát. A külföldi vegyipari cégek elkezdték direktben kínálni és árulni a vevőknek a termékeket, létrehozták itt a kereskedelmi egységeiket, így az Anilin folyamatosan veszítette el egyrészt a beszállítói oldaláról a termékeit, így viszont a másik oldalon a vevőket is. Ez volt az első olyan nagy váltás a cég életében, hogy el kellett dönteni: hogyan tovább.

Végül arra alapozva, hogy a cég jól képzett műszaki stábbal, megfelelő, sok-sok éves szakmai tapasztalattal rendelkezett, úgy döntöttünk, hogy mi is megpróbáljuk megkeresni ezeket a termékeket alternatívaként más gyártói, beszerzési forrásokból. Akkor merült fel először a társaságnál a távol-kelet felé történő nyitás, és találtunk olyan partnereket Kínában és Tajvanon, akik hasonló termékeket gyártottak, mint a nagy nyugat-európai konszernek. Így elkezdtünk a saját kockázatunk és magunk finanszírozásában termékeket vásárolni, felépíteni a saját termékkínálatunkat és ezekkel direktben elindultunk a vevők felé, mint egy igazi kereskedelmi társaság. Ez volt az első igazi nagy váltás a cég életében.

P.: Ezek szerint nem ez volt az egyetlen nagy váltás. Mi következett ezután?

G. L.: A '90-es években lezajlott váltás után a cég egy darabig jól működött, majd főleg a 2000-es évek legelején a cégvezetésben problémák adódtak, elszaladtak a költségek és a társaság folyamatosan veszteséges lett. Elég jelentős, több mint 200 milliós veszteséget halmozott fel az évek folyamán, és ez 2008 elejére odáig fajult, hogy a cégnek komoly likviditási problémái adódtak. Ezért 2008 áprilisában jelentős változás következett be a cég életében, ami a legfőbb vezetés cseréjét jelentette, és a cég struktúrájában és költség szerkezetében is komoly átalakítás történt. Ez a folyamat néhány hónap alatt le is zajlott.

P.: Hogyan érintette a frissen átalakított céget a válság?

G. L.: Magyarországra 2008 ősze, vége felé gyűrűzött be a válság, de ez a cég éppen fél évvel előtte indított el egy maga által kikényszerített belső strukturális átalakulást, ennek következtében a költségeket komolyan felülvizsgáltuk és drasztikusan csökkentettük. Ennek következtében minket szerencsére úgy ért a válság, hogy erre az időpontra sikerült helyreállítani a cég pénzügyi stabilitását, teljes mértékben pozitív lett a cash-flownk.

Ezután érkezett el a válság. A cég megfelelő anyagi biztonsággal rendelkezett, a szállítópartnerek felé is tudta tanúsítani, hogy megbízható partner, így 2008 végét a cég lejárt szállítói tartozások nélkül zárta, ami egy válság időszakában nagyon fontos tényező a beszállítóknál. Másrészt a cég még tavasszal jelentősen változtatott a termékszerkezetén, ennek következtében nagyon szerencsésen átvészelte az egész válságot, és 2008 óta minden évben folyamatosan nőtt a forgalma és azóta minden évben nyereséges volt.

Az átalakítást megelőző és a válság utáni időszakban a CIB mindvégig az Anilin mögött állt. A CIB-nél folyamatosan fenntartunk egy forgóeszközhitelt, és ezt a bank akkor sem mondta fel, amikor a 2000-es évek közepén éveken keresztül veszteséges volt a társaság, és látszott, hogy komoly likviditási problémákkal szembesültünk. Amikor 2008-ban elindítottuk ezt a strukturális váltást, megkerestük a CIB-et, és ezt jeleztük is nekik és vázoltuk az új vezetés elképzeléseit. A CIB vállalta továbbra is az Anilin finanszírozását, miközben körbenézve az összes többi bank elutasította a céget. Amikor a bank látta 2009 után, hogy a pozitív változás valóban bekövetkezett, és az Anilin további növekedéshez még újabb forrásra van szükség, akkor ezt is biztosította számunkra.

P.: Mik a tervek a közeljövőre nézve?

G. L.: Az Anilin régen saját tulajdonban álló raktárbázissal rendelkezett, amikor azonban a '90-es évek végén likviditási problémák jelentkeztek, ezt el kellett adnia. Most viszont ennek egy részét visszabérli a társaság. Olyan elképzeléseink vannak, hogy esetleg ismét megpróbálunk saját raktárt létrehozni, illetve új irányokat és lehetőségeket keresünk, más típusú termékek készletezésén és raktározásán is gondolkozunk.

P.: Tervezik-e már, hogy a jövőben kinek adhatják át a Stafétabotot?

G. L.: Lényegében ketten, Götz János úrral, az igazgatóság elnökével vezetjük a céget, és mindketten a 60-as éveinkben járunk. Az a tapasztalatom, hogy Magyarországon egy ilyen, kisebb méretű cégnél egy külső menedzser bevonása nem lenne jó megoldás. Ez nagy, tőzsdei cégeknél működik, de kkv-knál még nehezen elképzelhető Magyarországon. Így vagy családon belül oldjuk meg a kérdést, vagy értékesítjük a vállalkozást, de egyelőre még nem döntöttünk erről a tulajdonostárssal. Az az elképzelésünk, hogy amíg lehet, addig változatlanul vezetjük a céget, és úgy érezzük, hogy egy darabig még aktívak tudunk maradni, és ezen idő alatt fogjuk meghozni a döntésünket.

Mit mond a szakértő? Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Folyamatosan megújulás képessége - Piac érzékeny stratégiai váltások - Értékteremtő válságkezelés

Így lesz bátor lépések után veszteségből nyereség



Így lesz bátor lépések után veszteségből nyereség
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg