Prémium

Exporthelyzet- A faipar szemével (x)

PR cikk
FALCO és HAMUHÁZA: a nyolc évtizedes múlttal rendelkező, harmincötmilliáros árbevételű nagyvállalat és a tizenöt éve alapított, százharmincmilliós forgalmú mikrovállalkozás között számos különbség van, de sok közös is van bennük: mindketten a faiparban érdekeltek, nagyobb részben exportra termelnek és nyitottak a professzionális pénzügyi megoldásokra. A két cég képviselője páros interjúban nyilatkozott a hazai fafeldolgozás állapotáról és exportlehetőségeiről.
A FALCO Zrt. szombathelyi gyára
A FALCO Zrt. szombathelyi gyára

Milyen utat járt be a vállalat az alapítása óta? Mik voltak a fontosabb mérföldkövek?

Huber Gábor, a FALCO Zrt. cégvezetője, pénzügyi vezetője: A FALCO Zrt. jogelődjét 1939-ben alapították Szombathelyen és kezdetben fűrészüzemként működött. A forgácslapgyártás csak húsz évvel később indult be – ma már az egyetlen belföldi vállalkozás, amelyik forgácslapgyártói és laminálási tevékenységet végez. A magyar piac jelentős mértékű importárut tartalmaz az iparágban, de emellett is 45 százalék a hazai részesedésünk.  Az éves kapacitásunk 875 ezer köbméternyi áru kibocsátására képes, amellyel Közép-Európában is meghatározó piaci szereplők vagyunk. Fontos mérföldkő volt a cég életében az 1992-es részvénytársasággá alakulás, majd az ezután elindult profiltisztítási folyamat. Ekkor engedtük el az erdőgazdálkodást, amely állami vállalat maradt, míg több gyáregység önálló céggé alakult. A viszonteladói hálózatunk kialakítása is erre az időszakra datálható, amelyre azóta is támaszkodunk. 2007-ben váltunk a Kronospan leányvállalatává, amely Európában piacvezető. Azóta fokozatosan specializálódunk, a forgácslap és lamináltlap előállításra fókuszálunk.

Gáspár István, a HAMUHÁZA Kft. ügyvezetője: A 2005-ös alapítású HAMUHÁZA Kft. kezdetben főleg kereskedelemmel és vadászatszervezéssel foglalkozott, ami kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert hozott a számunkra. A 2008-2009-es válság időszakában már a fakereskedelem dominált a cég életében, de a korábbi években kiépített kiterjedt partnerhálózat is segített az akkori nehéz periódus túlélésében. A piac alakulását látva 2016-ban fordultunk a rönkfa helyett a feldolgozott termékek felé. Ma a fafeldolgozás teszi ki a bevételünk 95%-át.

Gáspár István, a HAMUHÁZA Kft. ügyvezetője
Gáspár István, a HAMUHÁZA Kft. ügyvezetője

Mennyire fontos az árbevételükön belül az export és mekkora hányadot takar? Mik a főbb exportpiacaik és hogyan jutottak be az egyes célországokba?

HG: Jelenleg az árbevételünknek közel hatvan százaléka származik exportból. A három elsődleges célországunk Olaszország, Németország és Lengyelország – a sorban utánuk a szomszédos országok következnek. Az exportpiacaink megtartásában és a terjeszkedésben számíthatunk a FALCO múltjára és kialakult kapcsolatrendszerére, valamint a Kronospan globális támogatására. Amit elmondhatunk, hogy egyes célországokban társgyárakkal is versenyben állunk – ilyenkor a komparatív előnyeinkre, úgymint a költséghatékonyságra, a minőségre, a környezettudatosságra és az egyedi termékválasztékunkra támaszkodhatunk, de a külpiacokon sokat jelent az exporthitel-biztosító cégek támogatása, hozzáadott értéke is.

