Prémium

Kinek éri meg és kinek nem a babaváró támogatás? (x)

Portfolio
Július elejével igényelhető a 10 millió forintos babaváró támogatás, amelyet sokan a személyi hitelek Szent Gráljának tartanak és bátran mondhatjuk, hogy jó okok vannak erre. Ugyanakkor nem mindenkinek lesz nyerő választás a babaváró hitel. A Bank360 vette górcső alá az eseteket.
10 millió forint szabad felhasználásra, ingatlanfedezet nélkül, 20 éves futamidőre, kamatmentesen. Ha több gyerek születik, a hitel vissza nem térítendő támogatássá válik. Mindezek alapján egyértelműen kiemelkedő finanszírozási lehetőséget kapnak azok, akik megfelelnek a babaváró támogatás igényléséhez támasztott feltételeknek, ugyanakkor a Bank360 felhívja a figyelmet: az ördög a részletekben rejlik és csak az egyedi helyzetünk alapján állapíthatjuk meg biztosan, hogy megfelelő eszköz lesz-e nekünk az új állami kölcsön.

Az alábbi esetekben szinte biztos, hogy jó választás lesz a babaváró támogatás:

1. Ha tényleg akarunk gyerekeket

Egyértelmű, hogy már egy gyermek vállalásával is megveri a piaci személyi kölcsönöket a babaváró támogatás, hiszen ekkor a 10 millió forintos hitel kamatmentes marad, mindössze a kezelési költséget kell évente fizetnünk, ráadásul a törlesztés is szünetel három évig.

Még jobb a helyzet, ha több gyermek születik a hitel felvétele után, hiszen a második gyermek születésével az állam a meglévő tartozásunk 30 százalékát elengedi (legjobb esetben 3 millió forintot) és tovább szünetel a törlesztés. A harmadik gyerek érkeztével válik vissza nem térítendő állami támogatássá a kölcsön, hiszen ekkor a fennmaradó tartozást is eltörlik.

2. Ha csak az alacsonyabb törlesztőrészlet fér bele, de nagy összegre van szükség

Már az első gyermek születése után is igen kedvező törlesztőrészletet fizethetünk a piaci ajánlatokhoz képest, hiszen az a jelenlegi információk szerint havonta kevesebb mint 50 000 forint lesz törlesztő, egészen pontosan 41 666 forintot kellene fizetni, továbbá a kezelési költséget.

Ehhez képest a piaci kamatozású személyi hiteleknél legfeljebb 8 éves futamidővel tudunk kölcsönt felvenni, ami nagyobb havi törlesztőrészletet eredményez. A Bank360 kalkulációi szerint a legkedvezőbb kölcsönök esetében is több mint 130 000 forintot kellene kifizetni egy ekkora hitelért havonta, vagy lakáshitelt vehetünk fel, ami viszont csak ingatlanfedezettel igényelhető.

3. Ha nem szeretnénk kockára tenni az ingatlanunkat

A babaváró támogatás nagy előnye, hogy ingatlanfedezet nélkül kaphatunk akár 10 millió forintot és ahogy láttuk, a törlesztőrészlet is bátrabban vállalható. Jó választás lehet tehát azoknak a családoknak, ahol ódzkodnak a jelzáloghiteltől, de szükség lenne egy nagyobb összegű hitelre.

Szabad felhasználású lakáshitelnél ráadásul bonyolultabb és drágább az igénylési folyamat, hiszen meg kell becsültetni a fedezetként szolgáló ingatlant is, a teljes ügyintézés pedig gyakran akár százezrekbe is kerülhet. Ilyen költségekre a babaváró támogatásnál nem kell számolnunk.

4. Ha nem tudjuk megszerezni a prémium kamatkedvezményeket

Még akkor is az egyik legolcsóbb kölcsön a babaváró támogatás, ha nem születik gyerek a családban az igénylést követő 5 éven belül. Ekkor ugyanis nagyjából 8 százalékkal kamatozik tovább a hitel, amivel viszont még mindig az egyik legolcsóbb ajánlat más személyi kölcsönökhöz viszonyítva.

Összehasonlításképpen: a legkedvezőbb személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója a Bank360 kalkulációi szerint most 6,9 százalék. Ahhoz viszont, hogy ilyen kamat mellett vehessünk fel hitelt, legalább nettó 250 000 forintos igazolt jövedelemre és legalább 7 millió forintos hitelösszeg igénylésére van szükség.

Ezek után adódik a kérdés:tényleg van olyan élethelyzet, amikor inkább más típusú kölcsönt érdemes választani? A Bank360 szerint igen, leginkább akkor, ha egyébként nem tervezünk gyereket, de felhasználnánk az ingatlanfedezet nélkül igényelhető 10 millió forintot.

1. Ha nagyon magas a havi jövedelmünk

A fenti példákból már ki lehetett találni: akinek nem akadály havonta nagyobb összegek megmozgatása, de mégis szüksége van 10 millió forintra, gyereket viszont nem akarnak vállalni, jobban megéri a piaci kamatozású személyi kölcsön, hiszen akár 7 százalékos THM alatt is találhat ajánlatokat. Igaz, az igényléshez szükséges a már említett havi nagyjából 280 000 forintos igazolt jövedelem, hiszen a törlesztőrészlet több mint 130 000 forint.

2. Ha hamarabb is vissza tudjuk fizetni a kölcsönt

Vannak előnyei a 20 éves futamidőnek, ugyanakkor fontos észben tartani: nagyon sok pénzt fizetünk ki feleslegesen kamatra ennyi idő alatt, ha nem születik gyerek. A Bank360 számításai szerint gyerek nélkül a teljes konstrukció 18 millió forintba kerül 20 éves futamidővel és 10 millió forintos hitelösszeggel. Ezzel szemben a piaci személyi kölcsönök közül a legkedvezőbb ajánlatoknál 13 500 000 forintnál nem fizetünk többet.

3. Ha nincs megtakarításunk, vagy nem tudunk nagy összeget gyorsan megmozgatni

Szintén abban az esetben érdemes elkerülni a babaváró támogatást, ha nem lesz gyerekünk, de nagyobb megtakarításunk sincs. Ha 5 év alatt nem teljesítjük a feltételeket, egy összegben kell visszafizetnünk a kamattámogatást, amely akár 2,2 millió forint is lehet. Erre mindössze 120 napot ad a jogalkotó, amely maximum 24 hónapos részletfizetésre módosulhat, ám a részlet így is 91 666 forint lesz.

4. Ha nem okoz problémát az ingatlanfedezet és lakásra kellene a pénz

Nagyobb összeget akár szabad felhasználással is felvehetünk, amennyiben van ingatlanfedezetünk. Biztonságos, kiszámítható, fix kamatozású 10 milliós kölcsönöket 20 éves futamidőre már 6,78 százalékos THM mellett is találhatunk, amivel a törlesztőrészlet 74 913 forint havonta. Ha kicsit nagyobb kockázatot vállalunk és 10 éves kamatperiódusú kölcsönt választunk, már 4,58 százalékra csökkenthetjük a hiteldíjmutatót, ami 63 211 forintos törlesztőrészletet eredményez.

Alaposan fontoljuk meg a döntést

Ahogy láthattuk, megannyi élethelyzet adódhat, amikor kérdéses a “mindent vivő" babaváró támogatás szükségessége. Egyértelmű, hogy gyermekvállalás mellett verhetetlen termékről van szó, de ha nem szeretnénk legalább egy gyereket, találhatunk kedvezőbb megoldásokat is.

(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek