Prémium

Tényleg igaz, hogy felzabálja az infláció a nyugdíjpénztárak hozamait? (x)

PR cikk
Veszélyben vannak a megtakarításaink?

Nap mint nap olvashatunk arról híreket, hogy a nyugdíjmegtakarítások hozamait is felfalhatja a magas infláció. Vajon csak kattintásvadászatról van szó, vagy valóban reális ez a veszély? 

businessman-hands-using-smartphone-stock-market-candlestick-trend-follow-up_optimized

Az elmúlt időszakban súlyos inflációnak lehettünk tanúi világszinten, és a szakértők szerint a következő hónapokban sem számíthatunk enyhülésre. Jogosan aggódnak tehát azok, akik a jelenlegi inflációs szint alatti hozomot hozó befektetésekkel rendelkeznek. Ide sorolhatjuk a nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat is, amelyek esetében az infláció szintén keresztülhúzta a számításokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy valóban tragikus-e a helyzet, vagy érdemes kivárni a végét: hiszen az nevet, aki utoljára nevet? 

Covid, háború és értékcsökkenés

A koronavírus járvány hatásai és a szomszédunkban zajló háború gazdasági következményei nyomán az infláció is belépett a hazai piacokra. 

Ennek eredményeképp a 2021 végén kibocsátott állampapírok hozama megnőtt, ez pedig kedvezőtlen hatással volt a nyugdíjpénztárak által korábban megvásárolt állampapírok aktuális értékére, hiszen azok még alacsonyabb hozammal kerültek forgalomba. Az aktuális értékük így csökkent, de ezt a veszteséget a pénztáraknak nem kell realizálni (tehát csak papíron létezik). Ugyanis a hosszú távú szemlélet miatt nyugodtan megvárható a meglévő állampapírok lejárata, amikor az ígért (bár a jelenleg elérhetőnél alacsonyabb) kamatokkal együtt visszakapható az államnak kölcsönadott összeg.

Ami most veszteség, az csak most veszteség

Mindezek következtében az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó hozama alatta maradt a várakozásoknak: mindössze 2,63 százalék volt tavaly átlagosan, derült ki a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményéből. Ezt a magas infláció valóban felemésztette, sőt, negatívba fordult a mérleg: a már decemberben is 7,4 százalékos infláció eredményeképp a reálhozam -4,44 százalékos volt. 

Akkor most 4,44 százalékos veszteséget könyvelhetnek el a pénztártagok? Korántsem. Ez csak akkor lenne így, ha erre az egyetlen évre szólt volna a befektetés. 

A hosszú táv fényében már egészen más a helyzet: az önkéntes nyugdíjpénztárak 10 éves, záró vagyonnal súlyozott nettó hozama már 6,55 százalék volt, a 15 évesé pedig 5,49 százalék. A reálhozam pedig 3,86, illetve 2,02 százalék. Ezek igen jó eredménynek számítanak.

Az ideiglenes veszteséges mérleg láttán tehát nem érdemes a végkimenetelre vonatkozó következtetéseket levonni, pláne nem vészharangot kongatni. Az MNB is felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszú távú befektetések esetében amit most látunk, az “rövid távon jelentkező, értékelési különbözetből adódó átmeneti árfolyamveszteség”.

Az alacsony nettó hozam, és ami mögötte van

econimical-crisis-concept-spread-world-economy-is-down-3d-illustration_optimized

Már az alacsony nettó hozamot is a maga összetettségében kell vizsgálnunk. Először is a 2,63 százalékos átlagos nettó hozam széles skálán szóródó hozamértékek eredménye, amelynek végpontjai -7,34 és 26,18 százalék. 

Mindkét szélsőérték az Allianz termékeihez kötődik: a Klasszikus portfólióé a veszteséges, a Kockázatvállalóé a nyereséges eredmény. A portfóliók elnevezéséből is látszik, hogy más és más kockázati szintű csomagról van szó. 

