Elszálló bérek, szakemberhiány, szűkülő lehetőségek – Mi történik a magyar IT-piacon? (x)
Prémium

Elszálló bérek, szakemberhiány, szűkülő lehetőségek – Mi történik a magyar IT-piacon? (x)

PR cikk

A hazai informatikai piacon ma már messze nincs kolbászból a kerítés: egyértelműen érezhető a piac szűkülése megrendelői oldalon, az elérhető erőforrás egyre drágább, a hazai fejlesztők home office-ból külföldi projekteken dolgoznak bőven a magyar bérszintek feletti fizetésért.  Mindeközben egyre több vállalat építi le a külsős IT-beszállítóit, és helyette a saját csapatát erősíti. Milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben a hazai fejlesztőcégeknek? Hogyan őrizhetik meg eredményességüket, és építhetnek új bizniszt? Tarnavölgyi Gáborral, a Virgo Systems üzletfejlesztési igazgatójával beszélgettünk minderről.

Az elmúlt egy-két évben a csapból is az folyt, hogy az IT-cégek rommá keresik magukat, mindegy, mit csinálnak, dől a pénz. Jelenleg milyen trendeket látni, még mindig kolbászból van a kerítés is az IT-piacon?

Valóban ez a kép alakult ki az IT-cégekről, ám az igazság az, hogy a látszat csal. Az elmúlt időszakban egyértelműen érezhető a piac szűkülése megrendelői oldalon, az elérhető erőforrás pedig egyre drágább, komoly bérfejlesztéseket kellett végrehajtani a piacon. Bár szerintem ez csak részben sikerült, illetve nem lehet elmenni a nagy infláció mellett, ami ennek a béremelésnek a nagy részét felemésztette. Az IT-cégeket ez arra sarkallja, hogy még rugalmasabbak legyenek, új szolgáltatásokat kínáljanak, és nem utolsó sorban hatékonyabban kell dolgozni. Ezek komoly kihívások, de léteznek működő megoldások.

Szintén trendszerű folyamat, hogy az igen magasan kvalifikált IT-szakemberek otthonról külföldi projekteken dolgoznak bőven a magyar bérszintek feletti fizetésért. Ők gyakorlatilag kiestek a magyar IT-piacról. Mindeközben egyre több vállalat építi le a külsős IT-beszállítóit, és helyette a saját csapatát erősíti. Komoly kihívás tehát megőriznie az eredményességét egy hazai IT cégnek.

Még a legnagyobb szoftvervállalatok, rendszerintegrátorok és pénzintézetek is munkaerőhiányra panaszkodnak, létezhet olyan technológiai megoldás, amely enyhíthet az IT-munkaerőhiányon? A mesterséges intelligencia vagy a low code, no code platformok segíthetnek ezen rövidtávon?

Tény, hogy a statisztikák alapján még mindig nagyon sok fejlesztő hiányzik a piacról, viszont ezt a hiányt az AI nem tudja megoldani, ebben biztos vagyok. A mesterséges intelligencia vesz el bizonyos feladatokat a szakemberek elől, de ezek egyelőre támogatások, mintsem egyértelmű kannibalizáció. A technológiai fejlődésnek, az egyre jobban használható programozást támogató AI-eszközöknek hála kieshetnek a monoton rutinmunkák a programozók feladatai közül, sőt, a tesztelési feladatokat is egyre több esetben automatizálni lehet.  A low code, no code platformok pedig segítenek az üzleti logikákat egyszerűbben lefordítani az IT nyelvére, bizonyos esetekben egy junior informatikus is el tudja végezni ugyanazt a munkát, amihez eddig egy tapasztaltabb fejlesztő szaktudása kellett.

De amikor például nagyvállalati rendszerekben kell új funkciókat fejleszteni, vagy olyan programnyelven kell dolgozni, amit már senki nem tanul, vagy ha legacy rendszereket kell újraírni, akkor nem megkerülhető az egyre nehezebben elérhető, szűk szakembergárda felkutatása. Ezért is foglalkozunk azzal itt a Virgóban, hogy a minőségi szakemberekből álló csapataink, kollégáink végigviszik ezeket a projekteket. Az is megoldás, hogy egyes IT-szakembereket közép és hosszú távon biztosítunk az ügyfeleink számára. Nincs az az AI eszköz vagy low code platform, ami ezt kiválthatná.

Virgo_kép_cikk

Milyen lehetőségei vannak a magyar kkv-knak külföldön? Hova és milyen szolgáltatással érdemes kilépni?

A Virgo hagyományosan az end-to-end termékfejlesztésben erős, abban vagyunk jók, hogy az üzleti vízióktól az üzemeltetésig visszük a projektjeinket. A partnereinknél ott vagyunk már a fejlesztési roadmap összeállításakor, segítünk nekik megtervezni a következő lépéseiket, egyfajta technológiai partnerei vagyunk az ügyfeleinknek.

A külföldre lépés rendkívül költséges, ezért nagyon nem mindegy, ki milyen stratégiával próbálkozik. A Virgónak jó belépési pont lesz, hogy az EU hamarosan életbe lépő szabályai szerint akadálymentessé kell tenni a honlapokat, platformokat. Mi abban tudunk segíteni, hogy natív tesztelői bázisunkkal segítjük a fejlesztésüket. Ezzel kiemelten foglalkozunk a közeljövőben. Abban is erősek vagyunk, hogy szakértői erőforrást biztosítunk nyugat-európai cégeknek, bár ezzel nagyon sokan próbálkoznak. Óriási a zaj ebben az üzleti lehetőségben, de ki lehet tűnni, ha plusz üzleti értékeket biztosítunk a fejlesztők munkája mellé. Ebben is erős a Virgo.

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy az ügyfeleik nyomására egyre több szoftvervállalat hozza vissza Európába a szolgáltatásai támogatását. Milyen hatása van ennek a hazai piacon?

Nem kérdés, hogy ez egy olyan trend, amelyet egyszerűen nem hagyhatunk figyelmen kívül. Szeretnénk a hazai és a nemzetközi piacokon is az ügyfeleink nearshore partnereivé válni, olyannyira, hogy az első ilyen jellegű projektünk most indul. Pont a napokban írtunk alá együttműködési szerződést egy globális IT szolgáltató céggel. Fejlesztői csapatokat építünk fel a partnerünknek, ez azt jelenti, hogy kiválasztjuk a fejlesztőket, majd kiképezzük őket a feladatokra, és működtetjük a dev teamet. Ha a projekt során a csapat jól teljesít, akkor az egész szervezeti egységet integrálhatják hosszútávon ügyfelünk szervezetbe. A magyar IT-sok továbbra is kiemelkedően teljesítenek.

Rengeteg olyan állami program és szervezet van, amely támogatja a hazai kkv-k külföldi piacra jutását. Mit tapasztalnak ezen a téren?

Eddig 7 konzulátussal egyeztettünk, és nagyon jók a tapasztalatok, segítőkészek, hasznos információkkal láttak el minket. De a feladat oroszlánrésze ránk marad, a piacra lépést nekünk kell megtenni, és az elmondható, hogy a nyugati országokban sincs kolbászból a kerítés.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
KBAL2521