Prémium

Súlyos ára van annak, ha valaki a borszakértők jedi-mesterévé akar válni (x)

PR cikk
Alsó hangon 3 évbe, 4 millió forintba és 18 vizsgába „kerül”, hogy valaki elnyerje a világ egyik legmisztikusabb és legirigyeltebb címét, a Master of Wine-t. Február 1-én a Winelovers Grandon 120 perc erejéig mindenki kipróbálhatja, milyen rögös út vezet odáig.
13181835_DSC_4154

Február 1-én 150 kiállítóval és több mint 800 borral debütál a Winelovers márka új csúcsrendezvénye, a Winelovers Grand. Középpontjában a borkóstolás mellett a borral kapcsolatos edukáció áll, ennek szellemében itthon ritkán látható színvonalú előadói névsort sikerült összehozniuk a szervezőknek, többek között két Master of Wine is „fellép”. Ezek közül különösen érdekesnek ígérkezik Natasha Hughes „Taste like a Master of Wine” vagyis „Kóstolj úgy, mint egy Master of Wine” című mesterkurzusa. Ezen a 2019. júniusi Master of Wine kóstolási vizsga második napjának izgalmait élhetik át a résztevők: ugyanazon körülmények között ugyanaz a 12 vörösbor kerül a poharukba, hogy először egyedül, majd Natasha Hughes vezetésével értékeljék őket.

De mi is az a Master of Wine cím, amit sokan csak a borszakértők jedi-rendjének tartanak, és amiről a világ egyik legmegbecsültebb borszakértője, Jancis Robinson – miután maga is megszerezte – azt mondta, „szigorúan csak mazochistáknak” ajánlja? „A Master of Wine egy olyan személy, aki már bizonyította, hogy ismeri és érti a borok teljes világát. A vizsgák során tanubizonyságát adja, hogy érti a különböző árkategóriájú és minőségű borokat, amikstevenet szerte a világban készítenek. Az elméleti részen továbbá arról is számot ad, hogy tudja, hogyan működik a borok világa egészen a szőlőtől kezdődően a borászaton, csomagoláson, szállításon át addig, hogyan kell egy adott bornak piacot találni. És tisztában van az aktuális témákkal és trendekkel” – foglalja össze Olivier Chapman, a Master of Wine Intézet oktatási programjának vezetője.

Az említett szervezetet 1955-ben alapította az a 6 ember, akinek az első 21 próbázóból sikerült teljesítenie két évvel korábban a Vintners’ Company (Borkereskedők/Bortermelők Egyesülete) Master of Wine névre keresztelt vizsgáját. Idővel ez a szervezet vált az egész program koordinátorává. A világon jelenleg 30 különböző országból összesen 390-en vannak a Master of Wine-ok, 134 közülük hölgy.

Már a Master of Wine hallgatóvá válás sem egyszerű menet: minimum WSET nemzetközi borakadémikusi diploma, vagy egy felsőfokú szőlészeti-borászati  végzettség esetleg egy nemzetközi sommelier képesítés szükséges. Ehhez jön még a motívációs levél, rövid beszámoló az eddigi kóstolási tapasztlatokról – és a felvételi teszt. Az otthonról online megírandó felmérő elméleti és gyakorlati részből áll, a borokat a vizsgázónak magának kell beszereznie erre az alkalomra.

Ha az ember bejutott, maga a Master of Wine „iskola” két tanévből (valamint az azt lezáró elméleti és kóstolási vizsgákból) és egy disszertáció megírásából áll, összesen minimum három évre van szükség. Azért került idézőjelbe az iskola szó, mert a két év egyértelműen az önálló tanuláson alapul. Meg lehet nézni a korábbi évek vizsgakérdéseit, van ajánlott szakirodalom, de ezen kívül a Master of Wine Intézet évente mindössze egy kötelező szemináriumot és négy egynapos kurzust tart. „A WSET nemzetközi borakadémikus diploma után még rengeteget kellett tanulnom. A nemzetközi borélet szempontjából releváns információk ráadásul inkább külföldön érhetők el” – meséli Herczeg Ágnes borszakértő utalva arra, hogy pusztán könyvekből és otthoni kóstolásokból szinte lehetetlen megfelelően felkészülni.

Az első év lezárásaként jön az egynapos vizsga a délelőtti gyakorlati és délutáni elméleti résszel. Előbbinél 12 bort kóstolnak a vizsgázók, vakkóstolás zajlik. „Nem arra kiváncsiak, hogy tökéletesen be tudom-e azonosítani a borokat. Szélsőséges esetben 12 rossz tippel is át lehet menni, ha logikusan levezetem, miért arra a következtetésre jutottam. Ugyanígy akkor sem biztos, hogy átmegyek, ha mind a 12 bort felismerem” – magyarázza Romsics László, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója, aki a magyarok közül elsőként teljesítette a második év végi elméleti vizsgát, a kóstolórészen azonban már nem jutott túl. Az elméleti résznél 2 esszét kell írni a 3 megadott témából választva. A sikerhez minimum 65 százalék elérése szükséges.

A második év felépítése nagyban hasonlít az elsőhöz, a záróvizsga is tulajdonképpen ugyanaz, csak még sokkal töményebben: 3 darab 12-es vakkóstoló és 13 esszé 4 nap alatt. (A Winelovers Grand „Taste like a Master of Wine” mesterkurzusának hallgatói a 2019 júniusi vörös kóstolót „reprodukálják” Natasha Hughes segítségével.) Ha minden vizsga sikerült, jöhet a disszertáció, egy kizárólag saját kutatásra alapozott 6-10 ezer szavas dolgozat a választott témában.

Ha ki se tesszük a lábunkat otthonról, minden tananyaghoz és borhoz ingyen jutunk hozzá, a jelentkezési költséggel, a két év tandíjával és a második év vizsgadíjával összesen 10 430 fontba (átszámítva 4 millió forint) kerül a dolog – számolta ki 2018-as cikkében az angol Fintan Kerr nemzetközi borakadémikus a Master of Wine-ná válás költségeit. A realitás (utazásokkal, borkóstolásokkal) szerinte ennek nagyjából a duplája.

De mit is ér valójában a Master of Wine cím, milyen hatásuk van ezeknek az embereknek a borvilágban zajló folyamatokra? „Nem a tömegpiacot hozzák mozgásba, inkább azoknak az embereknek a döntéseire vannak hatással, akik eleve jobban benne vannak a boros világban” – ismerte el a már idézett Olivier Chapman, hogy egy Master of Wine által 100 pontosra értékelt bor hírére nem rohanják meg a boltokat az emberek. Úgy véli azonban, hosszabb távon egy vállalkozásnak egyértelműen haszna van abból, ha egy ilyen kaliberű szakembert tudhat a fedélzeten, aki segít az arculat, az exportstratégia kialakításában, a borok nemzetközi kontextusban történő elhelyezésében. Ugyanígy egy ország borimázsának építésében is jól jön egy Master of Wine, ezért reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy magyar szakembert is köszönthetnek a sorban. Ki tudja, hátha valaki éppen a fenruár 1-én, a Winelovers Grandon hallottak nyomán dönt úgy, hogy belevág a „kalandba”.

További információ:

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13