04_NHP_GettyImages-1180926063
Prémium

Mi változott – mi nem? NHP Fix és NHP Hajrá! összehasonlítás (x)

PR cikk
Még szélesebb körben vehetők igénybe az NHP hitelek

Sok helyen találkozhattak már a vállalkozások az NHP kifejezéssel a program 2013-as elindulása óta, 2019-ben az NHP Fix is felkelthette a figyelmünket, 2020 tavaszától pedig NHP Hajrá! néven újult meg a program. Lássuk, milyen változások történtek az NHP Hajrá elindításával!

A Magyar Nemzeti Bank célja a Növekedési Hitelprogram 2013-as elindításával a kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelhető zavaroknak az enyhítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése volt. 2019-ben a program NHP Fix néven újult meg, ami a hazai kkv-hitelezés szerkezetét kívánta egészségesebb irányba terelni. Az NHP Hajrát! pedig a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására is indította el a jegybank 2020 áprilisában.

Marad a legfeljebb 2,5 százalékos kamat

A programok keretein belül a jegybank refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyek az NHP hiteleket legfeljebb 2,5%-os fix kamattal adhatják tovább a vállalkozásoknak. Mondhatni, ez vált az NHP program legfontosabb védjegyévé.

Azonban, míg az NHP Fix esetében vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg igényelhető, addig az NHP Hajrá! 1 millió és 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a cégek számára.

Emellett az NHPHajrá!hitelek nemcsak forintban igényelhetők, mint elődjei, hanem lehetőség nyílik a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k számára az árfolyamkockázat nélküli devizafinanszírozásra is.

A hiteligénylők körében támasztott feltételekben a két program lényegében megegyezik. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

  • A belföldi székhellyel rendelkező mikro,- kis- és középvállalkozásnak meg kell felelnie a vonatkozó törvények fogalmainak.
  • Nem minősül kkv-nak az a vállalkozás, melyben az állam vagy önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdonosi részesedése meghaladja a 25%-ot.
  • A vállalkozás nem lehet a hitelt nyújtó intézethez kapcsolódó vállalkozás, sem pénzügyi vagy pénzforgalmi intézmény.

Ezzel szemben fontos változás, hogy míg az NHP Fixet kizárólag beruházási céllal igényelhettük, addig az NHP Hajrát! új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és már meglévő hitelek kiváltására is használhatjuk.

A kapott hiteltolyan a vállalkozások eszközök vásárlására fordíthatjuk, ami üzleti tevékenységünket szolgálja. Az NHP Hajrá a hitelből vásárolt ingatlant bérbeadása esetén is nagyobb mozgásteret enged, hiszen lehetővé teszi a hitelfelvételt üzletszerű bérbeadási céllal történő ingatlan építésére, illetve mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld haszonbérletére is. Ugyanakkor mindkét program esetében igaz, hogy személygépkocsi csak abban az esetben fedezhető a kölcsönből, ha a vállalkozás főtevékenysége a személyszállítás.

A fix kamatozású NHP hitelek kiszámítható pénzügyi alternatívát jelentenek vállalkozásunk számára, , így biztonságos feltételek mellett indíthatjuk el az igénylés folyamatát.

(x)

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
01_NHP 2020nyár_Portfolio_GettyImages-1140099635 (1)