Azt hitted, hogy már vége az EU-pályázatok ingyenmillióinak? - Most figyelj!
Uniós források

Azt hitted, hogy már vége az EU-pályázatok ingyenmillióinak? - Most figyelj!

Weinhardt Attila
Forrásátcsoportosítások és egyéb okok miatt a következő hetekben mintegy 30 milliárd forintos keretösszeggel jelenhetnek meg újabb gazdaságfejlesztési célú EU-pályázatok a kis- és közepes vállalkozásoknak, így tehát nem ért még véget a jó lehetőségek sora ebben az uniós ciklusban - hívta fel a Portfolio figyelmét az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója. Farkas Tamás arra is rámutatott, hogy a nagyvállalatoknak is vannak újra jó lehetőségek, hisz már él az idei beruházási támogatási program, amely ráadásul már kereskedelmi tevékenységre is biztosít forrásokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Innen jön az új pályázatok forrása

Az elmúlt hónapokban többször is változott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt pályázatok keretösszege az átcsoportosításoknak köszönhetően. A közbeszerzési kötelezettség miatt kialakult pályázói nehézségek, valamint a jelentős építőipari és munkaerőpiaci drágulások együttesen további szabad, még elosztásra váró kereteket teremtenek a GINOP-ban a meghiúsuló pályázatok miatt. Mindezekre egy február eleji elemzésünkben (több százmilliárd forintnyi keret vár még elosztásra) már felhívtuk a figyelmet és éppen a forrásátcsoportosítással magyarázta a Portfolio-nak Farkas Tamás azt, hogy miért, milyen forrásokból várhatók még a következő hetekben első körben összesen mintegy 30 milliárd forintos kerettel újabb GINOP-pályázatok.

Az ECC-Consulting valószínűsíti, hogy ezeket a pályázatokat ismét erőteljesen túligénylik majd és a kiírók ezek mértéke, illetve a benyújtott projektek minősége alapján fokozatosan emelhetik majd további 30 milliárd forinttal az elosztandó kereteket.Azt hitted, hogy már vége az EU-pályázatok ingyenmillióinak? - Most figyelj!
Farkas Tamás vezérigazgató, a kép forrása: ECC-Consulting Zrt.

Ezek a gazdaságfejlesztési pályázatok várhatók

Az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója arra számít, hogy május körül az alábbi GINOP-pályázatok jelenhetnek meg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára:
  • A korábbi gazella pályázatnak megfelelő konstrukcióként várható egy Magyar Multi Program névre hallgató felhívás, amely a kiemelt növekedési potenciállal bíró vállalkozások komplex fejlesztéseit támogatja majd várhatóan 50-300 millió forint összegben. A pályázat új eszközök beszerzése mellett várhatóan infrastrukturális és ingatlan beruházást, információs technológiai fejlesztéseket, megújuló energiaforrások használatát, valamint minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetését és tanúsítványok megszerzését támogatja majd.
  • A korábbi Ipar 4.0 pályázatnak megfelelő konstrukcióként várható egy Modern Mintaüzem program névre hallgató felhívás, amely a modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket támogatja várhatóan 5-100 millió forint közötti összeggel. A pályázat többek között automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológiák alkalmazását, beszerzését támogatja.
  • Egy régebbi konstrukció újraéled majd a szabad vállalkozási zónákban működő KKV-k fejlesztéseinek támogatását célzó pályázat formájában, amely várhatóan 2-10 millió forint közötti támogatást kínál majd. A pályázat új eszközök beszerzése és a kapacitások bővítése mellett információ-technológiai fejlesztéseket támogatja.
  • Sokak számára érdekes lehet az a pályázat is, amely megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó megújuló energiatermeléssel kombinált épületenergetikai fejlesztések támogatására szolgál és az igényelhető támogatás volumene várhatóan 3-100 millió forint között mozog majd.

Mire figyeljünk a pályázás során?

