Mibe fektetik az emberek a pénzüket, és miért azt választják? (x)
Prémium

Mibe fektetik az emberek a pénzüket, és miért azt választják? (x)

PR cikk
Milyen pénzügyi termékek a legnépszerűbbek, ha befektetésről van szó? Mi mindent nyújtanak ezek a lehetőségek, amiért egyre többen választják őket? Sorra vesszük a legkeresettebb megtakarítási formákat, és elmondjuk azt is, mi alapján érdemes választani közülük.

Az infláció ellen csak úgy tudunk védekezni, ha olyan befektetésben tartjuk pénzünket, ami tartja az értékét, vagy amelynek hozamai meghaladják a pénzromlás mértékét. Ezért egyre többen teszik fel maguknak a kérdést: mibe fektessem a pénzem? Amikor erre keressük a választ, érdemes áttekinteni, hogy milyen pénzügyi terméket választ a magyar lakosság nagy része, és mi alapján hozzák meg döntésüket. 

Csökkent a készpénz megtakarítás 

Társadalmunk egyre nyitottabb a pénzügyi befektetések irányába, vagyis népszerűvé váltak az állampapírok, befektetési alapok, részvények, élet- és nyugdíjbiztosítások – erről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk. 

Jól mutatja ezt a jegybank által a 2021-es évről közzétett statisztika is: a készpénzben tartott megtakarítások 2020-hoz képest csaknem a felére csökkentek – az összes megtakarításnak (4009 milliárd forintnak), így mindössze egytizedét teszik ki a lakossági megtakarításoknak.

A magasabb hozam lett a fő szempont 

Az állampapírok népszerűsége valamelyest csökkent 2020-hoz képest, a kockázatvállalási kedv növekedése azonban számottevően erősödött. A tőzsdei részvények és a befektetési jegyek állománya nőtt tavaly a legnagyobb mértékben. 

A magasabb kockázatú termékek iránti kereslet az infláció növekedés miatt ugrott ekkorát: az alacsony kockázatú megtakarítások kisebb hozamai a jelenlegi pénzromlás mértékével már nem tudják felvenni a harcot.

A magasabb kockázatú befektetések mellett az öngondoskodási termékek is előtérbe kerültek. A nyugdíjpénztárak, nyugdíj- és életbiztosítások kereslete jelentősen felülteljesítette az elmúlt éveket. 2019-ben még csak 31 milliárd forintnyi megtakarítás áramlott a nyugdíjpénztárakba – ez 2021-ben már 104 milliárdra növekedett. A nyugdíj- és életbiztosítások esetében pedig ugyanebben az időszakban 22 milliárdról 105 milliárdra emelkedtek a befizetések. 

Cikkünkben áttekintjük, hogy vajon valóban jók-e a lakosság többsége által választott lehetőségek? Kitérünk arra is: miért éppen ezek a pénzügyi termékek kerültek a fókuszba? 

Az állampapírok közül ezeket választják 

Nézzük először az állampapírokat, amelyek a lakossági megtakarításokban továbbra is az első helyen szerepelnek. Biztonságos, ennek fejében kevésbé magas hozamot nyújtó termékek, ám egyes államkötvények felvehetik a harcot az inflációval. 

Erre leginkább azok az állampapírok az alkalmasak, amelyeknél a kamatbázis az előző évi infláció mértéke, erre jön még rá a kamatprémium. Bár korábban a szuperállampapírnak is nevezett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) volt a slágertermék, az idei évre ezt a szerepet átvette az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). 

Mára számos szakértői elemzés született arról a kérdésről, hogy a szuperállampapírba, vagy a PMÁP-ba érdemes-e fektetni. A válasz a jövőbeli inflációs környezettől függ, vagyis attól, hogy a pénzromlás mértékének gyors visszarendeződésére számítunk-e 3% körüli szintre, vagy pedig további dinamikus áremelkedést prognosztizálunk. 

Mivel erre egyelőre nem ismert a válasz, így az egyéni preferenciáktól függ, hogy miben bízunk jobban. Az azonban biztos, hogy jelen pillanatban a PMÁP vezeti a népszerűségi listát, és ez egyáltalán nem véletlen.

Taroltak a befektetési alapok 

businessman-plan-graph-growth-increase-chart-positive-indicators-his-business_optimized

Magasabb hozammal kecsegtetnek továbbá a befektetési alapok, amelyek az állampapírnál nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot kívánnak meg. Ezt a kockázati tényezőt 2021-ben jóval többen vállalták: az előző évi 184 milliárdhoz képest 784 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás volt alapokban.