GI: A COVID-járvány miatt a korábban stabil belföldi partnereinknél adódott bizonytalanság, de az exportban találtunk új lehetőségeket, amelyeket a korábbi üzleti kapcsolatainknak köszönhetünk. Mivel volt már kellemetlen tapasztalatunk az exporttal kapcsolatban (maradt kintlévőségünk nehezen behajtható területen), az ezzel járó kockázatokat ezúttal mindenképpen kezelni akartuk. Megoldást kerestünk a halasztott exportköveteléseink biztosítására, így az EXIM-hez fordultunk, akik szerződéskötés előtt minősítették az ügyfeleinket, nagyban segítve ezzel már a döntéshozatal folyamtát is. Végül két EU-s, egy osztrák és egy szlovák vevőre kötöttünk náluk exporthitel-biztosítást, ami a biztonságos működésünk érdekében számunkra létfontosságú.

A FALCO termékei
A FALCO termékei

Mikor kezdődött a kapcsolatuk az EXIM-mel? Milyen területeken működnek együtt?

HG: A kapcsolatunk az EXIM-mel 2008 óta tart, akkor kötöttünk velük először exporthitel-biztosítást, ugyanis a multinacionális céggé alakulásunkat követően a Kronospan belső szabályzata nem tette lehetővé a nyitva szállítást, így biztosítás nélkül elestünk volna meglévő értékesítési piacoktól, az anyacég által megbízott biztosító pedig nem fedezett minden célországot, amivel mi üzleti kapcsolatban álltunk. Így a meglévő exportpiacainkat az EXIM-mel biztosítottuk, mert olyan exportrelációk esetében is át tudták vállalni a kockázatokat, amelyeket a piaci biztosítók nem vállaltak. Ezzel nemcsak a régi vevőink nemfizetési kockázatát tudtuk kezelni, de további expanzió is lehetővé vált. Az együttműködés 2016-ban szűkült, amikor is egyes országok a Kronospan által megbízott biztosító portfoliójában is elérhetővé váltak, de az idei pandémia ismét új fejezetet nyitott az együttműködésben: a piaci biztosító a kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel csökkentett vagy törölt vevői fedezeteket, és ezekre újra az EXIM tudott megoldást nyújtani. Jelenleg egy olasz partnert biztosít számunkra.

GI: A kapcsolatunk az EXIM-mel az idei év hozadéka. Jelenleg exportbiztosításban vagyunk együttműködésben, de fejlesztési hitelben vagy termelés-finanszírozásban is gondolkodunk. Az exportbiztosítás levédi az esetleges nemfizetést, a MagNet Faktor pedig képes az exportot felgyorsítani a számlák gyors kiegyenlítésével. Ez együttesen akár újabb piacokat is megnyithat előttünk.

Hogyan hatott Önökre és üzleti partnereikre a COVID-járvány okozta válság?

HG: Mi az egyik üzleti évről a másikra nem tapasztaltunk kiemelkedő visszaesést, a vállalatot ugyanis egy intenzív beruházási időszakot követő növekedési fázisban érte a megváltozott gazdasági helyzet. Legfeljebb a korábban tervezett hozam csökkenésével kellett szembesülnünk. Azzal azonban egyes üzleti partnereinknél találkoztunk, hogy nehézséget okozott számukra a megszokott fizetési határidők tartása és fizetési hosszabbítást kértek. A külkereskedelmi ügyletekre kötött exporthitel-biztosítás azonban szabályozta a fizetési határidőt, e téren is védve az érdekeinket – így ez végül maradt a biztosítási szerződésben leírtaknak megfelelően.

GI: A járvány okozta gazdasági leállás ránk is komoly terheket rótt, a termelésünk csak a harmadik negyedévre állt helyre, az év hátralévő részére vonatkozóan azonban bizakodóak vagyunk. Az exporthitel-biztosítási kötvényeink segítségével még a meglévő piacaink bővítését, az exportunk növelését is tervezzük.

A HAMUHÁZA termékei
A HAMUHÁZA termékei

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13