Farkas Tamás a szakmai tapasztalatai alapján úgy látja, hogy ha az adott vállalkozásnál a tervezett beruházásra mindenképpen szükség van már rövid távon is, akkor olyan beruházásra érdemes pályázatot beadni (a hosszabb bírálati idő miatt), amit a benyújtás után a cég saját felelősségére meg is tud és meg is akar kezdeni. Ez ugyanis az árajánlatok kérése során előny is tud lenni, hiszen jobb árakat is el lehet érni. Hozzátette: ha csak akkor kívánja a beruházást megvalósítani az adott cég, ha már meg is nyerte a pályázatot, akkor mindenképpen a hosszú távú stratégiai célú beruházások megtervezésére van szükség a bírálati és közbeszerzési idő miatt. Az eddigi tapasztalatok alapján ebben az esetben számolni kell azzal, hogy időközben az árak emelkedhetnek, esetleg bizonyos gyártási modellek időközben kivezetésre kerülnek, azaz nem lesznek elérhetőek, így ez gondot okoz a pályázat megvalósítása során.

Az ECC-Consulting vezérigazgatója szerint a pályázatokon való ajánlatkérés során olyan cégekhez forduljunk, amelyek később vállalják a közbeszerzésen történő indulást is, illetve az ajánlatokat érdemes teljes műszaki mélységében kidolgozni, mert ez később megkönnyíti a közbeszerzési dokumentáció összeállítását, illetve biztosan illeszkedik a meglévő üzem technológiai folyamataihoz.

Az elmúlt hónapokban több forrásból is úgy értesült a Portfolio, hogy a folyamatban lévő pályázatoknál a kiírók számos esetben nem járulnak hozzá például géptípus módosításokhoz, ami az időközben megváltozó technológiák miatt életszerűek lennének, de az elutasító határozatok így ellehetetlenítik a projekt megvalósítását. Ezen okok miatt Farkas Tamás is azt javasolja, hogy érdemes olyan technológiára és gépekre pályázni, amelyeket várhatóan nem kell majd módosítani a megvalósítás során, mert ez idő- és pénzveszteséget tud elkerülni. Az időtényező miatt arra is érdemes szerinte figyelni, hogy legyen a pályázatban olyan projektelem is, mely nem esik közbeszerzési kötelezettség alá, mert így a megvalósítás és előleg elszámolás gyorsan megkezdhető.

Nagyvállalati lehetőségek

Az ECC-Consulting Zrt. vezérigazgatója végül arra is felhívta a figyelmet, hogy már elindult Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni, de nemcsak nagyvállalatoknak, hanem olyan kkv-knak is, amelyek a tervezett beruházás hatására elérik a nagyvállalati méretkategóriát. A programban továbbra is kiemelt terület a feldolgozóipari és gyártó tevékenységek fejlesztése. Fontos újdonságként emelte ki Farkas Tamás az idei NBT-vel kapcsolatban, hogy immár támogatható a kis- és nagykereskedelmi tevékenység keretében saját használatra történő automatizált raktárkapacitás létrehozása, illetve az építőipari technológia fejlesztés.

Emlékeztetett rá, hogy az elszámolható költségek között (legalább 50 millió forintnyi támogatást lehet kérni, felső korlát és közbeszerzési kötelezettség nincs) az új eszközök beszerzése minimum 50%-os arányt kell, hogy kitegyen, emellett építési beruházásokra is lehet támogatást kérni.

A vezérigazgató összességében úgy látja, hogy

a 2019-es év is jó pályázati lehetőségeket tartogat a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig, de érdemes résen lenni és alaposan végiggondolni, hogy az adott cégnek milyen beruházásra mikor van szüksége.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az ECC-Consulting Zrt. támogatta.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
iran atomtudos
Angela MErkel visszaszolt Orban Viktor veto unios koltsgvetes jogallamisag 201130
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130