Az egyes nyugdíjcélú megtakarítások – így az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is – eltérő kockázati szinteket választhatunk. Az átlagos éves hozam eredményébe azonban ugyanúgy beleszámít az alacsony kockázatú, így alacsony hozamot nyújtó, kötvényhangsúlyos portfólió, ahogyan a magasabb kockázatú, ám akár magas hozamot is produkáló részvénytúlsúlyos portfólió.

Amennyiben részletesen szeretnénk olvasni az egyes pénztárak eredményeiről, az MNB által közzétett kimutatásban böngészhetünk

A kötvények is jól teljesítettek a leértékelődésig

A veszteségek a kötvénytúlsúlyos portfólióknál figyelhetők meg, főként a már említett állampapír-leértékelődések okán. Ezt mutatják a negyedéves számok is: 2021. I. negyedévében pozitív nettó hozamot ért el a portfóliók háromnegyede, a II. negyedévben mindössze 4 portfólió mutatott negatív hozamot. 

A III. negyedévben ismét a portfóliók háromnegyede volt nyereséges, a IV. negyedévben azonban, amikor is az állampapírok értékcsökkenést szenvedtek el, már csak a portfóliók harmada produkált pozitív hozamot.

Az árfolyamveszteségek csak átmenetiek

Egy kötvénytúlsúlyos portfólió esetében tehát az alacsony kockázati szinttel összhangban erőteljesebben megmutatkoznak az árfolyamveszteségek. Ezek nyomán létrejövő negatív szélsőértékek jelentősen befolyásolják az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó hozamát. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek az árfolyamveszteségek egyrészt átmenetiek, amelyeknél épp a hosszú táv miatt elég idő adódik a piaci korrekció bevárására, másrészt rendszeres befizetések esetén a jelenlegi kiemelkedő hozamú államkötvényekből is kerül a portfólióba, amelyek majd jól ellensúlyozzák a korábbi, alacsonyabb hozamú papírok eredményét. 

A negatív reálhozamtól sem kell megijedni

business-man-showing-profitable-stock-market-holographic-technology-graphs_optimized

Az önkéntes nyugdíjpénztárak negatív reálhozama is ugyanilyen árnyaltan tekintendő. Magas inflációs időszakok rendszeresen előfordulnak, ám ezek veszteségei a tapasztalatok szerint később nemcsak kiegyenlítődnek, de nyereségesre is fordulnak. 

A jövőben ilyen nehezebb időszakokra számítani lehet és kell is. Az orosz-ukrán háború, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, a nyersanyagárak és a geopolitikai feszültségek miatt az idei évben magas inflációra kell felkészülni. 

Az MNB előrejelzése szerint az első félévben 8 százalék felett marad, és akár 10 százalék fölé is emelkedhet. Az év második felében ez csökkenhet a háború mérséklődésének függvényében, 2022-ben így 7,5 és 9,8 százalék közötti infláció várható. A toleranciasávba csak 2023-ban eshet vissza az előrejelzések szerint: ekkor  3,3–5,0 százalék között, 2024-ben pedig már 2,5–3,5 százalék közötti inflációra számíthatunk. 

A hosszú távú befektetéseknél nincs ok az aggodalomra

Egy hosszú távú befektetés esetében a magas inflációs időszakok ugy okozhatnak veszteséges reálhozamot, ám ezt a folyamat részeként kell tekinteni. A magas infláció is visszatér a toleranciasávba, és ezek az ideiglenes veszteségek is kiegyenlítődnek a hosszú távú befektetések esetén. 

Egy jól diverzifikált portfólió mindig is túlélte a nehéz inflációs időszakokat. És ahogy láthattuk, egy-egy nehezebb időszak akár veszteséges mérlege semmi okot nem ad a vészharangok kongatására – legfeljebb a hatásvadász címekre.

(x)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lidl áruház