A népszerűség növekedése azzal magyarázható, hogy ez a befektetési forma ideális a kezdő befektetők számára, ugyanis nem kell komoly mértékben érteni a pénzpiacokhoz – befektetett összeget ugyanis az alapkezelő kezeli. Emellett kisebb megtakarítással is lehet kezdeni, rugalmas konstrukcióról van szó, és a nyíltvégű befektetési alapok szinte bárki számára elérhetőek. A kockázat pedig a befektetés diverzifikálásával jelentősen csökkenthető.

És hogy mennyire megérte, azt mi sem mutatja jobban, minthogy a 748 milliárd forintnyi megtakarítás a befektetési alapokban 272 milliárdnyi hozamot termelt tavaly.

Újra kelendőek a nyugdíjcélú megtakarítások 

A befektetési alapok mellett a nyugdíjcélú megtakarítások népszerűsége is megugrott tavaly. A gazdasági környezet mellett ennek oka lehet, hogy egyre inkább beépül a köztudatba: a jövőbeli nyugdíjak drasztikusan csökkenni fognak.

A szakértői becslések szerint már 20–30 év múlva a nettó életpálya keresetünk mindössze 30 százalékára számíthatunk juttatásként. Nem csoda hát, hogy sokan próbálják öngondoskodással megteremteni idős éveik anyagi biztonságát.

Így kettős hasznot jelentenek a nyugdíjcélú megtakarítások, amelyek nem csupán az inflációt kivédő befektetési lehetőségként funkcionálnak, de egyben a jövőbeli nyugdíj kihívásaira is választ adnak.

Életbiztosítás, mint befektetés? 

A megtakarítási termékek sorában különösnek tűnhet a szintén nagyot teljesítő életbiztosítások köre. A szó hallatán ugyanis sokan a halál esetén fizető kockázati jellegű életbiztosításokra gondolnak, ám mára számos fajta megtakarításos termék is létezik.

Mivel a biztosítók eleve nagy tapasztalattal rendelkeztek a kockázatkezelésben, a befektetési célra is kiterjesztették és kifejlesztették ezeket a termékeket. Ráadásul úgy, hogy megmaradtak az életbiztosításokra jellemző előnyök, többek közt a kamatadó-mentesség, vagy hogy egy ilyen megtakarítás nem inkasszálható és nem is perelhető. 

Ezek mellett az életbiztosítás-jellegből adódó előnyök mellett ezek a termékek a befektetések terén is rendkívül széleskörű lehetőségeket biztosítanak. Kétségtelen a rugalmasságuk: befeketethetünk 1 millió, de akár 10 millió forintot is, és rendszeres díjfizetést is választhatunk. Rövid, vagy ultrahosszú távra, nyugdíjcélra is köthetjük, ez esetben igénybe vehetjük az állami támogatásként nyújtott adókedvezményt is. 

Úgy működnek, mint a befektetési alapok, hiszen megtakarításunkat magasan képzett pénzügyi szakemberek kezelik. Alacsony, közepes vagy magas kockázati szintű portfóliók közül választhatunk, és már egy közepes kockázatú portfólióval is akár évi 7-8 százalékos nyereséget érhetünk el. 

Egy jól diverzifikált és alacsony kockázatú portfólió pedig kiválóan alkalmas arra, hogy megőrizze pénzünk értékét, és hosszú távon is biztonságban tudhassuk megtakarításunkat az inflációtól. 

Mi alapján érdemes választani? 

Pénzünk értékének megőrzésére mindenképpen szükség lesz a jövőben is, hiszen az inflációs kilátások továbbra is borúsak. Kétségtelen, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a készpénz és a bankbetét egyet jelent azzal, hogy hagyjuk elértéktelenedni megtakarításainkat. 

Ez ellen csak aktív pénzügyi magatartással tehetünk: ha megkeressük a számunkra leginkább megfelelő befektetési lehetőséget. Erre ráadásul minden esélyünk megvan, hiszen az inflációkövető állampapíroktól kezdve a befektetési alapokon át a nyugdíj- és életbiztosításokig igen széles palettáról válogathatunk. 

Ahogyan láthattuk, ezek a pénzügyi termékek illeszkedni tudnak a különböző célokhoz és kockázatvállalási hajlandóságokhoz. Hogy melyiket érdemes választani, azt épp személyes preferenciánk jelöli ki – de számos jól kiválasztott termék képes arra, hogy az inflációtól megvédje a pénzüket.

(x)

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13